Zimi ni spavanje ne odmara – ovo je naučno objašnjenje

Nije dovoljna sama činjenica da je zima, da Sunce kasnije izlazi, a ranije zalazi, već mnogima ni spavanje ne predstavlja pravi odmor, kakav inače imaju kada su blaže vremenske prilike sa dužim sunčanim periodima. Šta je uzrok ovoj pojavi i šta možemo učiniti po ovom pitanju?

Zimi manje sunčevih zraka dopire do našeg tela, što dobrim delom utiče na naše navike pri spavanju – svako poseduje sopstveni unutrašnji časovnik koji mu određuje kada će biti pospan, a kada će se u potpunosti razbuditi; kada će biti najorniji za rad; kada mu je metabolizam najbrži, a kada će sve da se uspori.

Ćelije fotoreceptora koje se nalaze u mrežnjači su zadužene da registruju svetlosne zrake. Kada se količina svetlosti smanjuje, one šalju signal nukleinu optičke hijazme (SCN, čije je jezgro u mozgu) da pinealna žlezda (epifiza) može podstaći lučenje hormona sna – proizvodnju melatonina. Ako manja količina svetlosti dopire do nas, dolazi do veće proizvodnja melatonina i, stoga, ceo dan osećamo umor i lenjost, pa nam se i ranije ide u krevet. Našem organizmu, zbog veće količine melatonina na koji nije navikao, san neće biti u onoj meri odmarajući koliko bi trebalo da bude.

Lošem zimskom snu može doprineti i nedostatak vitamina-D, koji je isto tako povezan sa nedostatkom sunčevih zraka. Na sve to, zimi se i manje krećemo, tako da ne utrošimo svu energiju. Hrana nam je masnija i kaloričnija, što takođe utiče na potrebu za snom.

Međutim, šta je moguće učiniti kako bismo zimi bili odmorniji?

  1. Provodite što više vremena na otvorenom!

Ovo nije bitno samo zbog svežeg vazduha (ako živite u velikom gradu, neće vam pomoći zagađen vazduh pun smoga), već da bi do vas doprlo što više sunčanih zraka. Tada se pokreće proizvodnja vitamina-D, a i nivo melatonina neće početi da raste. Ako ste napolju, prošetajte se, a ako ste kod kuće, bilo bi poželjno da izađete napolje.

  1. Nemojte spavati po podne!

Bez obzira koliko se osećate umornim, nemojte sebi priuštiti popodnevnu dremku ni kada su okolnosti idealne –time ćete poremetiti svoj cirkadijalni ritam i sigurno se sledeće noći nećete odmoriti.

  1. Krećite se!

Kretanje može poboljšati kvalitet sna, a može vas i toliko izmoriti da ćete se manje okretati u krevetu i brže zaspati. Tridest minuta aktivnosti može vam mnogo pomoći da uveče lakše zaspite i da se ne budite noću.

  1. Nemojte pregrejati stan!

Bitno je i da vam spavaća soba bude relativno hladnija u odnosu na druge prostorije u stanu. Radijator u spavaćoj sobi treba podesiti na nižu temperaturu, bez obzira na ostale prostorije, u kojima može da bude toplije.

 

(Visited 1.628 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *