5 rečenica u tvom motivacionom pismu zbog kojih te neće pozvati na intervju za posao

Autor: Margit Zabolai

Danas većina kompanija od kandidata za radno mesto zahteva da, prilikom podnošenja molbe za zaposlenje, prilože i motivaciono ili propratno pismo, koje nije naodmet poslati čak i kada to nije posebno naglašeno. U tih nekoliko redaka, koji ti mogu obezbediti posao tvojih snova, dovoljna je samo jedna pogrešna rečenica da budeš diskvalifikovan iz daljeg razmatranja.

  1. „1982. godine sam rođen u Šatorojoujheju, a u slobodno vreme pevam u jednom horu.“

Kada su, 50-tih godina prošlog veka, zapadni poslodavci počeli da zahtevaju propratno pismo od onih koji podnose molbu za posao, to je predstavljalo jedini način da se, pre ličnog susreta, informišu o dotičnoj osobi. Danas, možemo biti uvereni da će poslodavac, ukoliko ispunjavamo zahteve o stručnosti i ako kod njega postoji zainteresovanost za nas, pogledati našu internet stranicu i potražiti naš blog ili profil. Upravo zato se smatra velikom greškom kada motivaciono pismo koristimo za predstavljanje sebe. Bolje je u njemu istaći one činjenice o nama koje su bitne za uspešno obavljanje tog posla, kao i razloge zbog kojih bi kompanija našim angažovanjem bila na dobitku.

  1. „Volim izazove i brzo učim.“

Pošto se jedno motivaciono pismo sastoji od svega nekoliko redova, nemoj da ih utrošiš na prazne fraze koje suštinski ništa ne govore, a koje će bukvalno, od reči do reči, biti napisane i u ostalih 30 pisama. Stoga, bolje je napisati da su i na drugim radnim mestima tebi bili poveravani najproblematičniji klijenti, jer si znao dobro da se nosiš sa njima. Takođe, mogao bi napisati da su ti, nakon samo tri meseca rada, bile poverene nove kolege da ih podučavaš korišćenju servera u kompaniji, jer si brzo i uspešno savladavao nove zadatke.

  1. „Rado bih radio u jednom mladom, poletnom kolektivu.“

Tačno je da poslodavaci ovakve ponude za posao stavljaju u oglase, ali to ne znači da i ti treba to da ističeš. Bolje je napisati da te je oduvek privlačila švedska poslovna kultura i da bi, stoga, vrlo rado radio za kompaniju koja ima navedene odlike. Ili da tebe, kao sportistu, zanimaju sportske sprave i da bi zato njihova kompanija u tebi dobila fantastičnog distributera. Napiši nešto što bi se moglo povezati isključivo za ovu kompaniju!

  1. „I na prethodnom radnom mestu sam doprineo uspehu mog kolektiva.“

Niko ne voli hvalisavce, ali motivaciono pismo nije mesto gde treba da budemo skromni. U ovih nekoliko redova, trebalo bi da pokažeš da si pravi stručnjak na polju svoje struke i da bi svaki poslodavac trebalo da bude srećan što si konkurisao baš kod njega! Naravno, ne savetujemo ti da rezultate koje si postigao u kolektivnom radu prikažeš kao svoj lični uspeh. Bolje je opisati svoju ličnu ulogu, navesti u čemu je bio tvoj konkretni doprinos uspehu ili opisati neku situaciju ili problem koji si ti rešio!

  1. „ … i posle 3 godine sam zbog nazadovanja/sukoba na radnom mestu/nesporazuma napustio to radno mesto.“

Svako u svojoj struci ponekad doživi neuspeh. To se ne može poricati, ali se ne treba ni pravdati, a naročito ne u propratnom pismu. Ako budućeg poslodavaca zanimaju razlozi, pitaće te to u toku intervjua. Međutim, dobro je za ovakvu priliku pripremiti jedan „politički korektan“ odgovor umesto da naširoko objašnjavaš sa kojim kolegom se nisi slagao, da je tvoj prethodni šef bio tvrdoglav ili da si zbog privatnih razloga morao da se odseliš i da sada tražiš drugi posao.

Ovakve situacije ne samo da ruše tvoje samopouzdanje, već i budućem poslodavcu šalju poruku da ti još uvek živiš u prošlosti, da otvaraš stare rane, umesto da svu svoju energiju usmeriš na buduće poslovne uspehe.

 

Izvor: bien.hu

 

 

 

 

 

 

(Visited 2.128 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *