10 stvari koje se događaju u vašem telu ako svakodnevno šetate

“Šetnja je najbolji lek.” Da li ste čuli za ovu Hipokratovu izreku? Mi ćemo ovde otići i korak dalje i reći da vam šetnja, u kombinaciji sa dovoljno sna i zdravim načinom ishrane, može pomoći da se potpuno oslobodite potrebe za odlaskom kod lekara. Samo 15 do 30 minuta šetnje svakoga dana može imati pozitivan uticaj ne samo na vaš izgled, već i na vaše zdravlje.

Mi iz “Svetle strane” bili smo zadivljeni saznanjem da jedna tako obična stvar kao što je dobra stara šetnja može doneti značajnu korist celokupnom telu i umu. Ona je besplatna, praktična i ne zahteva mnogo truda.

Sastavili smo listu prednosti koju možete doslovno ispuniti peške.

  1. Pozitivne promene u mozgu

Istraživanja su pokazala da aerobne vežbe niskog opterećenja, poput pešačenja, sprečavaju preuranjenu demenciju, umanjuju rizik od pojave Alchajmerove bolesti i poboljšavaju sveukupno mentalno zdravlje, a da i ne govorimo o smanjenju mentalnog stresa i održavanju visokog nivoa hormona endorfina.

  1. Poboljšanje vida

Iako nam oči mogu delovati kao poslednje što bismo povezali sa nogama, pešačenje zaista doprinosi i njihovom zdravlju. Ono čak može pomoći i u borbi protiv glaukoma, time što pozitivno utiče na smanjenje očnog pritiska.

  1. Sprečavanje pojave bolesti srca i krvnih sudova

Prema Američkom društvu za zaštitu srca, šetanje nije ništa manje efikasno od trčanja kada se radi o prevenciji bolesti srca ili moždanog udara. Ta vrsta aktivnosti pomaže izbegavanju problema sa srcem, jer snižava povišeni krvni pritisak i nivo lošeg holesterola u krvi, a istovremeno povoljno utiče na cirkulaciju krvi.

  1. Povećanje kapaciteta pluća

Pešačenje je aerobna vežba koja uvećava protok kiseonika u krvotoku i pomaže treniranju vaših pluća, a uz to ih i oslobađa od otrova i otpadnih proizvoda. Zbog boljeg i dubljeg disanja, može doći do smanjenja ili nestanka nekih od simptoma povezanih sa plućnim bolestima.

  1. Koristan uticaj na pankreas

Možda je teško poverovati, ali intenzivna šetnja je efikasnija od trčanja kada je reč o sprečavanju pojave dijabetesa. Ovo istraživanje pokazuje da se, u periodu od 6 meseci, kod grupe “šetača” ispoljio 6 puta veći napredak u toleranciji na glukozu (tj. koliko su ćelije dobro apsorbovale šećer) nego kod grupe “trkača”.

  1. Poboljšana probava

Pola sata šetnje svakoga dana ne samo da može smanjiti rizik od pojave raka debelog creva u budućnosti, već poboljšava svakodnevno varenje i pražnjenje creva, time što reguliše njihove pokrete i ne dozvoljava im da se ulenje.

  1. Oblikovanje mišića

Oblikovanje mišića i gubitak težine (u slučaju postojanja prekomerne težine) takođe se mogu postići pešačenjem. Pravljenje 10,000 koraka dnevno može se računati kao zamena za trening u teretani, a naročito ukoliko jedan deo puta idete uzbrdo. Za razliku od vežbanja u teretani, hodanje je vežba niskog opterećenja i ne zahteva vreme za oporavak, što znači da nema upale mišića, kao ni i žaljenja zbog propuštanja sutrašnjeg treninga usled bolova u mišićima.

  1. Otpornije kosti i zglobovi

Pešačenje može povećati pokretljivost zglobova, sprečiti gubitak koštane mase, pa čak i smanjiti rizik od preloma kostiju. Udruženje za borbu protiv artritisa predlaže svakodnevnu polučasovnu šetnju umerenim intenzitetom da bi se smanjili bolovi u zglobovima, kao i njihova krutost i upaljenost.

  1. Oslobađanje od bolova u leđima

Šetnja može biti spasonosna za one koji dožive bol u leđima tokom zahtevnijeg izvođenja vežbi visokog opterećenja. Kao aktivnost niskog opterećenja, pešačenje, za razliku od trčanja ili intenzivnog treninga u teretani, neće prouzrokovati jači bol ili nelagodu. Šetanje doprinosi boljoj cirkulaciji krvi unutar krvnih sudova kičmenog stuba i poboljšava držanje i pokretljivost kičme, što je od vitalnog značaja za zdravlje kičme.

  1. Spokojniji um

Ako hodanje ublažava simptome depresije kod pacijenata sa snažnim depresivnim poremećajima, zamislite samo koliko bi nam ono moglo pomoći da se izborimo sa osećanjem potištenosti ili iscrpljenosti. Prijatna šetnja sa prijateljem ili sa voljenom osobom samo će nam osnažiti osećanje zadovoljstva i popraviti raspoloženje!

Voleli bismo da znamo da li ste ikada pokušali da odlazak u teretanu ili na trčanje zamenite jednom dobrom šetnjom. Napišite nam u komentarima da li vam je to pomoglo ili ne.

izvor: zdravlje

(Visited 2.788 times, 1 visits today)

2 Comments

  1. Marija Đulabić Čalić 19/07/2021at5:46 pm

    Obožavam šetnju, zaista sve benefite koje ste spomenuli, ja osjećam 🙂❤

    Reply
    1. Više od života 20/07/2021at7:50 am

      Draga Marija,
      drago nam je da vodite računa o svom zdravlju na ovaj način. Verujemo da ćete se pronaći i u ostalim našim tekstovima.

      Reply

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *