Zdrave namirnice koje uništivamo pogrešnim spremanjem

Zdrave namirnice sa pravim načinom spremanja

Ako ste od onih koji vole zdravu hranu i brinu o svojoj ishrani, vole da konzumiraju zdrave namirnice onda će vam se dopasti ovi saveti koji vam omogućavaju da izvučete nabolje iz pojedinih namirnica!

Najbolji je ljubičasti krompir 

Krompir je uvek na vrhu liste omiljenih priloga budući da može da se pripremi na bezbroj načina,a ukusan je i u kombinaciji sa drugim namirnicama. Verovatno ste navikli da pripremate crveni i beli krompir, ali dobitna kombinacija je svakako ljubičasti.

Jedno istraživanje je pokazalo da ljubičasti krompir ima pozitivan uticaj na smanjenje krvnog pritiska,a takođe smanjuje i rizik od raka. Zbog velike količine polifenola, isto tako smanjuje ukupan nivo šećera u krvi.

Šargarepa 

Naše bake i majke učile su nas koliko je važno da jedemo šargarepu, bez obzira da li je sveža ili u ukusnoj supi. No, sledeći put kada kuvate supu, šargarepu ostavite celu, jer neke studije pokazuju da sečenjem šargarepa gubi hranljive sastojke.

Luk 

Možda ne znate, ali luk je bolje zgnječiti nego seckati. To je zato što pri gnječenju luk ispušta alicin, i to kad odstoji 10 minuta. Ovaj enzim je je vrlo koristan za zaštitu kardiovaskularnog sistema. Možda ne znate, ali luk je bolje zgnječiti nego seckati. To je zato što pri gnječenju luk ispušta alicin, i to kad odstoji 10 minuta!

Prelivi za salate 

Često se ističe da su prelivi za salatu puni masnoće, posebno oni koje kupujete, ali neka istraživanja govore da ih ne treba izbegavati u potpunosti.

Naime, ako jedete domaći sos od kvalitetnih namirnica, nećete napraviti mnogo štete, a duže vreme ćete biti siti. To znači da ćete na kraju pojesti manje od nekih drugih nezdravih namirnica.

Zrele jabuke i kruške 

Sledeći put kada kupite ovo voće, ostavite ga da sazri do kraja. Kada voće dobro sazri, u njemu se stvara više aminokiselina, što je veoma važno za organizam u borbi protiv svih negativnosti koje naše telo svakodnevno apsorbuje.

Brokoli 

Brokoli je bez sumnje jedna od najboljih namirnica kojom možete da se hranite. Istraživanja pokazuju da je brokoli veoma delotvoran u prevenciji određenih vrsta raka, kao što je rak dojke ili rak kože. U ovom slučaju se pokazalo da je postupak pripreme veoma važan.

Utvrđeno je da je kuvanje na pari najpravilniji način za pripremu brokolija, a prženje je očekivano najlošiji.

Izvor: zivizdravzivot

(Visited 9.661 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *