Zašto oni koji grickaju nokte ne plaču?

Naučnici su upravo otkrili ono što ste oduvek želeli da znate: zašto nokti, kada se grickaju ili pocepaju, imaju tendenciju da se cepaju poprečno, a ne uzdužno prema ležištu nokta? Istraživač Univerziteta u Mančesteru, Roland Enos, imao je običaj da gricka nokte. Možda je zato on (zajedno s drugim istraživačima) testirao čvrstinu isečaka sa noktiju studenata. Oni su otkrili da je potrebno dvostruko više energije da bi se nokti pokidali uzdužno nego poprečno.

“I dobro je što je tako”, kaže Enos, “jer bismo, u suprotnom, čitavog života bili u agoniji, jer bi svako cepanje nokta, ne samo oštetilo nokat, već bi nam i nanosilo jak bol i izazivalo infekciju.”

Nokti su jedinstveni za ljude i druge primate. Oni ne samo da štite vrhove naših prstiju, već pomažu i da se koža na vrhovima prstiju zadrži na svom na mestu, što nam olakšava držanje i manipulaciju predmetima. A sada su Enos i njegove kolege, analizirajući nokte pod elektronskim mikroskopom, otkrili zašto se nokti ne kidaju uzdužno, prema ležištu nokta.

Nokti se sastoje od tri sloja tkiva koji sadrže protein keratin. Utvrđeno je da središnji sloj ima keratinska vlakna paralelna sa polumesecom u podnožju nokta. Ova vlakna sprečavaju da se pukotine šire niz nokat. A donji i gornji sloj imaju nasumično raspoređena keratinska vlakna, koja noktu daju čvrstoću i snagu.

Kolika je to snaga? „Energija koja je potrebna za cepanje [naših noktiju] je onolika kolika je potrebna i za kopita konja“, kaže Enos. “To je prilično zadivljujuće!”

Kada bi se pukotine širile uzdužno umesto poprečno, to bi moglo dovesti do infekcije.

Dakle, nokti su jaki kao konjska kopita! Zoolog Džon Goslajn sa Univerziteta Britanske Kolumbije uočio je istu orijentaciju pukotina na konjskim kopitima kao i na ljudskim noktima. „Nokti i kopita su spoljašnje strukture koje su pod stalnim uticajem mehanički stresnog okruženja“, kaže on, objašnjavajući zašto je orijentacija vlakana toliko važna. U slučaju konja, ako bi se pukotine širile uzdužno umesto poprečno, to bi moglo dovesti do infekcije, hramanja i smrti.

Kako bi iko mogao tvrditi da je ova ključna karakteristika dizajna kopita i noktiju nastala odvojeno kod konja i ljudi pukim slučajem kao rezultat evolucije?!

Dokazi iz prirode nedvosmisleno govore o inteligentnom Dizajneru (Rimljanima 1:20).

Mi smo zaista predivno stvoreni (Psalam 139:14).

Izvor: creation

(Visited 1.885 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *