Kako sam svoju decu učinila odgovornom za vreme provedeno pred ekranom… …uz pomoć jednog jednostavnog trika

Svi mi danas živimo u svetu u kome su ekrani deo našeg svakodnevnog porodičnog života. Nedavno sam čula podatak da prosečno australijsko domaćinstvo ima šest elektronskih uređaja u svom domu! Isprva sam bila zaprepašćena, ali kada sam prebrojala naše (uključujući i televizore), shvatila sam da se i mi uklapamo u prosek!

Moj sin se trenutno nalazi u fazi igranja igrica “Minecraft” i “Terraria” i jako ih voli. On u školi priča o njima sa drugovima, gleda upustva na YouTube-u i iskreno uživa u igranju tih igrica. I meni je to u redu, ali ja smatram da vreme provedeno za ekranom ne samo da treba da bude ograničeno, već i zasluženo. Počelo je da me nervira kada on dođe iz škole i prvo čega se uhvati da se zabavi bude njegov tablet. A naša kuća je uvek bila puna plastelina, bojanki, igračaka i još mnogo toga čime bi se on mogao zabaviti. Konačno sam odlučila da učinim nešto povodom toga.

Sakupila sam štapiće od sladoleda i na svakom ispisala po jedan kućni posao koji je potrebno obaviti i za svaki odredila vreme za koje bi trebalo da se odradi. Koliko vremena utroši na obavljanje tih poslova, toliko vremena može da provede pred ekranom.

Neki od tih poslova su:

  • Spremi školsku torbu i spakuj užinu – 15 minuta.
  • Složi sudove u mašinu za pranje sudova – 10 minuta.
  • Spremi svoj krevet – 5 minuta.
  • Obriši prašinu – 15 minuta.
  • Počisti unutrašnjost kola – 15 minuta.
  • Spremi sto posle jela – 10 minuta.
  • Nahrani ribice – 5 minuta.
  • Složi svoj čist i ispeglan veš u svoj plakar – 10 minuta, itd.

Moja deca sada žele da rade kućne poslove! To meni mnogo pomaže, a deca uživaju u tome, jer znaju da će tako nešto zaraditi. Tako smo svi na dobitku!

Da biste i vi u tome uspeli, nabavite veće štapiće za sladoled i markere i napišite one kućne poslove u kojima biste želeli da vam deca pomognu, a onda odredite i vreme potrebno da se ti poslovi obave.

To je tako lako, ali i veoma efikasno!

Ja sam ispisala neke poslove koji odgovaraju uzrastu moje dece, ali vi možete ispistai šta god želite.

Isprobajte ovaj jednostavan trik i verujem da ćete biti zadovoljni.

Izvor: fun mum

Možda će vas zanimati sledeće emisije:

Kako se boriti sa izazovima roditeljstva

Roditeljska moć vida

 

(Visited 1.650 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *