Vi ste sjajna mama, naročito ako radite sledeće stvari

Sedela sam za svojim računarom nakon dugog dana prožetog materinskim obavezama i ostalim stvarima sa mog dnevnog rasporeda rada i smešila sam se slušajući kako se moja deca smeju igrajući se sa lego kockicama i koristeći svoju maštu.

Da, trebalo je da završe sa pripremama za spavanje, ali čuvši ih kako se radosno igraju zajedno bila sam preplavljena užitkom i nisam imala srca da ih prekidam u takvom trenutku.

Osećala sam se kao pobednik toga dana, iako su malo okasnili sa odlaskom na spavanje.

Niko ništa nije polomio, svi su bili nahranjeni, deca su bila zadovljna, a meni je to donelo spokoj.

Ali taj osećaj radosti mi je brzo umakao, čim sam se setila svega onoga što tog dana nisam uspela da odradim, pa na kraju nisam baš osećala da sam usavršila svoje materinstvo.

Sigurna sam da ćete se složiti sa mnom – materinstvo je TEŠKO!

Vi radite fantastičan posao kao majka.

Ja to već znam zato što vi čitate ovaj članak, ali dozvolite vam da vam pokažem još neke razloge zašto smatram da ste vi sjajna majka.

Na kraju jednog veoma dugog dana materinstva, da li ikada zastanete na trenutak da biste se osvrnuli i razmislili o tome koliko ste bili uspešni u svom roditeljstvu toga dana?

Da li vam usavršavanje materinstva deluje kao nemoguća misija?

Nažalost, svima nama dođu na um te misli na kraju dana:

  • Nisam dovoljno toga uradila danas.
  • Trebalo je da drugačije postupim u toj situaciji.
  • Pa šta sam uopšte čitav dan radila, a osećam se tako iscrpljeno?!

A onda vam mogu doći na um misli kako ste užasan roditelj i da su možda vaša deca imala grozan dan zbog nečega što ste vi uradili.

Na taj način vas vaš sopstveni mozak sprečava da nađete užitak u materinstvu. Glava vam se ispuni kajanjem i osećajem nesposobnosti.

Ako je ovo opis vas na kraju dana… STANITE!!!

Odmah STANITE. Stanite ovog trenutka! Ovakve misli su užasne, loše, grozne, najgore moguće!

Ako se pitate da li ste dobra mama, evo 16 stvari koje sve dobre mame rade

Dobre mame uvek žele da budu još bolje

Ako ste majka koja čita članke o tome kako da svojoj deci pomogne da sazru ili ako razmišljate o zdravoj užini koju bi deca ponela u školu, vi ste onda sjajna mama.

Da budem jasna, sama činjenica da se pitate da li ste ili niste dobra mama, automatski vas čini dobrom mamom.

Druga priča bi bila kada se vi ne biste brinuli o svojoj deci, kada ne biste ni razmišljali da li je to što činite dobro ili loše za njih ili ako vas ne bi uopšte ni bilo briga kakav ste roditelj.

A vi niste takvi. Vama je stalo. Čak i to što čitate ovaj članak pokazuje da vam je stalo.

Vi se trudite da budete dobar roditelj. Vi se trudite da svojoj deci pružite ono najbolje i stalno učite i napredujete.

A to mnogo znači!

Dobre mame vode računa i o sebi

Davno su prohujala vremena kada su žene morale da muče sebe da bi pokazale da su prave majke. Mi danas znamo da je to loše za sve i da to naročito negativno utiče na mentalno zdravlje majki.

Sjajna majka, s druge strane, odvojiće vreme i za sebe, da ugodi i sebi i uradi nešto u čemu uživa. Pa čak i ako se radi o samo 10 minuta dnevno (iako je idealno da to bude malo duže!).

Dobre mame postavljaju granice

Postavljanje granica deci je važna odlika dobrog roditelja, iako možda osećate da izgovarate “ne” češće nego druge reči. Granice su bitne za decu, a i deca na njih reaguju dobro.

Odgajanje vašeg deteta tako da ono postane normalan, funkcionalan i koristan član društva je deo roditeljstva, a i u tom stvarnom svetu odraslih svakako postoje određena ograničenja. Kada deci kažete “ne”, vi ih pripremate za životnu realnost i učite ih da ne mora uvek sve da bude po njihovom.

Dobre mame se razneže kada njihova deca pokažu svoja osećanja

Iako se možda osećate kao najgori roditelj na svetu i imate utisak da ste neuspešni kada se vaše dete pred vama rasplače, to detetovo razneživanje pokazuje da je vaše dete dovoljno sigurno u vas da izrazi svoja osećanja pred vama.

Ovo možda neće obezbediti utehu odmah, naročito ako se to dogodilo u javnosti. Međutim, dete koje izražava svoja osećanja i rasplače se kada ste vi kraj njega pokazuje time da ste vi njemu sigurno utočište, osoba pred kojom ono ne mora da krije šta oseća.

Dobre mame imaju haotične i bučne kuće

Eto, rekla sam! Vi ne morate da provodite svaki minut svakog dana pokušavajući da svoju kuću održite u savršeno čistom stanju. Samo uradite ono osnovno i održite kuću relativno čistom i sve će biti u redu.

Deca prave haos i čišćenje za njima sve vreme je iscrpljujuće – i niko nema dovoljno vremena za to! (Ionako mame nazivaju domaćicama…)

A šta ćemo s bukom? To znači da se deca zabavljaju.

Zar ne biste radije slušali buku i smeh znajući da deca uživaju u igri i zabavi nego “slušali zvuk tišine” koja je rezultat toga što su deca prikovana za svoje elektronske uređaje?

Da, buka je OK!

Dobre mame vole svoju decu

Ako se vaša deca osećaju sigurno i voljeno u svojoj kući, vi ste prvak u materinstvu!

Obezbeđivanje prijatnog okruženja u kome će vaši mališani odrastati jedna je od najvažnijih stvari koje možete učiniti za vašu decu.

Pravite vašoj deci društvo – provodite vreme sa vašom decom nasamo i gradite uzajamno poštovanje i bliskost.

Govorite vašoj deci koliko su vam ona posebna i koliko mnogo ih volite. Svako dete je jedinstveno i posebno i svakom je potrebno da svakodnevno čuje da je voljeno.

Bojom glasa kojom mu se obraćate i spremnošću da ga saslušate pokažite vašem detetu da ga pošutjete.

Dobre mame dozvoljavaju deci da im ponekad bude i dosadno

Neke mame uživaju u pripremanju aktivnosti za svoju decu svakodnevno. To je neverovatno. Da biste bili dobra majka, međutim, ne morate da budete savršeni. Dozvoljavanjem vašoj deci da im bude dosadno vi im, u stvari, pružate priliku da razviju kreativnost i mentalno zdravlje, kao i da se razvijaju.

Kada vam dete često ponavlja: “Dosadno mi je”, to može biti naporno, ali budite sigurni da ne požurite da mu odmah nađete neku zabavu ili nešto čime će biti okupriano čitavog dana.

Dobrim mamama srce zatreperi kada ugledaju svoju decu

Ja znam da ne mogu dugo da izdržim bez svoje dece.

Kada sam radila van kuće, nisam mogla da dočekam trenutak kada ću zagrliti svoju decu na kraju dana.

Bilo da ste zaposlena mama ili domaćica, ako volite da grlite vašu decu i da ih vidite nasmejane, vi ste odlična mama.

Dobra mama ima teške dane

S vremena na vreme, svako ima težak dan. A nama, mamama, ti teški dani kao da se nagomilavaju. A onda kada pregledate društvene mreže, osećate se još usamljenijim jer na mrežama sve deluje tako savršeno…

Ali to nije tako!

Sasvim je u redu da, kao mama, imate loš dan, jer i vi ste samo ljudsko biće. A to znači da imate svoje brige i svoje granice koje samo što niste prešli. To ukazuje na to da volite i da ste svesni da stvari ponekad mogu biti teške.

A to, takođe, pokazuje i da ste fantastična majka, jer da biste imali sjajne dane, morate proći i kroz one teške, što će dobre dane učiniti da vam izgledaju još bolji.

Dobrim mamama je stalo do školskog uspeha njihove dece

Da li vam je stalo do toga kako im ide u školi? Da li želite da imaju dobre ocene i da budu omiljeni u društvu? U tom slučaju vi, Mama, radite odličan posao. Kontaktiranje nastavnika i pisanje imejlova kako biste bili sigurni da se vaše dete obrazuje na pravi način znači da ste vi mama koja je uključena u obrazovanje i razvoj svog deteta.

Dobre mame se trude da poboljšaju komunikaciju

Ponekad se deca ponašaju tako da to vama predstavlja veliki izazov. Umesto da odustanete, vi ćete tada pokušati da pronađete načine da prevaziđete te izazove i da uzrastete i učite, a to je put usavršavanja u materinstvu!

Ponekad je teško navesti decu da se otvore i da razgovaraju.

Dobre mame čine trenutke posebnim

Ponekad je život prebrz i teško je pronaći male trenutke kvalitetnog vremena. Traženje načina da te male trenutke učinite posebnim i da stvorite uspomene sa vašom decom čini vas sjajnom mamom. Sam čin luckastog ponašanja i igranja sa vašom decom dovoljan je da se stvore mnoge lepe i nezaboravne uspomene. A to jača vezu između roditelja i dece, što zauzvrat čini da deca budu spremnija da vas saslušaju i poslušaju.

Dobre mame priznaju da su pogrešile

Zar nije divno biti savršena mama? Ali istina je da niko to nije. Ne postoji jedan, univerzalan pristup materinstvu. Zato je od velike važnosti priznati kada pogrešite. Grešenje i priznavanje grešaka uči vašu decu da je u redu pogrešiti. Prihvatljivo je činiti greške u životu. Sasvim je prihvatljivo pokušati nešto, a onda priznati i sebi i drugima da vam nije uspelo.

Dobre mame ograničavaju deci vreme koje će provesti pred ekranom kada to mogu (ali niste loša mama ni ako to ne uradite)

Danas je teško deci ograničiti vreme provedeno pred ekranom. Pričala sam sa mojim suprugom o svim tim različitim uređajima koje imamo, a s kojim bi se naša deca mogla igrati. U svakoj sobi imamo uređaje za koje bi se trebalo truditi da ih izbegavamo! Nismo mi namerno dozvolili da se to desi, ali desilo se – nismo savršeni. Izazov je pokušavati sačuvati decu od zavisnosti od tih uređaja. Uključivanje vaše dece u druge aktivnosti koje će njihov um činiti zauzetim je esencijalni aspekt roditeljstva.

Ako ste mama koja se svim silama trudi da drži svoju decu što dalje od elektronskih uređaja, vi radite odličan posao… (svi smo svesni koliko je to težak zadatak!).

Dobre mame žele da njihova deca budu ljubazna i odgovorna

Naš zadatak, kao roditelja, je da odgajimo osobe koje će doprinositi široj zajednici, tako što ćemo našu decu učiti lepim manirima, odgovornosti i ljubaznosti.

Svakako, školovanje je važno. Da, važno je i biti dobar sportista. Ali ništa nije važnije od odgajanja deteta koje će u svom srcu gajiti prave porodične vrednosti i dobrotu.

Dobre mame znaju da kažu “ne” drugima

Koliko god da je važno znati reći “ne” deci, isto toliko je važno to znati reći i drugima. Kada kažete “ne” drugima, vi u stvari govorite “da” sebi i svojoj porodici.

To govorenje “ne” drugima može imati oblik odbijanja odlaska na zabave vikendom, na posle podne provedeno van svoga doma ili izlaske koji će vam oduzeti dragoceno vreme koje biste mogli provesti sa svojom porodicom, a naročito sa decom.

Kao predivna majka, vi shvatate potrebu odbrane vašeg porodičnog gnezda, što ćete učiniti kada povremeno i drugima kažete “ne”.

Izvor: tired mom super mom

 

 

(Visited 796 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *