Recept za uspešnu porodicu

Kada intervjuišu ljude koji naizgled imaju sve i kada ih upitaju šta im je zaista bitno u životu, svi bez razlike odgovore: “Moja porodica mi je na prvom mestu.”

Ne novac, ne moć, ne slava. To je zato što nam naše porodice pružaju priliku da uživamo u našem bogatstvu i uspehu, da ih delimo i da se radujemo zajedno. Bez porodice, teško je uživati u blagoslovima. Samo upitajte mnoge usamljene bogate ljude koji duboko osećaju nedostatak porodice kada su sami sa svojim novcem.

Dakle, porodica je ono što je svakome potrebno i što svako želi, ali što nemaju svi.

Za one srećnike koji imaju porodicu, ovo je recept za izgradnju i održavanje uspešne porodice, jer, znate, to što imate rodbinu ne mora značiti i da imate porodicu, a naročito ne uspešnu porodicu.

Recept: Porodični gulaš

Uspešna porodica ima sledeće sastojke:

 1. Dva dela posvećenosti

Nazovite to odanošću, posvećenjem, porodicom na prvom mestu, kako god. To jednostavno znači da je svaki član porodice podjednako posvećen porodici kojoj pripada: muževi ženama, žene muževima, deca roditeljima, roditelji deci. Biti posvećen znači da je porodica ispred karijere, prilika, lične udobnosti.

To je kada muž stavlja svoju ženu ispred svojih drugara; kada dete poštuje svoje roditelje; kada se majka odrekne svojih ciljeva da bi pomogla u ostvarenju ciljeva svoje porodice.

Mi volimo ono što nam porodica pruža, ali ta posebna radost i nas nešto košta!

 1. Mešavina službi

Ono u čemu ja najviše uživam kada se radi o porodici je posmatranje kako svi članovi porodice služe jedni drugima – sestra teši brata; zet pomaže ostalima u prenošenju nameštaja. Kroz ovu mešavinu međusobne službe mi učimo da upoznajemo i volimo jedni druge, a ta ljubav je suština onoga što kao članovi porodice delimo.

Primanje pomoći i ohrabrenja, kao i pružanje toga, stvara taj opojni miris ljubavi koji čini da želimo da budemo deo porodice.

 1. Sve to začinjeno strpljenjem i praštanjem

Doći će dan kada će neko nekoga povrediti unutar porodice. To je neizbežno. Desiće se, i vi morate biti spremni na to.

Kada se to desi, nemojmo raditi ono što rade neuspešne porodice:

 1. Prepričavaju svima šta se desilo.
 2. Biraju strane i svađaju se.
 3. Prave se kao da ništa nije bilo i polako hladne jedni prema drugima.
 4. Mršte se i dure i ne pričaju jedni s drugima.
 5. Fizički se obračunavaju među sobom.

(Da li sam ovde obuhvatio sve metode?)

Ako smo već unapred dodali malo strpljenja i praštanja u naš recept, to će naše porodice sačuvati od ovakvih stvari. Kako? Strpljenje znači da mi razumemo i prihvatamo da svi imaju svoje mane, slabosti i grehe i da su oni samo različiti od onih koje mi imamo. Strpljenje pomaže da shvatimo da je greh, slabost ono što se njima kod mene ne sviđa, a ne ja. Strpljenje prihvata da svako čini najbolje što može u datom trenutku.

Strpljenje je spremno da nastavi da voli drugu osobu, jer to je ono što i mi želimo kada zabrljamo. (To je ono što uspešne porodice rade – nastavljaju da nas vole, čak i kad mi nismo u svom najboljem izdanju).

A čemu praštanje? Zato što je praštanje najbolje rešenje za svaki sukob. Kada praštam, ja neutrališem gnev, popravljam pokvarene odnose, ponovo gradim poverenje, iskazujem svoju ljubav po uzoru na Boga.

Uspešne porodice ne ostaju takve kroz kompromise i arbitražu (ostavimo to sindikatima i vladama). Ne! Uspešne porodice prevazilaze razlike, uvrede i pogreške strpljenjem i praštanjem.

Ja znam da je ovo tačno, jer to je način na koji i Bog održava mir, sklad i ljubav u Njegovoj porodici – crkvi.

Zaključak

Ja znam da svi vi želite da vaše porodice budu uspešne isto koliko i ja to želim mojoj porodici.

Zapamtite “Recetp za porodični gulaš uspeha”:

 • 2 dela lične posvećenosti;
 • Mešavina aktivnog međusobnog služenja;
 • Začinjeno strpljenjem i praštanjem.

Neprekidno mešajte sa ljubavlju i smehom i ova porodica će biti i vaša.

Izvor: bible talk

Možda će vas zanimati sledeći članci:

Emotivno zdravlje i dobrobit

Porodična kultura

(Visited 399 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *