Naučni metod da ostvarite svoje novogodišnje rezolucije

Iako su novogodišnje rezolucije (odluke i planovi šta želite da ostvarite u narednoj godini) postale sastavni deo našte kulture (čak su i stari Vavilonjani pravili godišnja obećanja svojim bogovima još pre četiri hiljade godina), mi smo izuzetno loši po pitanju revnosti u ostvarivanju tih odluka.

Prema nedavnim istraživanjima, iako 45% Amerikanaca obično pravi takve rezolucije, samo 8% uspeva da ostvari zacrtane ciljeve.

Ipak, lični rast i napredak su nam važni. A to naročito dolazi do izražaja sada kada je ovaj svet u tako haotčnom stanju i kada nam sve deluje kao da je izvan naše kontrole. Zato ne postoji bolji trenutak za preuzimanje kontrole nad sopstvenim životom, navikama i ciljevima.

Kako onda da vaše novogodišnje rezolucije pretvorite u navike za čitav život?

  1. Novogodišnje rezolucije moraju biti ostvarljive.

Psiholozi dobro znaju da se visoki ciljevi ostvaruju ispunjavanjem malih, ali konstantnih koraka. Drugim rečima, sitni koraci vode krupnim uspesima.

Ovo ne znači da ne treba da težite velikim, ambicioznim planovima i ciljevima, već da je za njihovo ispunjenje neophodno imati dobro razrađen plan, podeljen na relativno lako ostvarljive usputne ciljeve.

Na primer, možda želite da u novoj godini oslabite 20 kg. To je krupan cilj, koji vam, u stvari, ne govori tačno kako ćete doći do njegovog ostvarenja. Zato je bolje doneti lakše ostvarljivu odluku da u novoj godini svakoga jutra šetate dvadesetak minuta, a takva odluka će vas povesti i ka ostvarenju vašeg velikog cilja.

  1. Novogodišnje rezolucije moraju biti takve da je napredak u njihovom ostavarivanju moguće pratiti.

Psiholozi, takođe, znaju da ćemo mi verovatno ostati motivisani da ostanemo na putu ostvarenja krupnih ciljeva ako smo u prilici da ispratimo svoj napredak na tom putu.

To se zove princip progresa. Praćenje progresa pomaže nam da ostanemo posvećeni svojim ciljevima. To je nešto što vas ohrabruje na putu ka ostvarenju ciljeva i nešto čemu se svakodnevno radujete. A kada ste radosni i uzbuđeni, lakše vam je i da radite na ostvarenju zacrtanih ciljeva.

Vi sami birate metod praćenja progresa. Važno je samo da imate nekakav dnevni podsetnik o tome na čemu radite, kako ćete to postići i šta je potrebno da danas uradite po tom pitanju.

  1. Novogodišnje rezolucije ćete ostvariti samo ako su one nešto do čega vam je zaista stalo i što vama ima smisla.

Psiholozi znaju i da ćete vi lakše ostvariti cilj, izgraditi naviku ili se držati odluke ako je to nešto što je u skladu sa vašim sistemom vrednosti.

Drugim rečima, vi težite ostvarenju nekog cilja do kog vam je zaista stalo iz pravih razloga.

Na primer, želimo da promenimo posao da bismo više novca zaradili.

Ili, želimo da smršamo da bismo bili atraktivniji.

Možda ovo i nisu baš najbolji razlozi, ali su ipak razlozi. Zato je važno postaviti pitanje sebi: Zašto želim to što želim?

Na primer, želite da započnete sopstveni biznis. Prvo pitanje koje bi trebalo da postavite sebi je Zašto želim da otpočnem sopstveni biznis:

  1. Zašto? Dosta mi je rada za drugoga.
  2. A zašto mi je dosta rada za drugoga? Zato što provodim suviše vremena pišući imejlove i sastančeći.
  3. A zašto trošim toliko vremena na imejlove? Zato što nam naš menadžer daje previše zadataka da obavimo.
  4. A zašto mi to smeta? Zato što mi je važna moja lična sloboda i autonomija.
  5. A zašto mi je to važno? Zato što su i moji roditelji bili preduzetnici, a ja sam oduvek sanjao da krenem njihovim stopama.

I tako, najednom, vi ste došli do novogodišnje rezolucije s kojom ste duboko povezani i za čije ostvarivanje ćete biti znatno jače motivisani i spremniji da je se čvrsto držite.

Zašto se većina novogodišnjih rezolucija neslavno završi?

  1. Usredsredite se na rezultate a ne na sam proces. Postepena poboljšanja su ključ pravljenja prave promene. Ali novogodišnje rezolucje su retko u vidu “dan-po-dan plana”, već su često vremenski nedefinisane, fokusirane isključivo na rezultat, a ne na način kako do njega postepeno doći. Bez dobrog plana lako je odustati.
  2. Sindrom lažne nade. U novogodišnjoj euforiji lako je upasti u zamku prevelikih očekivanja. Ali preterana samouverenost u ono što možete postići obično dovodi do toga da ubrzo odustanete, čim shvatite da ne vidite opipljive rezultate dovoljno brzo.
  3. Vaš cilj nije u skladu s vašim sistemom vrednosti. Zašto biste se upinjali da ispunite nešto za šta duboko u sebi znate da vam do toga nije stalo ili da je to nešto što nije u skladu s vašim vrednostima i verovanjima.
  4. Odabrali ste prevelik zalogaj. Veliki ciljevi otpočnu kao nešto inspirativno, a onda brzo postanu prekrupan zalogaj. Ako ste odabrali nešto preveliko, lako je da propustite nekoliko dana i da vam se onda čini da u tome nikada nećete uspeti.
  5. Pokušavate da radite više stvari odjednom. Novogodišnje rezolucije su stvar postavljanja prioriteta. Morate biti realni po pitanju onoga što se može dogoditi. Započinjanje više stvari odjednom obično vodi ka neispunjavanju nekih od njih ili svih.
  6. Nemate jasan plan kako da dođete do cilja. Bez plana je teško raditi i u ideanim okolnostima, a naročitno je teško ostvariti cilj ukoliko nemate plan “b”, tj. ako nemate plan za slučaj da ne pođe sve onako kako ste zamislili.
  7. Nemate jasan sistem nagrađivanja za ostvarivanje određenih međuciljeva na putu ka ostvarenju vašeg glavnog cilja. Ostvarenje rezolucije je, u suštini, posledica stvaranja novih navika. Nove navike zahtevaju neki način nagrađivanja da bi opstale. Zato neki ljudi dok trče slušaju svoj omiljeni podkast ili pojedu parče čokolade nakon što savladaju neko poglavlje u udžbeniku.

Šta uraditi da vaše novogodišnje rezolucije budu ostvarene?

U svojoj suštini, novogodišnje rezolucije su navike.

Iako ih postavljamo kao određene ciljeve, mi u stvari time kažemo da želimo da se menjamo. A to nije nimalo lak zadatak. To nas može podsetiti na jednu drevnu kinesku poslovicu:

“Najbolji trenutak da posadite drvo bio je pre dvadeset godina. A drugi najbolji trenutak za to je upravo sada.”

Ovo su neki od najmoćnijih načina da svoje novogodišnje rezolucije pretovrite u navike za čitav život:

  1. Napravite jasan plan koji će biti razrađen do sitnih detalja – Isplanirajte korake koje nije teško ispuniti, a koji će vas postepeno dovesti do cilja.
  2. Nadograđujte one dobre navike i ponašanja koja već imate – Mnogo je lakše unaprediti nešto što već imate nego otpočeti nešto potpuno novo.
  3. Umesto da menjate svoje ponašanje, menjate se suštinski – Da biste u tome uspeli, stanite pred ogledalo i budite iskreni – šta je to što vam se ne sviđa i što vam stoji na putu da ostvarite ciljeve koje ste zacrtali i šta je potrebno da učinite da biste to promenili? A onda se još dublje zagledajte u sebe i pronađite ono što će vam pomoći da lakše i brže ostvarite taj cilj.
  4. Postarajte se da date dovoljno vremena i prostora vašim rezolucijama da se ispune i ostvare – Ponekad, kada se radi o novogodišnjim rezolucijama, nije suština u tome šta je potrebno uraditi da bi se one ostvarile, već kada i gde je to potrebno uraditi.
  5. Uspostavite sistem nagrađivanja i podsećanja zašto vam je bitno to što radite – Lako je biti motivisan u prvim danima nove godine. Ali kada prođe početna euforija, kada treba da po tom mračnom, hladnom zimskom jutru ustanete i odete u teretanu, može vam biti teško da se setite zašto vam je to toliko bitno, a mnogo lakše da se okrenete na drugu stranu, ušuškate i nastavite da spavate. Zato je važno imati neki sistem nagrađivanja, kojim ćete sebe nagraditi za uloženi napor i neodustajanje i motivisati da i sledeći put donesete istu odluku i ne odustanete od svog cilja.

Zašto čak i neuspela novogodišnja rezolucija, ipak, može predstavljati uspeh?

Početak nove godine je savršeno vreme da se posvetite istinskoj promeni. Ipak, čak i ako ne uspete da ostvarite svoj veliki cilj, već i sam rad na njegovom ostvarenju predstavlja koračanje u pravom smeru.

U stvari, jedna studija je pokazala da oni koji postavljaju novogodišnje ciljeve imaju deset puta veću verovatnoću da će uspeti da promene svoje ponašanje nabolje od onih koji ne postavljaju nikakve ciljeve.

Štaviše, vi možete vašu neostvarenu novogodišnju rezoluciju pretvoriti u nešto pozitivnije na više načina:

  1. Možete se poučiti iz svojih grešaka. Neostvarenje cilja nije prijatno. Ali i u tome možete videti priliku da istražite šta je to što je funkcionisalo dobro, a šta je to što vas je omelo u ostvarenju cilja. Time ćete postaviti dobar temelj za buduće planove i aktivnosti i biti spremniji da sledeći put doživite potpuni uspeh.
  2. Možete to iskustvo iskoristiti kao podlogu za “novi početak”. Posmatranje vašeg “neuspeha” kao prilike za novi početak oslobađa vas tog mentalnog tereta i osećanja krivice za neuspeh, što bi vas inače sputavalo u budućim pokušajima. Promenite perspekitvu – preusmerite pogled sa prošlih neuspeha ka budućim uspesima.
  3. Promenite način na koji gledate na sebe. Vi niste “gubitnik” samo zato što ste propustili neku priliku, što ste se vratili nekoj lošoj navici ili što ste odustali od neke vaše novogodišnje rezolucije. Promena načina na koji sebe doživljavate, promena tog “unutrašnjeg dijaloga sa sobom”, učiniće mnogo na planu vašeg budućeg uspeha. Popričajte otvoreno sami sa sobom: Šta je to što je dovelo do takvog rezultata? Šta ste iz svega ovoga naučili? S kojim ste se problemima suočavali i kako vam to može pomoći da sledeći put budete uspešniji?

Izvor: Blog rescue time

 

(Visited 362 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *