20 navika zdravih i srećnih mama domaćica

Postanite ranoranilac i budite se pre svoje dece

Ne znači da morate da se budite pre zore svakoga dana, ali sticanje navika da ustajete pre ostalih u vašoj kući, a naročito pre dece, može vam dati više dodatnog vremena koje vam je potrebno da se mentalno pripremite za izazove dana koji je pred vama. Možete iskoristiti te trenutke da isplanirate vaš dan, da otpočnete neki posao ili da jednostavno sedite u tišini.

U krajnjem slučaju, bićete makar u prilici da uživate u tišini i samoći. A kada ste poslednji put imali tu priliku?

Spremite se za vaš dan

Pre nekoliko meseci razgovarala sam sa jednom ženom koja je bila šokirana mojom odlukom da budem mama domaćica. Njena reakcija kada je saznala za moju životnu odluku bila je: “Oh, nije to za  mene! Nikada ne bih mogla da provedem dan u mojoj pidžami i da ne uradim ništa. Pa šta ti uopšte radiš čitavog dana?”

Koliko god želela da ovoj ženi prenesem mir iz mog uma, ona je iznela na čistac jednu važnu stvar. Nisam mogla da se setim kada sam poslednji put odvojila vreme da se stvarno pripremim za dan. Imala sam plakar pun predivne odeće koju nikada nisam nosila, jer ta odeća nije išla uz moj kačket i konjski rep.

Sutradan sam se probudila rano i odvojila vreme da sredim frizuru, pa sam čak i stavila malo šminke. Obukla sam nešto što nisam nosila još pre trudnoće i znate li šta se desilo?

Osećala sam se ČU-DES-NO!

Kao da sam istog trenutka stekla više samopouzdanja. Osećala sam se bolje u sopstvenoj koži i to mi je odmah popravilo raspoloženje. A kako sam bila bolje raspoložena, poželela sam i da bolje iskoristim svoj dan. Ne samo da sam se osećala produktivnije, već sam i BILA produktivnija.

 Osmislite ciljeve i zapišite ih

Možda ćete se probuditi s najboljim namerama, razmišljajući o stvarima koje želite da uradite tog dana, ali onda će se i vaša deca probuditi. Iznenada ćete se zateći zaronjeni u: “Mama, uradi ovo!” i “Mama treba mi to.”

Ako ne odvojite vreme da osmislite dnevne ciljeve i da ih zapišete (bilo na papiru ili na telefonu), jako je lako prepustiti se deci da vam kroje dan. Pre nego što se dvaput okrenete, već je vreme za spavanje, a vi niste odradili apsolutno ništa.

Zapisivanje svojih ciljeva (pravljenje liste poslova) ne samo da vas čini odgovornijom, već vam i daje osećaj ostvarenosti. Ne znam za vas, ali nema mnogo stvari u životu koje me čine zadovoljnijom nego kad precrtam nešto što sam odradila sa liste. A posebno kada se radi o nečem zahtevnom.

Razvijte rutinu i držite se rasporeda

Ne mogu vam dovoljno naglasiti važnost imanja rutine!

Naravno, ima nečega i u spontanosti, ali ona ima svoje mesto i vreme. Kada se radi o ostajanju kod kuće sa mališanima, imati rutinu i pridržavati se rasporeda pravi razliku između normalnosti i potpunog i krajnjeg haosa.

Ne kažem da morate da radite sve isto svakoga dana, jer ta vrsta monotonije svakoga bi izludela. Ali posedovanje čvrste strukture ili okvira delovanja pravi ogromnu razliku – a i pomaže da se mnogo lakše izborite sa ponašanjem vaše dece.

Pospremite pomalo svakoga dana

Jedan deo obaveza mame domaćice je i vođenje računa o čistoći kuće – tj. o spremanju. Ideja o pokušaju da spremite čitavu kuću uz čuvanje male dece može biti apsolutno užasavajuća. Ja to dobro znam! Ali moram vam reći da je to moguće.

Ključno je održavati (relativno) čistu kuću tako što ćete svakodnevno obavljati sitnije poslove spremanja. Neke stvari bi trebalo odrađivati na dnevnom nivou – pranje sudova, vešeraj (po potrebi), čišćenje poda i spremanje kreveta, dok biste druge poslove mogli obavljati jednom nedeljno – pranje podova, spremanje kupatila i brisanje prašine.

Odvajanje 15-30 minuta svakodnevno za obavljanje ovih poslova u stvari znači manje posla za vas na duže staze – a to vam govori neko ko apsolutno mrzi čišćenje!

Izađite iz kuće

Kao mama domaćica vi ne morate da sve vreme budete u kući! Izađite napolje, istražite komšiluk, provedite neko vreme u dvorištu! Promena okruženja ne samo da će vašoj deci obezbediti mentalnu i vizuelnu stimulaciju, već će i vama pomoći da sačuvate zdrav razum.

Uz to, provođenje vremena izvan kuće pruža vam priliku da se sprijateljite s nekim drugim mamama – što je toliko važno da sam i to stavila na svoju listu!

Uključite se u vašu zajednicu i steknite prijatelje

Kao što sam već spomenula, kada ste mama domaćica ponekad se možete osećati jako usamljeno. Zato je jako važno da izađete i fokusirate se na izgradnju prijateljstava. Pronalaženje svog “plemena” i posedovanje grupe prijateljica koje tačno znaju kroz šta vi prolazite pomoći će vam da se osećate shvaćenom i osnaženom.

Znam da stvaranje prijateljstava kada ste “sveža mama” nije uvek lako, ali mogu vam obećati da će vam se trud višestruko isplatiti.

Tiho vreme, dremka i vreme za spavanje

U našoj kući tiho vreme, dremka i vreme za spavanje su pod moranjem – pa čak i sa jednim jednoipogodišnjakom. To dragoceno tiho vreme je ključno da biste bili zadovoljna mama domaćica. Ne samo da su dobre navike u pogledu spavanja neophodne za dobro zdravlje i opštu doborobit vašeg deteta, već pomažu i u sprečavanju neraspoloženja i kmezanja.

Podstičite samostalno igranje deteta

Samostalno igranje pomaže vašem detetu da razvija veštine rešavanja problema, podstiče kreativnost i izgrađuje samopouzdanje. A kao šlag na tortu dolazi i sloboda koju vi, kao mama domaćica, time stičete.

Dok se vaš mališan samostalno igra, vi se možete posvetiti bilo čemu što želite – čak i ako se radi samo o malom predahu i odmaranju na kauču.

 Ograničite vreme pred ekranom

Ne govorim vam o vremenu pred ekranom vašeg deteta – iako je to od ogromne važnosti – govorim vam o vašem vremenu provedenom pred ekranom! Bilo da se radi o vremenu koji provodite sa mobilnim telefonom, računarom ili televizorom, nalaženje načina da se ‘iskopčate’ učiniće čuda za vaše mentalno (pa i fizičko) zdravlje.

Ograničavanjem vremena provedenog pred ekranom, vi podstičete drugačije, a često i zdravije vidove ponašanja. Imajte na umu da su deca pravi ‘sunđeri’ i da će želeti da se ponašaju kao i vi.

I zato, umesto da dohvatite daljinski upravljač ili mobilni telefon, odvojite vreme da čitate knjigu. Umesto da gledate tv-seriju, izađite u šetnju ili malo fizički vežbajte. Nećete se pokajati zbog toga!

Pokrenite se

Sećate li se izjave: “Vežbanje vam daje endorfine, a endorfini vas čine srećnim”, iz filma “Pravna plavuša” sa Riz Viterspun?

Ne samo da redovno vežbanje pomaže u održavanju optimalne telesne mase, sprečava bolesti i pomaže boljem snu – to takođe obnavlja energiju i poboljšava raspoloženje.

Čak i ako ne želite da se učlanite u teretanu, redovno šetanje će biti i više nego dovoljno da vam poboljša cirkulaciju i proizvede endorfine.

 Uključite i decu

Kao mama domaćica, lako je osećati odgovornost za apsolutno sve – od kuvanja i čišćenja do vođenja računa o kućnim ljubimcima ili o porodičnom budžetu. Sigurna sam da je pomisao na još više posla zadnje što bi vam palo na pamet.

Ali uključivanjem dece u vaše svakodnevne kućne poslove – kao što je kuvanje i spremanje – ne samo da ćete kod svoje dece razviti sjajne navike, već ćete se sa njima još čvršće povezati.

Moj maleni jednoipogodišnjak voli da mi “pomaže” u čišćenju. Čak smo mu kupili malu metlu i đubrovnik. Naravno, to njegovo “pomaganje” mi doda još malo posla, ali on u tome uživa, a ja volim da posmatram kako njegov maleni mozak razmišlja i odlučuje.

A to kod njega stvara i sliku da je čišćenje zabavno, pa će mu, možda, kasnije biti lakše da sprema svoju sobu.

Ako imate mališana koji pokazuje zanimanje za ono što vi radite, nađite način da ga uključite u posao. Neka vam pomogne u postavljanju stola za obrok, u hranjenju kućnog ljubimca, u mešanju ručka. Možda će vam to u početku oduzeti nekoliko minuta, ali će se ispaltiti na duže staze.

 Pronađite nove hobije ili se vratite starim

Bilo da volite da pletete, da popravljate ili da radite u bašti, posedovanje hobija koji će vam dati predah od vaših svakodnevnih stresora ključno je za sreću mama domaćica.

Imanje hobija podstiče kreativnost, promoviše oslobađanje od stresa i podiže samopouzdanje. Dalje, to vam može dati priliku da izađete i upoznate nove ljude.

Ako još uvek nemate hobi, razmislite o učenju da svirate neki instrument, o časovima plesa ili nečem sličnom. Važno je pronaći nešto što će vam se svideti i u čemu ćete uživati.

 Isplanirajte vreme za sebe i za vašeg bračnog druga

Nema sumnje da je provođenje kvalitetnog vremena sa vašom decom važno, ali isto tako je važno i provođenje kvalitetnog vremena sa samim sobom, kao i sa svojim bračnim drugom. Kao mame (i roditelji uopšte), mi težimo da našu decu stavimo ispred sebe i ispred svog bračnog druga, ali to ne bi smelo da stalno bude slučaj.

Ne smete se potpuno iscrpsti. Vama je potrebno vreme da “dopunite baterije”. Napravite sebi toplu kupku. Isplanirajte večernji izlazak – pa čak i ako je reč samo o vremenu kod kuće kada vaša deca odu na spavanje. Nemojte se stideti da budete malko sebični.

Vi i vaša veza će vam biti zahvalni. Obećavam!

 Budite strpljivi

Zvuči jednostavno, a u stvari i jeste – za usavršavanje umetnosti strpljenja potrebno je, pa, strpljenje.

Lako je postati isfrustriran kada ste čitav dan proveli čisteći, a vaša deca očas posla sve to ponovo dovedu do haosa. Takođe je lako i iznervirati se kada vas partner, po povratku s posla, upita: “Zar večera još uvek nije spremna?”

A kada se radi o frustraciji i nervozi, ta osećanja ne čine ništa drugo osim što vam oduzimaju osećaj sreće. Frustriranost neće pomoći da vaša deca spreme za sobom niti će iznerviranost učiniti da vaš bračni drug prestane da bude gladan.

Budite strpljivi i ne primajte sve k srcu. Naučite se da vas sitnice ne izluđuju i ne obraćajte pažnju na njih.

 Zatražite pomoć

Želite li da znate najvažniju tajnu srećnih mama domaćica? Ona je u traženju pomoći onda kada vam je pomoć potrebna.

Niko ne očekuje da vi budete sposobni da sve obavite sami, a i nema potrebe za tim. Imate vi ljude oko sebe za koje sam sigurna da bi bili voljni da vam pomognu ako im pružite priliku za to.

Ne plašite se da zatražite pomoć. To ne znači da ste neuspešni ili da ste užasna mama. To samo znači da ste ljudsko biće.

 Ne upoređujte se sa drugim mamama

Ako je traženje pomoći kada vam je potrebna glavna tajna srećnih mama domaćica, onda je neupoređivanje s drugim mamama odmah na drugom mestu.

Uz današnji uticaj i pristup društvenim mrežama, lakše je nego ikada upoređivati se sa drugim mamama. Ne možete listati Fejsbuk, Instagram ili Pinterest, a da ne vidite savršeno “skockane” mame i njihovu divnu i poslušnu decu kako poziraju za fotografisanje. A fotograf će obično slikati i njenu savršeno sređenu kuću.

Ipak, to je iskrivljena slika stvarnosti.

Mi ne znamo koliko je vremena toj mami bilo potrebno da sve dovede u red pre nego što se slikala. Niti da li su njena deca imala napade besa samo nekoliko trenutaka pre (ili posle) slikanja. Sve što znamo je da je ta soba čista, a da li su bili potrebni sati srpemanja i da li je to jedina čista soba u čitavoj kući – to ne znamo.

Većina nas postavlja na društvene mreže samo najbolje slike i prenosi samo najbolje trenutke. Nema tu ni napada besa ni haotičnih dečijih soba. Pa, iako je lako upoređivati nečije najbolje trentuke sa našim najgorim, potrebno je da imamo na umu da svaka mama ima svoje muke i da obično ništa nije baš takvo kako nama deluje.

 Nemojte biti grubi prema sebi

Biće dana kada ništa drugo nećete stići da odradite osim da se pobrinete da održite u životu vaše mališane. Nemojte tada smatrati sebe neuspešnim u bilo kom pogledu. Setite se da ste i vi samo ljudsko biće i da će uvek biti i loših i dobrih dana.

 Uradite nešto neobično

Rutine i rasporedi su važni kada se radi o sreći mama domaćica. Ali važne su i neke neobične stvari. Isplanirajte odlazak u prirodu, u lokalni muzej ili se nađite sa nekim drugaricama mamama u najbližoj igraonici.

Ne mora to biti ništa ludo i ekstravagantno, samo mora biti nešto drugačije od svakodnevnog i uobičajenog. I vi i vaša deca bićete srećni i zadovoljni zbog toga.

Kad ne znate šta ćete sa sobom, izbijte to iz sebe plesom

Kad god se osetim frustriranom ili neraspoloženom, zgrabim svog mališana, pustim muziku i zaplešemo. A ako niste osoba za ples, malo se zagolicajte ili se gađajte jastucima. Popnite se na krevet ili napravite tvrđavu. Samo je bitno da nađete način da budete luckasti sa vašim detetom.

Biti mama domaćica svakako nije lako i niko (pa čak ni one “savšrene” mame sa Instagrama/Fejsbuka) nije savršen. Svaka mama ima svoje muke i svoje načine suočavanja sa ovim ludim (i divnim) životom. Ovi saveti i trikovi meni su pomogli da ostanem srećna mama domaćica, pa se nadam da će pomoći i vama.

Stoga, pronađite svoje pleme, tražite pomoć kada vam je potrebna i ne zaboravite da budete luckasti i da se zabavite!

Izvor: milesandellie.com

 

Možda će vas zanimati emisije:

Porodična kultura

Emotivno zdravlje i dobrobit

(Visited 334 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *