Smeh je najbolji lek – to važi i za roditeljstvo

Roditeljstvo je puno različitih strategija i tehnika za suočavanje sa mnogobrojnim i raznovrsnim situacijama s kojima se možete sresti kao roditelj. Od svih tih strategija i tehnika, smeh je najbolji lek.

Ne samo da humor i smeh pomažu da se umanji napetost i stres, već se pokazalo da nam smeh pomaže i u fizičkom smislu.

Navešćemo nekoliko koristi koje roditeljstvo može imati od smeha, kao i načine da smeh uključite u svoju svakodnevnu rutinu roditeljstva.

Fizičke koristi

Smeh pomaže da se umanji fizički stres i napetost, što čini da se vaše telo oseća opuštenije. Glasan smeh čini da vaše srce poče jače da pumpa krv i samim tim pomaže u vežbanju vašeg srca i vaših pluća.

Petnaest minuta smeha sagoreće vam gotovo isto onoliko kalorija koliko i petnaest minuta šetnje. To znači da vam smejanje može zaista pomoći da ostanete u formi i da ne kaskate za vašom decom punom energije.

Smejanje, takođe, smanjuje nivo hormona stresa u organizmu, a to umanjuje napetost i nervozu. Niži nivo hormona stresa može i da ojača vaš imuni sisitem. To znači da smeh pomaže da vaša deca i vi budete i ostanete zdravi.

Ostale koristi od smeha

Kada se ljudi zajedno smeju, to jača njihove odnose. Ako delite smeh i humor sa vašom decom, to će vam pomoći da učvrstite vaše porodične veze. Smejanje u društvu podstiče ljude da zajedno rade kao tim i pomaže u razrešavanju sukoba. Vaša deca će se osećati čvršće i dublje povezanim s vama ako se smejete s njima, a biće i spremnija i motivisanija da vas poslušaju i urade ono što vi od njih tražite.

Humor pomaže i popravljanju raspoloženja kada se osećate preopterećeno. Uključivanjem smeha i humora u vašu svakodnevicu, i vi i vaša porodica ćete izgraditi i zadržati pozitivniji i zdraviji pristup životu i zajednici s bližnjima.

Unesite smeh u vaš život

Nije teško učiniti smeh delom vaše roditeljske rutine, jer deca vole da se smeju i da se lepo provode. Ako vašoj deci teško pada da pospreme za sobom, osmislite neku zanimljivu aktivnost ili igru koju ćete igrati u toku spremanja. Na taj način oni će, u stvari, poželeti da učestvuju u spremanju i da vam budu od pomoći, a neće to raditi samo zato da bi izbegli da se nađu u nebranom grožđu.

Kada se desi nešto loše i kada je vreme da se bude strog, pokušajte da se usredsredite na pozitivne aspekte date situacije, a ne na negativne. Vaša deca bi mogla biti spremnija da odu na spavanje na vreme ako im pričate o nekim zanimljivim stvarima koje ćete raditi sutra ujutru nego ako im pretite nečim ukoliko ne legnu na vreme.

Ne samo da smeh pomaže vama i vašoj porodici da ostanete zdravi i raspoloženi, već podstiče i vašu decu da se ponašaju bolje i da više uživaju u životu. Vreme koje vi kao porodica provedete u zajedničkom smejanju ostaće duboko urezano u sećanju vaše dece kao lepa uspomena i kao podsticaj da se i oni, jednog dana kada odrastu i budu imali sopstvene porodice, trude da neguju te trenutke zajedničke radosti i smeha sa najvoljenijima.

Izvor: mommymoment.ca

 

Možda će vas zanimati emisije:

Atmosfera u domu

Moć koju imaju “hoću“ i “neću“

(Visited 153 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *