Podizanje dece koja vam se obraćaju sa problemima, a ne kriju se od vas

Komuniciranje s tinejdžerima i decom na pozitivan način pomoći će vašem detetu da shvati da vam se može obratiti sa problemima, a ne skrivati ih od vas. U stvarnom svetu, nisu svaka životna situacija i iskustvo “pozitivni”. Kao roditelji, moramo naučiti kako da budemo podrška svojoj deci i kroz dobro i kroz loše.

Moja devetogodišnja ćerka prilazila mi je pognute glave i vukući noge. Mogla sam da primetim da zaista želi nešto da mi kaže, ali nije bila sigurna.

Videći njenu nesigurnost, vrtelo mi se milion pitanja u glavi. Izgledam li pristupačno? Da li se plaši da mi kaže nešto važno? Želim da uvek oseća da može slobodno da mi dođe sa svojim problemima.

Moj um me je podsetio na jedan davni događaj. Devojka koju sam poznavala iz srednje škole slučajno je zatrudnela sa 16 godina. Iz straha da je majka ne izbaci iz kuće, nije to rekla svojoj majci. Nosila je široke dukserice i skoro ništa nije jela mesecima kako bi to sakrila.

Mogu samo da zamislim koje su je zastrašujuće i užasne misli opsedale tokom tih meseci. Sećam se da sam razmišljala da bi stvari bile mnogo bolje za nju da se osećala slobodnom da se obrati roditeljima sa svojim problemima.

Tog trenutka, zaklela sam se da ću, kada budem imala decu, učiniti sve što mogu da ih ohrabrim da mi se obrate sa problemima, da ne kriju svoje probleme od mene.

Potrebno mi je da moja deca znaju i svim srcem veruju da mogu da dođu kod mene sa bilo kakvim problemima, velikim ili malim, i da ćemo ih zajedno rešavati.

Kako Ohrabriti Decu i Tinejdžere da Komuniciraju?

Komuniciranje sa tinejdžerima i decom može biti izazovno čak i tokom dobrih dana.

Kako da razvijate čvrste veze sa svojom decom tako da znaju da se mogu osloniti na vas za podršku bez obzira šta im se dogodilo?

Radite ovih 5 stvari:

  1. Podelite SVOJE Probleme

Komunikacija je dvosmerni put. Ako želite da osvojite poverenje svoje dece, morate pokazati poverenje u njih.

Niste savršeni, i kada prestanete pokušavati delovati kao da jeste, vaše dete će se osećati udobnije razgovarajući s vama o svojim manama i problemima. Otvoreno razgovarajte s njima o problemima s kojima se suočavate (bez traumatiziranja), kako se osećate i kako planirate da prevaziđete prepreke.

Recite detetu da ste pod stresom jer ste propustili rok na poslu i morate raditi duže da to nadoknadite. Objasnite im da ste se posvađali s prijateljem i da morate da mu se izvinite.

Kada vaše dete vidi vas kao ljudsko biće, a ne samo kao autoritarnu figuru, verovatnije je da će vam se poveriti.

2. Izrazom lica pokažite da ih prihvatate

Jeste li čuli: “Mama, moram nešto da ti kažem i… (posmatra vaš izraz), ništa…”?

Vaša neverbalna komunikacija važna je vašem detetu. Ono može da oseti kada ste nepristupačni, razočarani ili uznemireni.

Kada vam dete prilazi s problemom bilo koje veličine, naterajte sebe da pokažete smiren izraz i razgovarate blagim tonom. Uvek iznova i iznova proveravajte svoje neverbalne znakove kada vam dete prilazi s željom da popriča s vama. Naravno, ponekad ćete biti uznemireni, ali uvek pokažite prihvatanje.

3. Ojačajte vaš odnos nekim zajedničkim hobijem

Kada provedete kvalitetno vreme nasamo sa svojim detetom, nećete verovati koliko će vam se otvoriti. Deljenje hobija sa svojim detetom, na šta se ono može osloniti i očekivati da ćete to vreme provesti zajedno, odličan je način da prirodno uspostavite komunikaciju sa tinejdžerima.

Vaš hobi može biti nešto jednostavno kao:

  • Bojenje zajedno noću
  • Čitanje poglavlja knjige zajedno
  • Redovne šetnje
  • Vođenje ćerke u salon za nokte
  • Igranje košarke napolju uveče
  • Pohađanje časa slikanja/kuvanja

Pronađite razlog da redovno provodite vreme zajedno kako biste razvili poverenje i odvojili vreme za razgovor.

4. Aktivno PITAJTE decu da bi vam se otvorila

Ako ne pitate, vaše dete ili tinejdžer vam možda neće reći. Pitanje “kako ide” neće vas nigde odvesti s većinom dece. Redovno postavljam svojoj deci pitanja poput:

  • Da li se nešto loše dogodilo u školi?
  • Da li te nešto brine trenutno?
  • Da li imaš problema sa prijateljima?
  • Šta biste želeli da promenite sada kada možete? Vaše dete će biti sumnjičavo ako ih gušite tim pitanjima, stoga ih prirodno uključite u redovne razgovore. Ako je moje dete trenutno izrazito udaljeno, upitam: “Možeš li me na trenutak pustiti u svoj mozak?”, što mu signalizira da zaista želim da razgovaramo.

5. Slušajte i pružajte savete, a nikako ne kritikujte

Najbrži način da oterate svoje dete od sebe kada ima problem je kritikovanje kada vam se poveri. Koliko god ih problemi koje su doživeli možda plaše, ljute ili nerviraju, mirno ih saslušajte i dajte im savete kada završe s onim što imaju da vam kažu.

Ako osećate poriv da kritikujete njihove izbore ili postupke, jako ugrizite jezik i zapamtite da se mozak potpuno ne razvija do oko 25. godine (prema stručnjacima). Savet predstavlja pružanje vođstva, dok je kritika samo odražavanje negativnosti. Ne osuđujte ono što se dogodilo, pomozite im da reše svoj problem ili da ga spreče u budućnosti.

Zaključne misli o komuniciranju s tinejdžerima i decom

Vaše dete će imati probleme i stresove. Praviće greške, od koji će neke verovatno biti prilično ružne. Zar im ne biste radije dozvolili da vam se obrate s problemima, umesto da pokušavaju da ih sakriju od vas?

Osim ovih 5 saveta, podsećajte svoje dete redovno da ih volite bezuslovno. Nijedan problem nije prevelik da bi se takmičio s ljubavlju u vašem domu.

Izvor: simple rooted family 

Možda će vas zanimati sledeće emisije:

Sreća deteta je nedostižna

Kako ljubav utiče na vašu decu

 

 

(Visited 11 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *