Zanimljive činjenice o smehu

Smeh oslobađa od stresa, sagoreva kalorije i ima mnogo drugih pozitivnih fizioloških efekata, ali sledećih deset stvari nije toliko poznato:

Kada smo sa drugima, 30 odsto je veća verovatnoća da ćemo se smejati

Mora da vam se dogodilo da vam je neki film bio mnogo smešniji kada ste bili u društvu, ili ste se toliko smejali sa prijateljima nekoj šali da su vam suze krenule. To je zato što kad ste u društvu, veća je verovatnoća da ćete se osmehivati, jer su odnosi u zajednici ojačani zajedničkim smehom.

I pacovi se kikoću kada ih golicaju

Mnogima se pacovi gade, iako je ovaj mali glodar nekima veoma lep i iznenađujuće pametan. Ako ih neko golica oni se simpatično kikoću, i to na tako visokoj frekvenciji da ljudsko uvo ne može da registruje.

Smeh bebe više liči na majmunski nego na smeh odrasle osobe

Ovo u početku zvuči čudno, iako je tačno: dok se odrasle osobe smeju samo kada izdišu, bebe i majmuni se smeju kada izdahnu i udahnu i zato je njihov smeh sličniji.

Humor inspiriše aktivizam

Sa dobrom dozom humora, ljudi se mogu inspirisati da aktivno podrže određene ideje. Nažalost, s druge strane, strah je isto tako motivaciona sila, a još lakše privlači pažnju.

Smeh vas čini produktivnijim i na poslu

Više cenite kolegu koji ima dobar smisao za humor? Istraživanja pokazuju da oni koji se redovno šale na radnom mestu takođe odaju utisak efikasnije radne snage i, prema rečima njihovih kolega, kompetentnijeg radnika.

I bebe prepoznaju usiljeni smeh

Bebe se više ne mogu prevariti smehom. Čak i petomesečna beba može prepoznati da li se neko smeje od srca ili na silu. Naravno, oni u vrlo ranoj dobi svog života znaju sa kim se neka osoba pored njih kikoće ili se dobro zabavlja.

Linkoln je ubijen dok se smejao

Legendarnog američkog predsednika upucao je s leđa ubica Džon Vilks But tokom pozorišne predstave. Atentator je tačno tempirao pucanj iz pištolja u trenutku kada se publika smejala, jer se nadao da neće čuti pucanj i da će imati vremena da pobegne. Linkoln je umro, ali smejući se.

Navaho indijanci slave prvi smeh bebe

Osoba kojoj se beba prvi put nasmejala je počastvovana da organizuje malu zabavu, kako bi se proslavilo da je beba spremna za život na zemlji.

Hrisip je umro od smeha i to svojoj šali

Grčki filozof, koji je, uzgred, bio tvorac stoicizma, odnosno filozofije života i samokontrole, video je magarca koji jede smokvu i doviknuo joj je da potom voće spere vinom. Posle toga se, sopstvenoj šali toliko smejao da je umro.

 

Možda će vas zanimati emisije:

Budi nečiji superheroj

Nauči da živiš srećnije

(Visited 542 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *