Ova francuska pravila roditeljstva naučiće vašu decu lepom ponašanju

Francuzi imaju određeni skup “pravila o hrani” kojih se drže da bi svoju decu naučili da jedu sve – od cvekle i brokolija do dagnji i skuše. Ali to nisu jedina pravila i uputstva koje oni slede kada se radi o vaspitavanju dece da budu ljubazna i prijatna.

Hit-knjiga Pamele Drukerman “Gajenje bebe” opisuje kako je ona, kada se preselila u Pariz sa svoje troje dece, pažljivo posmatrala starosedeoce i pokupila nekoliko roditeljskih caka. Dok je bila u Gradu svetlosti, Pamela je otkrila da francuski roditelji imaju nekoliko ključnih deviza kojih se pridržavaju, a koje se razlikuju od motoa američkih roditelja.

Možete naučiti vaše dete da sačeka

Francuski roditelji uče svoju decu, još od najranijeg uzrasta, da čekaju.  U stvari, to oni zovu “L’ Pause” i to je jedan od glavnih razloga što francuske bebe spavaju po celu noć.

“Njihovi roditelji ih ne uzimaju u ruke čim zaplaču, dopuštajući svojim bebama da tako nauče kako da se ponovo same uspavaju”, piše Pamela Drukerman. “L’ Pause” je, takođe, glavni razlog što francuska deca strpljivo čekaju u restoranu, a i u direktnoj je vezi sa suštinskim francuskim pravilom po pitanju ishrane – nema grickanja između obroka!

Moguće je imati svoj život i uz decu

Ovo je jedan aspekt roditeljstva sa kojim se mnogi suočavaju, jer gajenje dece može postati iscrpljujuće. Ali samo zato što si sada mama ili tata, ne znači da se moraš odreći sopstvenog života odrasle osobe.

“Francuzi pretpostavljaju da čak i dobri roditelji nisu sve vreme na usluzi svojoj deci i da nema potrebe osećati grižu savesti zbog toga”, objašnjava Pamela Drukerman. “U mom slučaju, večeri pripadaju roditeljima”, jedna majka Parižanka mi je rekla. “Moja ćerka može biti s nama ako to želi, ali to je vreme za odrasle.”

Francuske majke se čvrsto drže stava da ako vam je čitav život usredsređen na decu, to nije dobro za vas, a nije dobro ni za njih. Jedan deo života (biti roditelj, radnik, bračni drug) ne bi trebalo da prevlada nad drugim.

Deca bi trebalo da provode vreme igrajući se samostalno

Razmislite o tome – vama je potrebno neko vreme da budete sami, a isto to je potrebno i vašoj deci. Francuski roditelji isto tako žele da njihova deca budu podsticana, ali ne sve vreme.

“Najvažnije je da on nauči kako da bude zadovoljan sobom”, jedna francuska mama je rekla za svog sina. “Deci je potrebno da nauče da budu sama i da se izbore sa frustracijom, što je jedna od osnovnih životnih veština ili neće istinski naučiti kako da budu srećni i zadovoljni.”

Budite samouvereni kada svom detetu kažete “ne”

Pamela je zapisala da je autoritativni aspekt francuskog roditeljstva možda jedan od najimpresivnijh, ali i najtežih za ovladavanje.

“Kada je (mališan Francuz) pokušao da prekine naš razgovor, (njegova majka) je rekla: ‘Samo sačekaj dva minuta, maleni moj. Baš sam usred razgovora.’”, priseća se Pamela.

“To je istovremeno bilo i veoma ljubazno i veoma autritativno izgovoreno. Iznenadilo me je kako je (majka) to prijatno izgovorila, a i kako je bila sigurna da će je (njen mališan) poslušati. Shvatila sam da je to mnogo ubedljivije od moga ‘Odmah!’. One nisu bile glasnije u svom zahtevu od mene, ali su bile neuporedivo samouverenije.”

izvor: mini magazin

Možda će vas zanimati emisije:

Disciplina i granice

Roditeljstvo po meri

(Visited 835 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *