6 dokazanih načina da ublažite anksioznost

7-9 sati sna

Nedostatak kvalitetnog  noćnog sna pojačava osećaj anksioznosti tokom dana. Da biste kvalitetnije spavali uspostavite naviku odlaska u krevet u isto vreme, ne večerajte kasno ni obilno i nemojte konzumirati kafu niti alkohol pre odlaska na spavanje.

Ishrana bogata vitaminom B6

Vitamin B6, zajedno sa vitaminima B3 i B12, cinkom i magnezijumom, dokazano ublažava simptome anksioznosti.

Svakodnevno vođenje dnevnika

Fizički akt pisanja podstiče osećaj smirenosti i opuštenosti. Pisanje o situacijama i događajima koji su uzrokovani stresom može pomoći umanjenju intenziteta anksioznosti koja je povezana sa njima.

Pola sata na sunčevoj svetlosti

Izlaganje prirodnoj sunčevoj svetlosti podstiče mozak na lučenje hormona serotonina, koji nam daje osećaj opuštenosti. Anksiozni poremećaji i napadi panike povezuju se sa nedostatkom sunčeve svetlosti.

Rasterećenje

Preopterećenost obavezama šalje neprekidne signale mozgu da postoji nešto što je potrebno odraditi. Prenatrpano okruženje može prouzrokovati ili pojačati osećaj anksioznosti.

Ograničeni unos rafinisanog šećera

Namirnice bogate rafinisanim ugljenim hidratima dovode do naglih skokova i padova nivoa šećera u krvi. Pad šećera u krvi dovodi do pojave istih fizičkih simptoma kao i kod anksioznosti, koji mogu pokrenuti  napade panike i staha.

Možda će vas zanimati emisije

Anksioznost

Depresija

(Visited 7 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.