6 dokazanih načina da ublažite anksioznost

7-9 sati sna

Nedostatak kvalitetnog  noćnog sna pojačava osećaj anksioznosti tokom dana. Da biste kvalitetnije spavali uspostavite naviku odlaska u krevet u isto vreme, ne večerajte kasno ni obilno i nemojte konzumirati kafu niti alkohol pre odlaska na spavanje.

Ishrana bogata vitaminom B6

Vitamin B6, zajedno sa vitaminima B3 i B12, cinkom i magnezijumom, dokazano ublažava simptome anksioznosti.

Svakodnevno vođenje dnevnika

Fizički akt pisanja podstiče osećaj smirenosti i opuštenosti. Pisanje o situacijama i događajima koji su uzrokovani stresom može pomoći umanjenju intenziteta anksioznosti koja je povezana sa njima.

Pola sata na sunčevoj svetlosti

Izlaganje prirodnoj sunčevoj svetlosti podstiče mozak na lučenje hormona serotonina, koji nam daje osećaj opuštenosti. Anksiozni poremećaji i napadi panike povezuju se sa nedostatkom sunčeve svetlosti.

Rasterećenje

Preopterećenost obavezama šalje neprekidne signale mozgu da postoji nešto što je potrebno odraditi. Prenatrpano okruženje može prouzrokovati ili pojačati osećaj anksioznosti.

Ograničeni unos rafinisanog šećera

Namirnice bogate rafinisanim ugljenim hidratima dovode do naglih skokova i padova nivoa šećera u krvi. Pad šećera u krvi dovodi do pojave istih fizičkih simptoma kao i kod anksioznosti, koji mogu pokrenuti  napade panike i staha.

Možda će vas zanimati emisije

Anksioznost

Depresija

(Visited 680 times, 1 visits today)

1 Comment

  1. Dr. sc. Ivan L. Đidara 11/10/2022at7:39 pm

    Poštovani,
    oduševljavaju me Vaš izbor tema i stil iznošenja.
    Ali, gledano na javnu scenu – nema Boga!
    Imamo nove “katedrale” uma – internet, gotovo svi mediji; i “katedrale” zabave – preglasna glazba i njezini sadržaji; i “katedrale” sporta – ogromni i impresivni stadioni …
    Nova generacija viče, “urliče” svim tim što radi “i što ne radi”: “Ima li Boga?”
    Naravno da Ga ima. Ali valja joj pokazati PUT!
    Beskonačnost prostora kojim plove milijarde galaksija nam to govore.
    Vječnost kao pojam, bez početka i kraja nam to govori. Život sam po sebi je čudo i smisao je da živo stvorenje živi! Da, i budući da je u taj “životni program” upala smrt, valja naći smisao. A smisao životu je život – bez smrti! VIŠE OD ŽIVOTA (u kojem je i smrt) je ŽIVOT SA SMISLOM! DA SE ŽIVI STALNO, KVALITETNO, VJEČNO! A toga nema bez Boga! VIŠE OD ŽIVOTA stremi k tom najvišem cilju!

    Reply

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *