9 stvari koje bi svako trebalo da uradi posle 9 uveče

Kada se radi o opuštanju, uspostavljanje trajnih navika uveče, pre odlaska na spavanje može pomoći vašem telu da prepozna signale da je vreme za odmor. Vaša večernja rutina trebalo bi da obuhvati aktivnosti koje će učiniti da se osećate opušteno. To će dovesti do boljeg kvaliteta sna i potpunijeg odmora, što će vam pomoći da se lakše uhvatite u koštac sa onim što vas očekuje ujutru, pošto će vaš um i telo biti spremniji da bolje funkcionišu.

Isključite elektronske uređaje

Svi mi grešimo u ovome – samo da proverim još ovaj poslednji imejl koji sam dobila ili da pročitam još ovu priču sa Instagrama, pa ću onda da legnem. Istraživanja su pokazala da svetlost koju emituju tableti, računari, mobilini telefoni i televizori podstiče naš mozak da ostane budan.

Naši telesni ciklusi regulisani su unutrašnjim časovnikom poznatim kao naš cirkardijalni ritam, koji je kontrolisan svetlošću koja ulazi kroz naše oči. Izlaganjem sebe uređajima koji emituju svetlost, vi šaljete zbunjujuću poruku vašem unutrašnjem časovniku, što zauzvrat može dovesti do nesanice. Mozgu je potrebna prilika da izbegne stimulaciju pre spavanja – upravo zato stručnjaci insistiraju da ove uređaje isključite najkasnije pola sata pre odlaska na spavanje. Stoga, postavite svoje uređaje u “sleep mod”, utišajte ih i isključite ekran. Ili, još bolje, iznesite ih iz svoje spavaće sobe i nabavite staromodni budilnik.

Pospremite

Operite sudove, pripremite užinu za sutra, odložite odeću. Odlazak u krevet dok je svuda oko vas haos ne doprinosi prijatnom i mirnom snu. Pospremite svoju kuću na brzinu kako biste završili stari i otpočeli novi dan u čistom i mirnom okruženju.

Čitajte knjigu

Svi znamo koje su koristi od čitanja: povećana snaga uma, izraženija kreativnost i bolja emocionalna inteligencija – za početak. Pored ovih koristi, čitanje pre spavanja može vas značajno opustiti, pošto ono dopušta vašim mišićima da se opuste, usporava vaše disanje i čini da se osećate smirenije.

Napravite plan za sledeći dan

“Započnite sutra večeras.” – Barak Obama.

Pravljenje spiska onoga što treba da uradite sutra smanjuje stres i uklanja brigu iz vašeg uma što će vam dati mirniji san. Zapišite svaku stvari ili svaki problem koji ćete pokušati da rešite sutra.  Dok se naš svesni um odmara, naša podsvest radi obrađujući događaje toga dana, dajući im smisao i pohranjujući ih u našu dugotrajnu memoriju. Da li se sutradan budite sa novim mislima i rešenjima u vašoj glavi (ili vam se određeni scenario odigrao u snu?). To vaša podsvest odrađuje stvari za vas.

Provodite kvalitetno vreme sa onima koje volite

Odvojite vreme da se opustite i povežete sa onima koje volite; to može biti u vidu razgovora sa vašim partnerom o vašem danu, slanja poruke članu porodice koji nije tu ili maženja kućnog ljubimca. Osećanje povezanosti i bliskosti je savršen način da završite naporan dan.

Postarajte se za vašu kožu

Uklonite šminku, očistite kožu, uradite piling (2-3 puta sedmično), a možete i staviti masku ili namazati omiljenu kremu. Čineći to pomoći ćete vašoj koži da se reši masnih naslaga i izumrlih ćelija, kao i ukloniti nečistoću koja se nakupila preko dana, a time će vaša koža biti u boljem stanju, zdravija i spremnija da se izbori sa borama i aknama. Ne mora to da bude komplikovano, a i predstavlja finu naviku koja će vaš um i telo pripremiti za odlazak u krevet.

Smanjite unos kofeina i ne jedite kasno uveče

Ako imate problema sa spavanjem, smanjenje unošenja kofeina je uopšteno dobra ideja. Kofein može da razbudi vaš centralni nervni sistem i vašem mozgu priredi besanu noć.

Takođe bi bilo dobro da izbegnete da jedete kasno uveče, a naročito ako je to nešto teško i opterećujuće za vaš želudac. Vi želite da odete na spavanje zadovoljni, ali ne i pretrpani, kako bi vaše telo moglo da obavi veći deo varenja pre nego što vam glava završi na jastuku.

Vodite dnevnik

Ako ne vodite dnevnik ujutru, razmislite o tome da to učinite uveče. To je odličan način da se opustite i rešite svega onoga što vam se u vašem umu nakupilo tokom dana.

Zapišite i ono dobro i ono loše što vam se dogodilo u toku dana, šta ste iz toga naučili, a zapišite i sve one misli koje vas opterećuju i koje ne želite da ostanu u vašem umu.

Spavajte

Odraslim osobama (onima iznad 18 godina) potrebno je 7 do 9 sati sna tokom noći. Nedostatak sna može dovesti do poremćaja crevne flore i hormona, do mamurluka i problema sa pamćenjem, kao i do gojenja.

Izvor: homebodyclub.com

(Visited 218 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *