Ovo se dešava sa vratom ako ste dugo nad mobilnim telefonom

Prednost pametnog telefona je u tome što je to uređaj koji može da pomogne u učenju, pruži priliku za opuštanje, da se dele stvari koje se vole, pogleda zanimljiv video klip, i što je najvažnije, održava kontakt sa svima do kojih je stalo.

Dok bezopasno gledate u telefon, teret na pršljenove se kreće oko 30 kg, kao i na mišiće i ligamente.

Sve je ovo lepo i dobro, ali ako je telefon stalno u vašim rukama, sigurno možete imati ozbiljne fizičke posledice zbog toga. Prema novim istraživanjima, osoba prosečno provede oko 2 sata i 57 minuta dnevno koristeći svoj pametni telefon, što je prilično dug vremenski period. Dok pametni telefoni olakšavaju život na mnogo načina, sve više ljudi se žali na bol u prstima, šakama i laktovima uzrokovanim držanjem telefona, a može da izazove i probleme sa kožom. O čemu se zapravo ovde radi?

Bubuljice na koži lica

Razmislite o tome na koliko mesta idete sa pametnim telefonom u ruci, samo u jednom danu, i šta još radite u međuvremenu. Studija objavljena u The International Journal of Clinical Practice, pokazuje da je u uzorku uzetom sa velikog broja telefona pronađen ogroman broj patogenih elemenata na tim mobilnim uređajima.  Ono što takođe zvuči šokantno je da je svaki šesti pametni telefon takođe bio kontaminiran fekalijama.

S druge strane, ako razmislite o tome, skoro svako ponese svoj pametni telefon sa sobom u kupatilo, a vi možete samo da stavite svoj na ivicu slavine i da sakupite sve vrste nečistoća. Čim uhvatite telefon, bakterije se sele na vaše ruke, a odatle mogu na vaše lice, što može brzo da izazove iritaciju kože i akne. Da biste to izbegli, veoma je važno da dezinfikujete svoj mobilni telefon.

Hteli to ili ne, dešava se i da telefonom dodirnete lice, što je takođe način prenošenja nečistoće sa uređaja.

Uvek imajte sa sobom pakovanje antibakterijskih maramica i pomoću njih možete redovno dezinfikovati svoj telefon.

“Telefonski lakat”

Da, laktovi mogu biti problem ne samo za one koji igraju tenis, već i za one koji su stalno na telefonu. Simptomi se kreću od peckanja u podlaktici, ukočenih laktova pa do utrnulosti malih prstiju koji mogu biti strašno neprijatni. Najverovatnije do toga dolazi ako previše razgovarate preko mobilnog telefona, ili previše kucate na njemu.

Ako još niste osetili nijedan od simptoma, ali obavljate mnogo telefonskih poziva ili držite pametni telefon u ruci sve vreme, vreme je da skratite vreme upotrebe. Ako vaš posao zahteva da obavljate mnogo poziva, i dalje možete da izaberete da telefonirate bez upotrebe ruku ili koristite slušalice. U slučaju da već imate bolove, obavezno posetite specijalistu, jer samo on može pomoći da se zaustavi dalje propadanje vašeg lakta.

SMS – prst

SMS – prst je bolest bola u palcu, koja se najverovatnije javlja ako često kucate kratke poruke i mejlove, što je neizbežno povezano sa neprirodnim položajem. U najgorem slučaju, može prouzrokovati trošenje zglobova na palčevima, pa ako morate mnogo da pritiskate telefon, napravite pauzu od nekoliko sekundi bar svakih nekoliko minuta da biste smanjili opterećenje na zglobove prstiju.

SMS – vrat

Što više naginjete glavu napred, to je veći pritisak na deo kičme blizu vrata. Dok bezopasno gledate u ekran, teret na pršljenove se kreće oko 30 kg, kao i na mišiće i ligamente. Na taj način, preopterećujete taj deo tela, što na duži rok može dovesti do slabljenja mišića, napetosti i jakih bolova.

Zavisnost od pametnog telefona

Da li baš imate toliku potrebu za pametnim telefonom i bićete uznemireni ako ga zaboravite kod kuće ili vam je stres ako je, možda, sam prijem slabiji? U ovom slučaju, možda ste postali zavisni od pametnog telefona, koji, osim što nije dobar za vaše stanje uma, može izazvati i ozbiljne fizičke simptome kao što su poremećaji spavanja i jake glavobolje. Ako primetite bilo koje od navedenih simptoma, možete se obratiti specijalisti, ali možete pokušati i da ih se rešite na jednostavniji način.

Razmislite, kada vam je telefon zaista potreban, a kada ga koristite po navici. Kada vam ovo bude jasno, pronađite najmanje tri lepe i korisne stvari koje možete da uradite umesto da gledate u telefon i na taj način pokušajte da postepeno smanjite vreme pred pametnim telefonom.

Možda će vas zanimati emisije:

Fizička aktivnost

Aktivno stajanje, novo sedenje

(Visited 933 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *