Prepoznajte pet načina verbalnog zlostavljanja

Fizičko zlostavljanje je lako prepoznati, međutim, verbalno zlostavljanje ima mnogo varijanti, od kojih su neke vrlo suptilne i može biti jednako štetno poput fizičkog zlostavljanja. Možda živite u vezi u kojoj vaš partner koristi ovu metodu zlostavljanja, a vi toga niste svesni.

Ovih pet primera dobro ilustruju na šta treba paziti ako sumnjate da je ponašanje vašeg partnera pokazatelj nezdravog odnosa.

Namerno traži sukob, čak i oko sitnica

To može biti znak samo lošeg perioda kroz koji prolazi, ali ako vaš partner stalno progovara, i ljuti se na stvari za koje vi smatrate da su nebitne, lako može biti da na taj način pokušava da održi svoju superiornost.

To je zato što verbalno zlostavljanje obično ima jednu jedinu svrhu: da se drugi oseća loše, potčinjeno i da se na taj način veže za nasilnika.

Ako ne možete da se složite oko malih stvari, a osećate da druga strana traži sukob čak i kod beznačajnih tema, treba da obratite veću pažnju na to.

Stalna sumnja u vaše gledište

Svrha ovoga je da se žrtva oseća kao da nema pravo da oseća ono što oseća, njene misli nemaju osnova u stvarnosti, a željeni rezultat je da se pokori volji zlostavljača.

Ovakva situacija može da se pojavi tokom svađe, ali i u bilo kojoj svakodnevnoj situaciji, npr. kada želite da birate koji ćete film gledati ili kada ste u sukobu sa trećom osobom i stalno se tvrdi da je vaše gledište neispravno.

Na taj način partner vas dovodi u situaciju da i vi polako počinjete da sumnjate u svoju tačku gledišta i shvatate da prihvatate njegovo mišljenje – a to je upravo ono što on želi da postigne.

Uvrede putem humora

Nasilnik često namerno vređa drugog ozbiljnom kritikom ili bolnim primedbama, a zatim dodaje da je to bila samo šala i žrtvi sugeriše kako nema smisla za humor i uvek ga pogrešno razume.

Kod žrtve ostaje loš osećaj zbog uvrede ali i mišljenje da ne ume da prepozna šale drugih.

Nasilna strana je ovaj način povređuje žrtvu na dva načina, mnogo više nego da je samo izgovorila uvredu.

Prezir

Kod ovog vida zlostavljanja se radi o tome da osećanja žrtve nikada nisu priznata u vezi: šta god da oseća, nije dovoljno relevantno, nije važno, a nasilnik uvek ima spremno objašnjenje zašto ta osećanja nisu legitimna.

Kao posledica ovakvog zlostavljanja nastaje vrlo ozbiljan problem ako žrtva nakon nekog vremena počne da se prilagođava i ne dozvoli sebi da bude nervozna zbog stvari na koje je ranije bila ili se raduje stvarima kojima bi inače bila nezadovoljna. Na taj način osoba gubi identitet i potiskuje emocije, zbog čega može doći i do fizičkih bolesti.

Okrivljavanje

Nikada ne možete biti u pravu kada ste u vezi sa nasilnom osobom: ona nekako uvek precizno objasni zašto ste vi krivi za tu situaciju.

Ako je očigledno pogrešio, braniće se tako što će vas ubediti da ste vi krivi što se on našao u toj ili takvoj situaciji ili bi vi trebali njega bolje da razumete.

Sa nekim ko koristi takve metode, ne možete biti na istoj talasnoj dužini: čak može da opravda i neverstvo, tako što će reći da je to vaša greška jer nije bio srećan u vezi sa vama, koliko god da se trudio.

Možda će vas zanimati emisije:

Manipulacija

Zdravi odnosi

(Visited 3.895 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *