Četiri načina da sprečite ljude da manipulišu vama

Oni nikada ne žele da porazgovaraju o tome šta vas je izazvalo – već samo o tome kako ste vi odreagovali

Smatram da svi, u nekom trenutku u našem životu, imamo prijatelja ili člana porodice koji želi da ima kontrolu nad tim ko smo i šta radimo.

Pokatkad oni to otvoreno kažu, dok ponekad koriste krivicu, osećanja i druge taktike da bi vas primoriali da uradite ono što oni od vas žele.

Ipak, postoje načini da razoružate manipulatora i da ga uklonite iz svog okruženja.

  1. Jednostavno prepoznajte problem.

Prvi korak je obično i najteži. Može biti teško prepoznati karakteristike manipulatora.

Manipulatori često u prvi plan ističu svoje potrebe, žele da vi skočite na svaki njihov zahtev, a često i pred vama ispoljavaju znake raznovrsnih kriza zahtevajući od vas da istog momenta odreagujete i priteknete im u pomoć.

Da li vas ovo asocira na nekoga koga poznajete?

  1. Postavite im nekoliko pitanja.

Manipulatori su obično veoma zahtevni. Oni su veoma uspešni u preuzimanju kontrole, pa postavljanje određenih pitanja može da vam pomogne da povratite nešto od te izgubljene kontrole nad sopstvenim životom.

Možete upitati manipulatora kakvu ćete vi korist imati ako uradite ono što on od vas traži, tražiti od njega da uvaži i vaše mišljenje ili sami sebe pitati da li je to što se od vas zahteva uopšte razumno.

Kada postavljate pitanja, vi bacate novu svetlost na skrivene motive.

  1. Kažite: “Ne!”

Ovo je vaše najmoćnije oružje. Jednostavno kažite: “Ne!”

Ne radi se tu pre svega o tome da nećete da ugodite manipulatoru, već da hoćete da vidite kako će on odreagovati.

Da li će „pošizeti”? Hoće li izigravati žrtvu? Hoće li pozvati vaše prijatelje ili članove porodice? Da li će vas ogovarati? Da li će prestati da komunicira s vama? Njegova reakcija će vam mnogo toga reći.

  1. Ne žurite.

Ponekad jednostavno nije moguće direktno reći “Ne”. Umesto toga, neka vreme radi u vašu korist.

Ako znate nekoga ko pokušava da manipuliše vama i da vas natera da uradite ono što on želi, jednostavno kažite: “Hej, pusti me da razmislim pa ću ti se javiti.”

Time ćete ponovo preuzeti stvari u svoje ruke. I onda, vremenom, bićete u prilici da se posavetujete sa drugima, a možda čak i da otvoreno porazgovarate sa samim manipulatorom. Dobićete vreme da dobro promislite o svemu i da donesete ispravnu odluku.

Izvor: high perspective

(Visited 3.809 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *