Više gledanja TV-a – više unosa nezdrave hrane

Širom sveta mnogi uživaju u opuštanju ispred TV uređaja, gledajući omiljene emisije. Iako nema ničeg lošeg u opuštajućem vremenu ispred ekrana, koliko puta se nađete da posegnete za čipsom ili slatkišima?

Pošto vas televizija ometa dok jedete, vaše telo ne registruje taj čin i čini da se osećate gladni ubrzo nakon toga.

Prema nedavnoj studiji, veza između TV-a i brze hrane je pouzdana, što dovodi do toga da prekršite režim zdrave ishrane ili razvijete loše navike u ishrani koje mogu uticati na vaše zdravlje. Upoznajte se sa povezanošću između jedenja brze hrane i gledanja televizije, tako možete uhvatiti sebe na delu i prestati da padate u negativan obrazac.

Istraživačka studija koja povezuje TV i nezdravu hranu

Nova studija, koju je sproveo profesor Templ Nortap sa Univerziteta u Hjustonu, kaže da čak i oni koji jedu najzdraviju hranu mogu brzo da prekinu svoje zdrave navike u ishrani ako provode previše vremena ispred TV-a.

Iako ova studija nudi dalji uvid u vezu između TV-a i brze hrane, nije prva te vrste. Studija objavljena 2014. godine se više fokusirala na nezdrave navike u ishrani kod dece uzrasta od 9 do 11 godina, dok je najnovija studija usmerena na odrasle. Obe studije su dale slične rezultate.

Istraživači uključeni u studiju rekli su da postoji psihološka veza između gledanja televizije i jedenja brze hrane, ali tačna psihološka veza je neobjašnjiva. On je naveo da je gledanje televizije sedentarna radnja, a ova vrsta (ne)aktivnosti se često povezuje sa konzumiranjem nezdrave hrane. Dodatni problem predstavlja fokus na program koji se odvija na TV-u, što sprečava svesnost o količini hrane koja je uneta. Pošto vas televizija ometa dok jedete, vaše telo ne registruje taj čin i čini da se osećate gladni ubrzo nakon toga.

Prema studijama, gledanje televizije ne pomaže u sagorevanju kalorija, već smanjuje brzinu metabolizma po kojoj bi idealno trebalo da varite hranu i dobijate energiju.

Uticaj reklama na navike u ishrani

Istraživanje je obuhvatilo preko 500 učesnika, starosti oko 22 godine. Učesnici ovog istraživanja su pokazali da oni koji više vremena provode ispred televizora razvijaju nezdrave navike u ishrani. Čak i oni sa zdravim obrascima ishrane češće će biti privučeni nezdravim izborima hrane dok provode vreme ispred TV-a.

Poruke koje korisnici dobijaju dok gledaju televiziju sugerišu da su nezdrave navike u ishrani u redu. Prema rečima profesora Nortapa, korisnici dobijaju kontradiktorne poruke tokom TV vremena i nije iznenađujuće što se predaju iskušenjima. Većini korisnika TV-a putem reklamnih poruka sugeriše se konzumiranje  grickalica i nezdravih napitaka, i to predstavljeno na način da jedenje bezvredne hrane izgleda privlačno.

Vrsta emisija i konzumiranje nezdrave hrane

Takođe je primećeno da je za vreme gledanja opuštajućeg sadržaja veća potrošnja nezdrave hrane nego dok se gledaju emisije informativnog karaktera.

Još jedan od činilaca je da hrana koja se konzumira često nije deo obroka već dodatni unos nepotrebne nezdrave hrane u obliku grickalica i slatkiša.

Gojaznost je rastući problem u razvijenim zemljama, posebno u SAD i uglavnom je povezana sa velikom potrošnjom nezdrave hrane dok se gleda TV program. U poslednjih 30 godina, stopa gojaznosti među decom i adolescentima se više nego učetvorostručila, što pokazuje da je nezdrava ishrana dok gledate televiziju više od loše navike, već može izazvati ozbiljne komplikacije po zdravlje na duži rok.

Zaključak

Iako je možda primamljivo da uzmete činiju čipsa dok sedite i gledate novo izdanje omiljene serije, važno je da odaberete zdravu užinu, ako je morate imati. Edukacija o rizicima povezanim sa nezdravim navikama u ishrani pomoći će da prevaziđete iskušenje i da se držite hrane koja hrani vaš um, telo i dušu.

 

Možda će vas zanimati emisije:

Gojaznost

Fizička aktivnost

(Visited 211 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *