11 upozoravajućih znakova emocionalnog zlostavljanja u odnosima

Zaista nikog ne poznaješ dovoljno dok ne pokušaš da ga napustiš.

Mnoge žene koje su u detinjstvu prisustvovale raznim oblicima zlostavljanja i nasilja u porodici zaklinju se da nikada neće dopustiti takve vidove tretiranja u sopstvenim vezama.

Međutim, mnoge od njih su toliko usredsređene na fizičke vidove zlostavljanja da često ne primete prve znakove upozorenja za emocionalno zlostavljanje, makar dok se ne nađu u zamci emotivno nasilnog odnosa ili braka.

Postavljajući granicu kod fizičkog zlostavljanja, što je ono što i naše društvo i dalje uglavnom vidi kao granicu dopuštenog, žene koje se nađu u ovakvim okolnostima često misle da ako nisu udarene, to znači da nisu ni zlostavljane i da zbog toga nemaju prava da se bune, a kamoli da pokrenu brakorazvodnu parnicu ili raskinu vezu.

Ako ste odrastali u okruženju zlostavljanja, možda ćete se, i više nego što mislite, osećati naviknutim da živite u uslovima nasilja, koje obuhvata i emocionalne oblike nasilja kao što su: pretnja vašoj privatnosti , kontrola resursa i sl.

Čak i ako to shvatate i sigurni ste da želite da se razvedete ili raskinete štetnu vezu, zlostavljači imaju mnogo „asova u rukavu“ koje će pokušati da iskoriste kako bi vas uverili da je to nemoguće.

Vi možete i treba da odete, i svakako ćete to i učiniti, ali pre toga potrebno je znati na šta treba da obratite pažnju kada se nađete napolju kako biste bili spremni da se nosite sa svim tim što je bolje moguće.

Navešćemo 11 znakova emocionalnog zlostavljanja u odnosima i braku i kako svaki od njih može uticati na vas prilikom razvoda ili raskida.

1. Uskraćivanje ljubavi

Uskraćivanje ljubavi od strane jednog od partnera je način kažnjavanja, pokazivanja moći i vršenja kontrole. To se radi namerno i ponekad se partneru govori nešto poput: „Nema ljubljenja dok se ne popraviš.“

Neki partneri uskraćuju izraze ljubavi nakon neslaganja jer se ne osećaju povezanim ili trenutno nemaju želju da ponude gestove ljubavi, ali takvo ponašanje se uglavnom javlja povremeno, a ne stalno.

2. Pretnje

Zlostavljač vam može pretiti da će vas razotkriti kako bi vas osramotio ili će vam možda zapretiti da će vam oduzeti nešto važno: novac, kuću ili čak i vašu rodjenu decu.

Ako ne dobije ono što želi, zlostavljač bi vam mogao zapretiti da će vas napustiti ili da će vašim prijateljima i/ili porodici otkriti nešto duboko lično o vama. To je dvostruko štetno, jer time ne samo što vam preti, već i jasno izjavljuje da kod vas postoji nešto jako loše, čega biste se trebali stideti. 

3. Ultimatumi 

Ultimatumi zaista predstavljaju prikrivenu pretnju, gde zlostavljač prebacuje odgovornost na vas, jer „mora“ da vas natera da donesete neku odluku.

Zlostavčljači činjenicu da vam pružaju priliku da popravite situaciju (tako što ćete uraditi ono što oni žele da uradite) vide kao svoju „velikodušnost“ prema vama i da je, stoga, sva odgovornost (a samim tim i krivica) za odvijanje situacije i moguće posledice u potpunosti na vama. 

4. Manjak poštovanja za vašu privatnost

Ovo je čest, suptilan znak emocionalnog zlostavljanja. Vaš partner može proveravati vaše privatne poruke ili govornu poštu, bilo hakovanjem ili direktnim insistiranjem da mu date svoje lozinke za elektronsku poštu i profile na društvenim mrežama.

Možda čak ode i tako daleko da insistira da imate zajedničku imejl-adresu i pofile na društvenim mrežama, da bi mogao da analizira sve što radite i kažete.

5. Oštećivanje imovine

Ovde je granica izmedju fizičkog i emocionalnog zlostavljanja. Partner zlostavljač može polomiti ili „izgubiti“ nešto do čega zna da vam je stalo, kao način da vas kazni i podseti na moć koju ima nad vama.

6. „Mađioničarski trikovi“

Mnoga emocionalno zlostavljačka ponašanja su poput korišćenja „mađioničarskih trikova“, koji imaju za cilj da vam odvrate pažnju od načina na koji vas neko maltretira, tj. nešto kao: „Pogledaj ovo ovde (tako da ne primetiš ono što radim drugom rukom)!“

To bi moglo poprimiti oblik preusmeravanja krivice na vas za njihove loše postupke, kao i zapodevanje svadje ili osipanje paljbe po vama neposredno pre ili nakon što su bili izrazito fini i ljubazni prema vama. Ipak, jedini smisao svega toga je da vam odvrate pažnju od učestalog zlostavljanja kome vas podvrgavaju.

7. Igra optuživanja

Partneri koji koriste moć i kontrolu u vezi često nisu dovoljno pronicljivi da bi uočili duboke posledice sopstvenog ponašanja, niti će verovatno ikada biti spremni da preuzmu odgovornost za bilo koju od njih.

Umesto toga, oni će radije vas okriviti, govoreći stvari poput: „Da makar nisi to uradila, ja ne bih morao tako da reagujem.“

8. Otuđenost

Nasilni partneri često žele da kontrolišu s kim vam je dozvoljeno da imate dublje veze i koliko duboke bi te veze smele da budu. To znači da ćete, posle izvesnog vremena, početi da osećate kao da ste izgubili one važne odnose sa porodicom i prijateljima, u kojima ste nalazili podršku, pošto ih vaš partner nije odobrio.

9. Preterano darivanje

Neki zlostavljači nakon svađe daju poklone, koji služe kao pokazatelj koliko im je stalo do vas ili kao pretnja kojom vas podsećaju na tu velikodušnost koju biste mogli izgubiti ako ipak odlučite da ih napustite.

U takvim slučajevima, možete ih čuti da kažu:

  • „Naravno da te volim. Kupio sam ti ovaj __________.“
  • „Kupio sam ti toliko lepih stvari, iako ne ceniš ništa što ti činim.“
  • „Svi vide to što ti imaš i voleli bi da je i njihov bračni drug darežljiv koliko i ja.“
  • „Ako me ostaviš, nikada nećeš imati ____________.“

10. Držanje resursa u svojoj kontroli

Partneri mogu da kontrolišu finansije ili druge resurse kao vid kazne ili kao način da zadrže kontrolu u vezi, imajući nameru da vas ubede da nećete moći da se brinete o sebi (ni o deci ukoliko ih imate) ako pokušate da ga ostavite.

Resursi o kojima je reč nisu nužno ograničeni na novac. Jedan nasilnik bi mogao da vam ograniči pristup vašim kolima, mobilnom telefonu, zdravstvenom osiguranju i mnogim drugim stvarima.

11. „Mikro“ varanje

Pod „mikro“ varanjem se smatra situacija u kojoj vaš partner ostvaruje veze sa drugima krijući to od vas.

To se može ispoljiti u vidu razmenjivanja tajnih poruka, zapisivanja šifriranih imena u telefonskom imeniku, izlazaka napolje i odbijanja da vam kaže gde ide ili poklanjanja pažnje nekom drugom nauštrb vas.

Nikada suštinski ne upoznate nekoga sve dok ne pokušate da ga napustite.

Često, mi upoznamo još goru stranu našeg partnera onda kada pokušamo da prekinemo tu vezu. Ponekad se razvodi i raskidi završe prijateljski. Medjutim, ako ste iskusili emocionalno zlostavljanje tokom svog braka ili veze, možete očekivati da će se te taktike nastaviti i dugo nakon što ste raskinuli.

Ostavljanje partnera koji je emocionalni zlostavljač zahteva više planiranja i podrške nego obično, a najčešće je potrebno i posavetovati se sa stručnim licem.

Ukoliko prepoznate ove znakove upozorenja u vašem odnosu, obratite se za pomoć prijateljima, porodici, terapeutu ili nekoj savetodavnoj mreži.

Izvor:  YourTango.com

(Visited 2.050 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *