Važnost pravilnog disanja

Dišemo a vrlo često ni ne primećujemo da se ono može činiti na pogrešan način, međutim još kako može. Štaviše, to je i vrlo često problem. Veoma je važno obratiti pažnju na samo disanje, jer dobro disanje opušta, i bitan je deo zdravog života.

“Dobar udisaj” pruža život, mir i leči

Poznato je da se pomoću određene tehnike disanja može smanjiti osećaj teskobe, smanjiti stres, kao i osećaj napetosti. Međutim, nije samo u ovakvim prilikama bitno na koji način udišete. Udisaj koji se čini u svakom trenutku ima ozbiljan uticaj na zdravlje, posebno ako loše dišete.

U časopisu Journal of Neurophysiology nalazi se izveštaj dobijen istraživanjem na koji način  mozak funkcioniše kada se obrati pažnja na disanje, a ne udiše automatski: ritmički, dubok udisaj u potpunosti opušta nervni sistem.

Vredi pokušati kada u određenom trenutku stres zavlada ili imate osećaj da ćete eksplodirati od besa, jedan minut obratite pažnju na tehniku disanja. Evo još par pravila kako da dišete, ali ne samo tad kada imate potrebu za tim!

Ne preko usta

Na dva načina možete udisati vazduh: prvi način je preko nosa, a drugi preko usta. Drugi način je nepravilan! Kada udišete vazduh putem nosa tada vazduh prolazi kroz nozdrve gde se on prečišćava, pri čemu se zagreva, ovlaži i na taj način mnogo čistiji vazduh dospeva u pluća.

S druge strana, kad se vazduh udiše preko usta sve navedeno kod udisaja preko nosa izostaje, a ako je temperature niska vrlo lako možete osetiti i bol u grudima. U određenim prilikama kao kod sporta, ovaj način disanja je neupotrebljiv, ali kod svakodnevnih aktivnosti treba primenjivati disanje kroz nos!

Udišite putem stomaka

Danas je sve učestalije da ljudi ne udišu preko stomaka, već iz grudi. Ovom mnogo doprinosi stres, grč, uvučeni stomak kao i tesna odeća.

Vrlo često ni ne primećujete da udišete vazduh putem grudnog koša, a to se vrlo često digađa godinama. Iako vaše telo oseća da nepravilno dišete, u pluća ne ulazi dovoljna količina vazduha, a višak kiseonika ne može da se odstrani iz tela.

Udisaj preko stomaka je mnogo zdraviji, s obzirom da na taj način vazduh dopire do dna plućnog krila, dovodi do uravnoteženog nivoa kiseonika i ugljen-dioksida, a ujedno smanjuje i stres. Interesantno je da na ovaj način dišete noću dok spavate, a danju većina udiše putem pluća.

Na sreću, vrlo brzo možete savladati tehniku disanja preko stomaka, samo se treba koncentrisati. Preko dana češće treba da obratite pažnju da vršite udisaj preko stomaka, i vrlo brzo će te iskusiti da imate mnogo više energije!

Tehnika koja opušta

Ako imate osećaj da vam je potreban instant odmor, povucite se u samoću i obratite pažnju na disanje. Zatvorite oči, i par sekundi samo dišite, bez razmišljanja. Polako brojte do četiri a za to vreme udahnite duboko vazduh preko nosa.

Zatim brojeći do četiri učinite izdisaj, i sve ovo ponovite pet puta. Na ovaj način se telo disanjem dovodi u ravnotežu. Ovo je dobro praktikovati ako imate povećanu dozu stresa ili se vrlo teško možete osloboditi napetosti.

Čisti disajni kanali

Za ispravno i dobro disanje jako je bitno održavati disajne puteve. Naravno ovo nije tako lak zadatak zimi kada vladaju razni virusi. Uporan kašalj koji karakteriše prehlade, ujedno otežava samo disanje i zato telo pati jer je pod većim uticajem stresa. Produktivan kašalj je ujedno i jedan od načina da se telo oslobodi šlajma, ali predstavlja i veliki napor za pacijenta. U tim prilikama dobro je da uzimate sirup biljnog porekla. Bitno je da se pluća što pre očiste.

Izvor: Bien.hu

 

Možda će vas zanimati emisije:

Kako se osloboditi alergije

Upravljanje stresom

(Visited 402 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *