11 moćnih načina da sačuvate svoju energiju

Svi znamo koliko je važno pravilno se hraniti, vežbati, dobro spavati i uravnotežiti posao sa opuštanjem. Jedna stvar o kojoj često ne razgovaramo je zašto je sve to veoma važno, a u stvari sve je radi toga da zaštite vašu mentalnu snagu. Možete biti u najboljoj formi svog života, ali ako vas nešto (ili neko) mentalno iscrpi, osećaćete se užasno.

Zaštita vaše energije presudna je za vaše mentalno i fizičko zdravlje, jer je ona glavna odrednica vaše ukupne sreće.

Taj posao za koji ste mislili da bi ga voleli? Izgleda dobro na papiru, ali kancelarija je minsko polje ogovaranja, na koje se bojite da zakoračite. Taj “prijatelj” kojeg ste imali oduvek? On ne radi ništa drugo nego se žali na život i daje podmukle male komentare zbog kojih dovodite u pitanje svoje mišljenje. Nakon svakog susreta odlazite osećajući se iscrpljeno.

Taj posao je loš za vas, a isto tako i prijatelj koji vam zapravo nije prijatelj. Da biste zaista živeli svoj najbolji život, morate znati kako da zaštitite svoju energiju od njihove negativnosti.

11 moćnih načina da sačuvate energiju

1. Procenite kako se osećate.

Pod stresom ste? Prepoznajte znakove, tako da možete da se opustite bolje i brže. Razdražljivost, glavobolja od napetosti, osećaj da ne možete da se kontrolišete ili jednostavno niste potpuno svoji, sve su to pokazatelji stresa koji vrebaju negde u pozadini. Svi se toliko bavimo raznim stvarima tokom dana da je lako prestati obraćati pažnju na ove znake, ali to je tako važno učiniti. Vi niste mašina. Stvari su vas uznemirile. Negovanje svesnosti o svojim emocijama prvi je korak u zaštiti svoje energije, a ne trošenja iste na stres.

2. Postavite granice kako biste uštedeli energiju.

Naučite da kažete: “Nisam zainteresovan”, “Možda neki drugi put”, “Ne, hvala”. Povlačenje crte preko koje jednostavno ne može da se pređe je snažna zaštitna mera koja vam omogućava da sačuvate svoju energiju i sprečava iscrpljujuće uticaje zahtevnih osoba oko vas. Nemojte se osećati loše ako kažete ne. Vaše potrebe su jednako važne kao i potrebe druge osobe.

3. Koristite svesnost.

Ovo se odnosi na upravljanje vašim mislima i namerama. Mi smo ono što mislimo da jesmo, pa kad se neprestano fokusirate na to koliko ste pod stresom ili umorom, koliko je užasan ovaj dan, to je jedino što ćete biti non-stop: pod stresom, umorni i zauzeti. Svesnost je praksa da budete svesni onoga što mislite i kako razgovarate sami sa sobom, kao i kako stavovi onih koji vas okružuju utiču na vas. Kada ovo postignete, preusmeravanje na pozitivnost i udaljenost od negativnosti (iznutra i spolja) postaje mnogo lakše.

4. Pronađite svoje srećno mesto.

Zatim zatvorite oči i u mislima idite tamo. Nije šala! Vizuelizacija mesta koje volite, gde se osećate sigurno i smireno, snažno je sredstvo za zaštitu kada je u pitanju zaštita vaše energije. Možda je to ona staza kojom volite da pešačite. Uzimajući jedan minut da sedite zatvorenih očiju, duboko dišući, zamišljajući taj prostor sa što više senzornih detalja, neverovatno punite svoje baterije.

Ukoliko ste vernik, ne zanemarujte vreme odvojeno za molitvu i susret sa Onim koji vas poziva: “Dođite k meni svi koji ste umorni i natovareni i Ja ću vas odmoriti”.

5. Budite svesni svojih okidača.

Da li vas previše stresa uznemirava? Naravno da je tako. Zaštitite svoju energiju od trošenja zbog anksioznosti i stresa učenjem i radom na svojim okidačima. Ako vas rokovi čine bespomoćnim, naučite da postanete stručniji u organizovanju posla i vremena. Socijalno ste pod pritiskom? Ograničite svoje susrete na one za koje smatrate da su zaista ugodni, a ne na one za koje osećate pritisak da prisustvujete. Opet, snažan je osećaj moći izgovoriti: “Ne, hvala”.

6. Stvorite utočište.

Stvorite umirujući dom pun tekstura, boja i mirisa koje volite. Odredite područja samo za svoje omiljene aktivnosti i posvetite vreme bavljenju onim stvarima koje volite. Kuvanje, uradi sam tehnike, učenje: bez obzira na vaše hobije ili zanimanja, treba vremena da se prepustite njima. Svesnost da imate divan prostor za povratak na kraju užurbanog dana umanjiće puno stresa i negativne energije.

7. Očistite fizički i mentalni prostor.

Izbacivanje svega suvišnog iz kuće, na poslu i u glavi moćan je način da zaštitite svoju energiju. Održavanje čvrstog, utemeljenog mentalnog stanja je teško kada ste na sve strane zatrpani fizičkim i emocionalno suvišnim stvarima. Takva sredina još više vas vodi u nered, haos i stres.

Očistite sve suvišno. Oslobodite se stvari (i, da, takođe ljudi) koje vam jednostavno ne donose dobro. Od stare odeće koju nikada više nećete nositi do društvenih medija koje pratite a koji izazivaju anksioznost, do toksičnih ljudi: donirajte, ne pratite, ne družite se. Teško? Ponekad. Ali i potpuno vredno toga.

8. Verujte svojim instiktima.

Suočavate se sa osobom ili situacijom koji čine da se osećate nezdravo? Zaštitite svoju energiju slušajući svoje instinkte. Saznaćete ko ili šta nije dobro za vas po tome kako se osećate nakon što se srećete sa njima. Ako se zbog toga osećate iscrpljeno ili samo rasejano i pomalo preplavljeno, postoji razlog za to. Obratite pažnju i ograničite svoju izloženost bilo čemu i bilo kome zbog koga se osećate preosetljivo.

9. Izgradite kvalitetno društveno okruženje.

Tražite ljude, grupe i aktivnosti zbog kojih se osećate dobro. Kao što neko ko vas iscrpljuje negativno utiče na vašu energiju, tako će i boravak u blizini sretnih ljudi zbog kojih se osećate prijatno imati pozitivan efekat.

Na poslu to može značiti traženje saradnika čije vibracije zaista volite i pronalaženje načina da provodite više vremena zajedno. Uskladite pauze za ručak ili kafu, pića posle posla ili čak druženje tokom vikenda. Prilagođavanje ljudima koji vas čine punim energije olakšava vam zaštitu od uticaja onih koji to ne čine.

10. Prestanite da beskonačno trošite svoju energiju.

Činjenica je da se osećate iscrpljeno jer ste dozvolili nekome ili nečemu da vam uzme svu tu srećnu zdravu energiju. Kada je reč o odbijanju i postavljanju granica, to je nešto što morate snažno želeti. Ne zato što znate da biste trebali, već zato što razumete korist od zaštite sopstvene energije, kao i posledice zbog neprestanog hranjenja tuđe energije. Teško ostvarivo za mnoge od nas da to primenimo u praksi, jer obično želimo da pomognemo svojim saradnicima, prijateljima i porodici više nego sebi. Ali stara izreka je tačna: prvo morate da volite sebe. Morate to zaista jako želeti.

11. Kontrolišite ego.

Koliko energije trošite reagujući na negativne uticaje, rasipajući je na stvari koje jednostavno nisu važne? Budite iskreni prema sebi koliko ste opsednuti tim savršenim životom na Instagramu ili kako vas lako uvuku u raspravu oko nekih tračeva. Vaš ego je na poslu kad god reagujete na toksičnu energiju, brinete se hoćete li izgledati dobro kao neko drugi ili pokušate da „popravite“ nečije mišljenje o vama. Pre nego što reagujete, zastanite. Ne dopustite da vam ego pokreće usta ili da troši energiju. Prvo se zapitajte da li je ovo pitanje vredno vaše vredne energije. Velika šansa je da to sve nije vredno.

Zaštita vaše energije presudna je za vaše mentalno i fizičko zdravlje, jer je ona glavna odrednica vaše ukupne sreće. Svakog dana poklanjamo sebe, na poslu, prijateljima, voljenima. Moramo prepoznati da su naše potrebe jednako važne kao i sve druge. Zaštitite svoju energiju. Poklonite sebi zaista zdrav mentalni prostor.

 

Možda će vas zanimati emisije:

Kako promeniti misli

Strah od tuđeg mišljenja

Kako se nositi sa stresom?

(Visited 1.239 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *