Šest signala da bolujete od užurbanosti

Užurbano štiklirate urađene zadatke sa liste, rešavate više zadataka odjednom i konstantno osećate da nećete uspeti sve postići? Užurbanost je bolest ponašanja koja se manifestuje konstantnom žurbom, strepnjom i ako se prepoznate u narednih šest tačaka, tada morate nešto učiniti.

Sve shvatate kao takmičenje

Postoje trenuci kada vas vreme pritiska i tada žurite, ali ako svakodnevne poslove izvršujete u istom tom tempu, kao što je nabavka ili vožnja automobila, to je znak koji opominje.

Odjednom niste sposobni da se bavite samo jednim problemom

Dok perete zube već podgrevate kafu, skupljate veš za pranje dok bacate pogled na vesti na televizoru, da li vam je ovo poznato? Sve započnete al’ ništa ne privedete kraju.

Ako neko kasni, to doživljavate vrlo lično

Čekanje u redu, zastoj u saobraćaju, sve vas to nervira, niste u mogućnosti da stojite na jednom mestu. Tipični znak je i kad besomučno pritiskate dugme od lifta ako ne krene odjednom.

Želite da prestignete sami sebe

Nije vam bitno koliko stvari ste uradili, imate osećaj da kasnite. Niste sposobni da dosegnete zadate ciljeve, iako diktirate sebi adrenalinski tempo.

Druge osobe često prekidate u govoru

Vaše nestrpljenje dolazi do izražaja i u društvenom životu. Ne želite biti netolerantni, ali ako neko sporo govori, ne zanima vas šta ta osoba želi reći, i tada je bez pardona prekidate.

Stalno gledate na spisak zadatih ciljeva

Volite da pravite spisak ciljeva ali sa još većom radošću ih volite štiklirati kad ih ostvarite. Ova hiperaktivnost vrlo često dovodi do zaboravnosti i grešaka.

Zašto je sve ovo pogrešno i šta možete učiniti?

Možda mislite da je ovakvo ponašanje produktivno, međutim na duže staze može učiniti više štete nego koriti. Osoba koja užurbano živi svaki svoj dan, svoje mentalno zdravlje, svoj posao kao i odnose dovodi u opasnost. Imuni sistem slabi, produkuje loš san, dovodi do lošeg opšteg stanja organizma, ali sledeći predlozi mogu umnogome pomoći:

  1. Selektujte šta je ono što je bitno a šta može pričekati

Nije dobro ako svaki posao ima prioritet, pokušajte selektovati posao. Užurbanost je bolest i jedan problem u razmišljanju, kojem se razumno mora pristupiti a prvi korak je izvršiti dobru selekciju. Ako je za vas svaki problem gorući, tada samo sami sebi stvarate nepotrebni stres.

  1. Odvojte vreme za sebe, postepeno sve više

Kada ste se poslednji put relaksirali? Ako se ne možete setiti kad ste poslednji put bili na miru, opušteni, tada je vreme da napravite malu pauzu. Možda nemate svi mogućnost da otputujete na sedmicu dana, zato svakog dana odvojte vreme za odmor. Možda petnaest minuta, zatim pola sata, sat. Šta ćete raditi za to vreme, odlučite sami, važno je opustiti se. Za to vreme se možete opustiti u kadi punoj vode, čitajući dobru knjigu, slušajući dobru muziku, bitno je isključiti se.

  1. Praktikujte večernju rutinu

Ako vas pritiskaju poslovi i u krevetu vam mozak radi sto na sat, uvedite neku rutinu, koja će vam pomoći da se oslobodite stresa. Pre spavanja popijte šolju čaja od kantariona ili nekog drugog koji će vas opustiti, meditirajte ili vodite dnevnik.

  1. Dajte sebi vreme

Ako žurite sa jednog zadatka na drugi, izgubićete ono što je najbitnije. S vremena na vreme, zastanite i fokusirajte se na cilj, jer život se ne sastoji od toga da sa spiska zadataka samo štikliramo ono što je urađeno.

Izvor: Bien.hu

 

Možda će vas zanimati emisije:

Vaše mentalno zdravlje

Kako se suočavati sa izazovima

(Visited 1.510 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *