Kako ostati pozitivan u teškim vremenima?

Ponekad se život prema vama može poneti okrutno i učiniti da se osećate gore nego ikada. U teškim vremenima, može vam delovati gotovo nemoguće da budete optimistični i pozitivni kada ste okruženi teškoćama i neprestanom negativnošću. Ipak, uz malo napora i jaku volju, može vam postati znatno lakše da čašu posmatrate kao upola punu.

Koraci

1) Mislite na one koji imaju teži život od vas. Prisetite se da vaša situacija nije najgora. Iako možda prolazite kroz težak period, budite zahvalni za ono što imate i koje ste sve moguće gore situacije do sada izbegli.

  • Ovo ne znači da vam se nije već desilo nešto loše. Budite sposobni da to priznate, ali nađite i razloge za optimizam u datim okolnostima.
  • Nemojte se previše obeshrabriti kada razmišljate o onima koji su u goroj situaciji. Molite se za te ljude i nadajte se da će i oni naći sreću i nadu.
  • Setite se da zahvalite i sebi i onima koji su vam olakšali situaciju. Umesto da osnovne stvari uzimate zdravo za gotovo, budite zahvalni za jednostavne, male stvari koje imate, kao npr. krevet za udobono spavanje svake noći, jer niste na tvrdom betonu ili na ledenoj klupi. Uvek ima razloga za zahvalnost.

2) Verujte da će sve biti dobro. Recimo, setite se drveća. Tokom zime, drveće je golo i smrznuto. Ipak, u proleće, ono procveta u nešto divno. Samo zato što možda još uvek nije stiglo “proleće”, ne znači da se “zima” kroz koju trenutno prolazite neće završiti. Verujte da će se to na kraju rešiti, da sve ono teško što vam se dešava ima neki razlog i da će, u jednom trenutku uskoro, ipak osvanuti proleće, pa čak i ako sada to ne možete da vidite.

  • Zapamtite da budete strpljivi. Ono što čekamo nije tako bitno kao ono što nam se dešava dok to iščekujemo, jer stvari koje vam se dešavaju dok čekate da bude bolje mogu vam pomoći na duže staze. Shvatite da ako vi još uvek čekate na vaše proleće, vi niste već sad spremni – čekanje ne predstavlja kaznu, već pripremu.

3) Usredsredite se na blagoslove, a ne na probleme. Mnogo puta tokom dana stvari se odvijaju baš onako kako želimo, ali kada se samo jedna stvar ne odigra kako želimo, lako je uzrujati se. Zapamtite da više stvari ide dobro nego loše. To je težak zadatak, ali ako pozitivno nadjačava negativno, zar ne bi i vaše pozitivno raspoloženje trebalo da nadjača negativno? Razmislite najpre o svemu što se danas odigralo po planu, pa tek onda o onome što nije. Osim ako se radi o ekstremno lošem danu, pozitivne stvari bi trebalo da vam daleko nadmaše one negativne.

4) Nađite nešto pozitivno u svakoj situaciji. Čak i u teškim situacijama, poput slomljenih kostiju u saobraćajnoj nesreći, možete pronaći neku pozitivnu ideju: “Imaću čudesnu priču da podelim sa porodicom, prijateljima i kolegama.” Čak i ako možete da pronađete samo jednu pozitivnu misao, čvrsto se uhvatite za nju i vratite joj se kada vam raspoloženje ponovo splasne.

  • Ne pokušavajte da učinite ovo odmah. Često je potrebno izvesno vreme da sredite utiske i osećanja koja se nagomilaju u negativnoj situaciji, pre nego što pokušate da pronađete nešto dobro. Pokušavanje da se prisilite na optimističko razmišljanje dok ste još uvek u emotivnom haosu ili šoku neće pomoći – to će samo još jače istaći činjenicu da ne možete da pronađete ništa pozitivno u datoj situaciji.

5) Ne pravite od problema nešto što on nije. Kada ste preopterećeni i pod stresom, kad ionako već prolazite kroz teška vremena, lako je od sitnice napraviti ogroman problem. Postoje tri načina da zaustavite ovakve misli. Prvo, zastanite. Recite sebi: “Stani!” ili “Ne, neću opet da preuveličavam”, čim počnu da vam se roje misli u stilu “praviljenje od komarca magarca”. Ako i dalje ne možete da se otarasite ovakvih misli i nakon što ste sebi rekli da stanete, onda:

  • Udahnite duboko. Sedite ili lezite na nekom tihom mestu, udobno se smestivši. Dišite duboko i uskladite svoje misli sa ritmičnim udisajima i izdisajima oko minut-dva, dok se ne opustite.
  • Prođite kroz svoje misli i preispitajte ih. Razgovor sa bliskom osobom i slušanje njenih saveta može vam pomoći da steknete širu sliku situacije. Dalje, zapitajte se: “Da li će ovo biti bitno i za pet dana? A za pet nedelja?”

6) Neka vam sam početak dana bude pozitivan. Kako započnete svoj dan obično određuje i kako će vam se taj dan odvijati. Ako se probudite mrzovoljni, puni stresnih misli i negativnih očekivanja, to će vam najverovatnije pokvariti ostatak dana. S druge strane, ukoliko započnete svoj dan prijatnim razgovorom s nekim, čitanjem ili gledanjem nekih dobrih vesti i za trenutak se odvojite od svakodnevnih problema, verovatno ćete se mnogo bolje osećati u ostatku dana.

7) Postavite kratkoročne i dugoročne ciljeve. Osećanje zaglibljenosti u teškoćama može dovesti do isfrustriranosti i bespomoćnosti. Umesto da se usredsredite na teškoće kroz koje prolazite, usmerite svoju pažnju na kratkoročne i dugoročne ciljeve. Ukoliko imate na umu te ciljeve, naći ćete sebe kako više razmišljate o radu na ostvarenju tih ciljeva nego o trenutnim problemima i teškoćama.

  • Možete i razmišljati o tome kakva osoba biste želeli da budete. Razmišljajte o idealnoj verziji sebe – fizički, emotivno, profesionalno i lično. Jednom kada vam to obuzme um, pokušajte da donesete odluke i odreagujete kao ta idealna verzija i da, samim tim, počnete sve više i više da ličite na osobu kakva želite da budete. To će vam pomoći i da misli odvojite od trenutnih problema.

8) Ne kažnjavajte i ne optužujte sebe za situaciju u kojoj ste se našli. Apsolutno ništa dobro ne može vam doneti potcenjivanje ili kritikovanje sebe. Negativnost će samo doneti još više negativnosti. Stoga, zamenite ove negativne misli ohrabrujućim, pozitivnim. Zapamtite da nipodaštavanje ili optuživanje sebe ne vodi nikuda – umesto da samo sedite skrštenih ruku i krivite sebe za sve, dajte sebi pozitivan podsticaj, ustanite i učinite sve što možete da biste rešili problem.

9) Vežbajte. Izađite napolje u šetnju ili na trčanje. Sedenje i preterano mozganje o teškoćama koje vas snalaze samo će učiniti da još dublje potonete u depresiju. Kada ste u pokretu, krv teče ka mozgu obezbeđujući mu neophodne hranljive sastojke. Ovo će vas učiniti energičnijim do tačke u kojoj će nove, pozitivne misli zameniti negativne. Sve u svemu, vama je od koristi primanje potrebnih hranljivih sastojaka i energije što, zauzvrat, umanjuje stres i pojačava osećaj zadovoljstva i kreativnosti.

10) Uronite u raznovrsne aktivnosti. Uključite se u neke dodatne aktivnosti po svom izboru kao što su: slikanje, kuvanje, pisanje bloga, vožnja bicikla ili bilo šta što zvuči zanimljivo. Možete pokušati i s nekim aktivnostima koje bi vam predstavljale novinu ili se uključiti u nešto što jako volite. Kada ste zauzeti takvom aktivnošću, vaš um će se držati podalje od negativnosti, razmišljanja o problemima, a usredsrediće se na taj hobi. Da i ne pominjemo koliko će se usavršiti vaša veština u tome!

11) Opustite se kroz zabavu i rekreaciju. Organizujte veče društvenih igara, bez obzira na godine. Pozovite nekoliko prijatelja, napravite ukusnu zakusku i igrajte društvene igre. Takođe možete i izaći negde na ručak – potražite sniženja u restoranima, a uz obrok, umesto soka, uzmite vodu s limunom. Ili, na kraju krajeva, pozovite drugare, ispržite kokice i pogledajte neki film.

12) Prestanite da izigravate žrtvu. U teškim vremenima, lakše je izigravati žrtvu nego preuzeti odgovornost. Ali to samo podstiče negativnost, radilo se tu o vašim delima ili mislima, a to može oterati od vas one koji bi želeli da vam pomognu. Skidanjem te “etikete žrtve”, oslobađate se ozlojeđenosti, gorčine i drugih gorkih emocija koje će samo suzbiti pozitivne i kreativne misli koje bi vam inače podigle raspoloženje i pomogle da se izvučete iz krizne situacije.

Izvor: wikihow

(Visited 1.807 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *