Energetska pića – energija koja vam škodi

Energetska pića su namenjena poboljšanju koncentracije i pomoći će vam da se usredsredite, ali sastojci ovih napitaka mogu prouzrokovati štetne posledice po zdravlje. Evo šta treba da znate o energetskim pićima i kako ona mogu uticati na vaše zdravlje.

Prekomerna ili redovna konzumacija energetskih pića može dovesti do srčanih aritmija, glavobolje, visokog krvnog pritiska i anksioznosti.

Šta su energetska pića?

Energetska pića su pića namenjena povećanju budnosti, koncentracije, pažnje i energije, kaže Loren Popek, registrovani dijetetičar u Orlando Helt, neprofitnoj zdravstvenoj organizaciji na Floridi.

Prema Popekovoj, neki uobičajeni sastojci koji se nalaze u energetskim pićima uključuju:

  1. Kofein
  2. Šećer
  3. Vitamine B grupe
  4. Biljke, poput ginsenga i đumbira, za ukus
  5. Derivate aminokiselina, poput L–karnitina i taurina

Ovi napici mogu pojačati energiju i koncentraciju, ali takođe mogu izazvati štetne zdravstvene efekte poput ubrzanog rada srca i povišenog krvnog pritiska, kaže Popek.

Da, energetska pića su loša za vas

Prekomerna ili redovna konzumacija energetskih pića može dovesti do srčanih aritmija, glavobolje, visokog krvnog pritiska i anksioznosti, kaže Popek.

U SAD je više od 20.000 poseta hitnim službama u 2011. bilo povezano sa upotrebom energetskog pića. Mali pregled iz 2014. godine pokazao je da je od 11 pacijenata sa ozbiljnim srčanim problemima, uključujući srčani zastoj, pet prijavilo konzumiranje jakog energetskog pića.

1. Energetska pića štete vašem srcu

Kofein je glavni sastojak koji se nalazi u energetskim pićima, zahvaljujući svojoj sposobnosti da poveća budnost. Kada se konzumira u velikim količinama većim od 400 miligrama dnevno, kofein može izazvati:

  1. Lupanje srca
  2. Povećan krvni pritisak
  3. Povećan puls
  4. Poremećaj srčanog ritma

Većina energetskih napitaka sadrži između 70 i 240 mg kofeina po porciji, dok šolja kafe sadrži oko 100 mg kofeina.

Prema američkoj administraciji za hranu i lekove (FDA), sigurna granica kofeina za odrasle je do 400 mg dnevno. Američka akademija za pedijatriju obeshrabruje konzumaciju kofeina kod dece mlađe od 12 godina i preporučuje onima od 12 do 18 godina da unose 100 mg ili manje dnevno.

Mala studija iz 2016. godine na zdravim osobama otkrila je da se nakon tri dana uzastopnog konzumiranja energetskog napitka od 950 ml, QT interval u srcu povećavao, što je povezano sa iznenadnom smrću. Veći rizik nastaje kada se u kratkom vremenskom periodu konzumira više energetskih pića, kaže Popek.

„Ova pića su generalno stimulansi i mogu naprezati srce“, kaže dr Mohamad Mausa, vanredni profesor na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Toledu. „Ako neko već ima bolesti srca, koje su inače jedan od vodećih uzroka smrtnosti u Sjedinjenim Državama, energetska pića bi mogla dodatno negativno uticati na telo“.

2. Energetska pića su puna šećera

Većina energetskih pića pakuje oko 27 do 31 grama šećera na 240 ml. Američko udruženje za srce preporučuje ne više od 25 grama šećera ili šest kašičica dnevno za žene i 36 grama šećera ili devet kašičica dnevno za muškarce. Po toj meri, energetsko piće od 700 ml ima trostruku količinu šećera koja se preporučuje dnevno.

Prekomerni unos šećera može izazvati upale, koje su povezane sa brojnim hroničnim stanjima, uključujući rak, dijabetes i bolesti srca, kaže Popek. Konzumacija dodanih šećera takođe može povećati rizik od gojaznosti i bezalkoholne masne bolesti jetre.

3. Energetska pića nikako ne treba mešati sa alkoholom

Energetska pića se često mešaju sa alkoholom, posebno među mladima. Prema Nacionalnom centru za komplementarno i integrativno zdravlje (NCCIH), oko 25% studenata konzumira alkohol sa energetskim pićima.

U kombinaciji sa alkoholom, energetska pića mogu promeniti nivo vaše intoksikacije, čineći da se osećate manje pijano i energično, a da i dalje imate posledice konzumiranja alkohola, poput nejasnog govora, loše koordinacije i oštećenja memorije.

Kombinacija takođe povećava rizik od opijanja jer stimulativni efekti energetskih napitaka mogu prikriti depresivne efekte alkohola, zbog čega pijete više. Konzumenti starosti od 15 do 23 godine, koji mešaju alkohol sa energetskim pićima, imaju četiri puta veću verovatnoću da će se opijati.

Opijanje se definiše kao konzumiranje pet ili više pića za muškarce i četiri ili više pića za žene u dva sata. Opijanje je povezano sa nekoliko zdravstvenih problema, uključujući:

  • Hronične bolesti poput visokog krvnog pritiska, moždanog udara, bolesti srca i bolesti jetre
  • Rak dojke, usta, grla, jednjaka, jetre i debelog creva
  • Problemi sa pamćenjem i učenjem
  • Poremećaji upotrebe alkohola

4. Energetska pića su štetna za tinejdžere

Energetska pića su posebno štetna za adolescente koji još uvek rastu i razvijaju se i ne mogu se nositi sa neželjenim efektima energetskih pića, kaže Mausa.

Prema NCCIH energetska pića povećavaju rizik od nekoliko zdravstvenih stanja za tinejdžere i mlade, uključujući:

  • Anomalije kardiovaskularnog nervnog sistema
  • Kognitivni nedovoljni razvoj
  • Povećan rizik od depresije i drugih mentalnih bolesti
  • Poremećaji spavanja

Uprkos svojim nepovoljnim efektima na zdravlje, energetska pića se uveliko plasiraju mladima.

Da li je umereno konzumiranje energetskih pića u redu?

Energetska pića su nezdrava. Ona neće naneti previše štete ako ih umereno konzumiraju ljudi bez osnovnih zdravstvenih problema, kaže Popek, iako postoje bolji načini za postizanje energetskog podsticaja.

I Popek i Mausa preporučuju ograničenu potrošnju energetskih pića i umesto toga možete povećati energiju i koncentraciju pomoću zdravijih alternativa, poput:

  • Jedite užinu sa proteinima i ugljenim hidratima, poput jabuke i mocarele. Kombinacija proteina i ugljenih hidrata može povećati energiju i pomoći vam da se koncentrišete.
  • Koristite tamnu čokoladu koji sadrži antioksidante i flavonoide koji mogu pojačati rad mozga.
  • Spavanje sedam do osam sati noću
  • Redovno vežbanje

Zaključak

Energetska pića su namenjena da vam daju pojačanu energiju i povećaju fokus i koncentraciju, ali su prepuna kofeina i šećera, što može imati negativne efekte na zdravlje pri prekomernoj konzumaciji. Ograničite unos energetskih pića i umesto toga se usredsredite na raznovrsnu ishranu i dovoljno spavanja kako biste poboljšali koncentraciju i nivo energije.

Izvor: Insider.com

 

Možda će vas zanimati emisije:

Hrana za veselo raspoloženje

Da li možemo da budemo veseli bez alkohola

(Visited 1.262 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *