6 znakova da ste pod stresom a da toga niste ni svesni

Preko 40 procenata svih odraslih osoba doživi neki vid zdravstvenog poremećaja prouzrokovanog stresom. Danas je stres mnogo prisutniji u životima svih nas nego što je to bio slučaj u prošlosti. Stres se može povezati sa zdavstvenim problemima kao što su: anksioznost, artritis, astma, depresija, dijabetes, glavobolje, srčani problemi, visok krvni pritisak, pa čak i kožne bolesti.

Veoma je važno da naučimo kako da se izborimo sa prevelikom dozom stresa. Ne možemo biti potpuno imuni na stres, ali nekako moramo naučiti da umanjimo njegovo negativno dejstvo i posledice.

Evo nekih najčešćih znakova koji ukazuju da ste pod uvećanim stresom:

  1. Nagle promene raspoloženja

Kada vam se raspoloženje naglo promeni, na primer kada ste u jednom trenutku srećni, a već u sledećem tužni, to može biti znak da ste pod prevelikim stresom. Ako se osećate zabrinuto ili nervozno pokušajte da porazgovarate sa nekim ko bi vam mogao pomoći da prevaziđete tu stresnu situaciju u kojoj ste se našli.

  1. Nestrpljivost

Ako se lako iznervirate ili se lako zakačite sa svima, to takođe može biti znak da ste pod uvećanim stresom. Nedostatak strpljenja i tolerancije kod drugih ili kod vas samih, može biti znak da vam je neophodno da malo usporite i zatražite pomoć.

  1. Poremećaji apetita

Ukoliko imate probleme u ishrani, poput gubitka apetita ili prejedanja, to može ukazivati na problem sa preteranim stresom. Ako ste zabrinuti, a ne suočite se sa problemom, to vas može dovesti u poziciju da preterano mršavite ili da se preterano gojite.

  1. Opadanje kose

Opadanje kose takođe može biti znak da ste pod emotivnim stresom. Potrudite se da shvatite šta je uzrok vaših emotivnih problema i počnite da o tome razgovarate sa stručnim licima.

  1. Poremećaji sna

Na svaki poremećaj sna, poput nesanice ili preterane pospanosti, mora se odreagovati što je pre moguće, jer i to može značiti da ste pod prevelikim stresom. Počnite da vežbate, da se zdravo hranite i uvedite druge pozitivne promene u svoj način života da biste rešili probleme u vezi sa spavanjem.

  1. Fizički bol koji ne prolazi

Kada ste pod prevelikim stresom, vaše telo počinje da reaguje na to. Ukoliko imate problema sa varenjem, dijareju, čireve, napetost u mišićima i bol u grudima, to znači da ste pod stresom i da ne biste smeli ignorisati ove simptome.

 

Možda će vas zanimati emisije:

Kako se nositi sa stresom?

Fizička aktivnost

(Visited 2.289 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *