Naši odnosi su sveto tlo za podučavanje

Autori: Linda i Čarli Blum (Linda & Charlie Bloom)

Linda: Ako svoje odnose možemo smatrati svetim tlom za podučavanje, gde se sve može iskoristiti kao prilika za učenje i rast, naš život poprima vitalniju, kreativniju, živu dimenziju. Naše lično i kulturno uslovljavanje je dublje usađeno nego što bi iko od nas želeo da prizna. Potrebno je vreme i trud u kombinaciji s izdašnim dozama strpljenja i praštanja, koje možemo steći samo postupno, vremenom.

Posmatrajući svog partnera kao svog učitelja, umesto da ga doživljavamo kao izvor naše sreće ili frustracije, možemo naučiti da razvijemo integrisaniji osećaj sebe.

Možemo naučiti da budemo više u miru sa onim što zaista jesmo i da budemo jaki u svojoj muškoj i ženskoj prirodi. Kako potpunije prihvatamo ono što je skriveno, naš život može biti bogatiji, potpuniji i radosniji. Naši odnosi preuzimaju iskustvo deljenja snage i intimnosti. U tim tačkama naše najdublje otvorenosti postajemo celovitiji i bića koja vole, postajemo onakvi kakvi zaista jesmo. Razmislite o ovom paru koji je odlično obavio posao učeći jedno od drugog.

Sofija: Pre mnogo godina, u vezi sa suprugom Tobiasom, nastojala sam da se oduprem učenju svojih najvećih životnih lekcija. Odgojena na Jugu, imala sam neobično tešku rodnu uslovljenost oko „odgovarajućih“ ženskih načina funkcionisanja. Kada sam prestala da koristim svoje razne metode manipulacije i kontrole kako bi on postao takav kakav sam želela da bude, počela sam da pristupam vezi bez toliko očekivanja. Postalo mi je očiglednije šta mogu da naučim iz njegovih snaga. Počela sam da cenim privatnost, da pravilno izražavam svoje potrebe, da pokažem svoj ratnički duh da bih izrazila neslaganje, bila dostojan protivnik u raspravi, podvukla granice i postala nezavisnija. Počela sam da pronalazim svoj glas kako bih govorila svoju istinu.

Tobijas: Drago mi je što mogu da vam kažem da posedujem svoju osetljivu, osećajnu, negujuću stranu. Trebalo mi je vremena i truda, ali naučio sam da se ugodnije izrazim o svojim potrebama i strahovima. Učeći da se odričem sve veće količine kontrole, otkrio sam da bih mogao da dozvolim da se moje granice zamagle i postanu propustljive i da omoguće veću intimnost između nas. Vremenom sam naučio da prestanem da ocenjujem svoje emocionalne potrebe kao slabosti i otkrio sam da je moguće biti i ranjiv i jak.

Sofija: Otkrila sam da žene uopšte, ne samo ja, treba da nauče više o granicama i asertivnosti. Otkrila sam da mi je kontakt sa drugima, muškarcima i ženama koji su bili iskusniji u iskazivanju osobina koje su mi potrebne, pomogao na mom putu. I sa zadovoljstvom sam otkrila da i ja imam neke stvari od velike vrednosti za Tobiasa.

Tobias: Ideja učenja kako učiti jedni od drugih postala je dominantna tema našeg odnosa. Preokret percepcije od gledanja na mog partnera kao na konkurenta za oskudne resurse kao što su vreme, pažnja ili ljubav, do saveznika u procesu samorazvoja, transformisao me je iz besnog manipulatora u posvećenog partnera. Sada smo oboje voljeni učitelj i motivisani učenik jedno drugom. U današnje vreme otkrivamo da između nas bukvalno ne može da se stvori nešto što se ne bi moglo iskoristiti za dalji lični razvoj i produbljivanje emocionalne veze.

S druge strane, ja sam bio izazvan da od Sofije naučim kako da budem ranjiv.

Ne postoji magični pokret štapićem kako bi se stiglo do nivoa koje su Tobias i Sofija dosegli u svojoj posvećenoj vezi. Nisu koristili prečice; oni su radili svoj posao. Ako vežbamo sa uverenjem da uvek radimo najbolje što možemo, s obzirom na nivo svesti koji imamo tada, tada ćemo imati stav saosećanja prema sebi i svom partneru dok učimo.

U meri u kojoj možemo primeniti ovu orijentaciju na svoje odnose sa onima koji su nam najbliskiji (a takve su uvek najteže), možemo biti od pomoći drugima da žive zajedno s više ljubavi. Za većinu nas ovo nije lako i obično traje duže nego što mislimo da bi trebalo. Ali dobra vest je da je uz podršku, strpljenje i trud moguće u naše veze uneti viši nivo radosti nego što mnogi od nas mogu i da zamisle. Kakav god da je trud potreban uložiti – vredi.

Autori: Linda i Čarli Blum (Linda & Charlie Bloom)

Izvor: psychologytoday

 

Možda će vas zanimati emisije:

Zašto je teško promeniti se?

Zdravi odnosi

(Visited 286 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *