Moć jedne misli

Autor: Zvjezdana Tintor

Često nam se događa da potpuno zaboravimo moć spostvenih misli. Toliko smo usredređeni na spoljašnjost da jednostavno zanemarimo sve ono što se događa unutar nas. A upravo je to ono o čemu bi trebalo voditi najviše računa.

Svaki dan u glavi nam se odvrti oko 90.000 misli, a od toga ih je 90 procenata isto kao juče. Kada bismo pričali o produktivnosti, sigurno ne bismo rekli da je to postotak koji ide u našu korist. Ako želimo brže i više napredovati, potrebno je više se pozabaviti spostvenim mislima.
Postoji jedna fascinantna činjenica, a to je da nas u svakom trenutku jedna jedina misao deli od potpuno drugačije realnosti.

Ta jedna misao može biti jednostavna ideja zbog koje ćemo pokrenuti svoj posao. To može biti ideja zbog koje ćemo otići na neko potpuno novo mesto gde ćemo upoznati svog budućeg partnera. To može biti ideja kojom ćemo rešiti dugogodišnji izazov. To može biti ideja zbog koje ćemo krenuti u potpuno novom i uzbudljivom smeru života.

Za sve to može biti zaslužna jedna misao. I zato je misao toliko moćan alat, a svi ga imamo u sebi. Samo ga treba naučiti koristiti.

Ako se udobno uljuljkamo u onih 90 procenata misli koje svakodnevno ponavljamo, tada su nam šanse da se pomerimo se s mesta svedene na minimum. Teško ćemo dobiti neku odličnu ideju ako stalno mislimo istih nekoliko stvari.

Obzirom da je dnevni broj misli ograničen, treba ostaviti što više mesta za one korisne. Zato je potrebno rešavati se starih nepotrebnih misli i prikupljati nove.

Za čišćenje misli postoje razne tehnike i alati. Za prikupljanje novih dovoljno je čitati nove knjige, odlaziti na nova mesta, razgovarati s novim ljudima.
Sve nam to može probuditi onu jednu “Aha!“ misao zbog koje nam se dan ili život mogu preokrenuti naglavačke.

Koliko puta dnevno se iznerviramo radi kolege na poslu? Koliko puta u glavi vrtimo neku neugodnu situaciju koja nam se dogodila pre dve sedmice? Koliko često razmišljamo o drugim ljudima i tome šta bi oni trebalo da urade ili ne urade? Koliko često se osećamo loše zbog pritiska koji smo sami sebi natovarili, pa o tome razmišljamo danima?

Sve su te misli gubilice vremena i prostora, a ima ih jako puno. Kada ih naučimo prepoznavati i redovno čistiti, stvaramo puno praznog prostora za nove prilike.

I ok, možda nećemo baš svaki dan dobiti neku ludu novu ideju. Ali i prazan prostor bolji je od prljavog ili neurednog. U takvom prostoru ipak se lakše diše.

I u takvom prostoru pre će doći ona jedna misao koju čekamo.

Izvor: atma.hr

(Visited 10.762 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *