Motivacija – definitivni vodič

“Prepreke su one zastrašujuće stvari koje vidite kada skrenete pogled sa svog cilja.” – Henri Ford

Jedan od najvećih izazova u ispunjavanju bilo kog cilja, bilo da se odnose na produktivnost, rano ustajanje, menjanje navika, vežbanje, ili jednostavno srećniji život, jeste pronalaženje motivacije da ga se držite i istrajete na putu do ostvarenja.

Ako možete da istrajete na tom putu dovoljno dugo, gotovo uvek ćete stići do kraja. Potrebno je samo strpljenje, i motivacija.

Motivacija je ključ, ali nije uvek lako pronalaziti je iz dana u dan.

Ono što sledi jeste vodič kroz motivaciju, u kome ću pretočiti u kolekciju tekstova sve ono što sam naučio u poslednjih par godina, što iz biografija uspešnih ljudi i domaćih i stranih blogova koji se bave motivacijom, što na mom ličnom putu ka boljem, uspešnijem i srećnijem životu prepunom uspona i padova.

Kako motivacija funkcioniše?

Pre nego što krenemo sa konkretnim primerima i savetima, korisno je ispitati šta je motivacija, šta radi i kako funkcioniše.

Motivacija je ono što nas vodi ka cilju, ono što nas pokreće kada stvari postanu teške, razlog zbog koga ustajemo rano da odradimo trening ili ostajemo do kasno kako bismo završili projekat. Naravno, postoji mnogo vrsta motivacija – od pozitivnih do negativnih. Kada šef preti otkazom, verovatno ćete raditi predanije kako biste sačuvali poziciju. Ali, čini se da pozitivna motivacija daje mnogo bolje rezultate – ako je u pitanju nešto što zaista želite da uradite, uradićete to mnogo bolje nego kada biste želeli da izbegnete posledice (npr. otkaz).

Dakle, motivacija u svom najboljem obliku, jeste način da želite da uradite nešto. Verovatno se desi da vam se, na primer, nikako ne ustaje rano, i u to vreme zaista samo želite da odspavate još par sati (nije da u tome ima nečeg lošeg). Ali, ako ima razloga da želite da ustanete rano, nečeg što zaista žarko želite da uradite, iskočićete iz kreveta od uzbuđenja.

Znači, najbolja motivacija jeste način koji vam omogućava da zaista želite nešto, da ste uzbuđeni zbog toga, i budete strastveni prema tome.

Možete samo da pokušate da se motivišete kako biste odradili nešto što vam se ne sviđa, nešto što ne želite da uradite. Ali ako pronađete način da stvarno želite da uradite nešto, bićete sposobni da održite svoj trud i napor mnogo, mnogo duže.

(Visited 1.545 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *