Odgajanje dece u blizini njihovih baka i deka donosi naučno dokazane koristi (pored besplatnog čuvanja dece)

Autor: Heder Marku (Heather Marcoux)

Postoji nešto zaista izuzetno kada se radi o povezanosti između baka i deda i njihovih unuka; nešto mnogo uzvišenije od sveže umešenih domaćih kolača i besplatnog čuvanja dece.

Nije to uvek lako. Ponekad to zahteva dugo i naporno putovanje. Ipak, ukoliko se trudimo da  podstaknemo izgradnju i negovanje pozitivnog odnosa sa njihovim bakama i dekama, našoj deci pružamo priliku da steknu lepa i korisna iskustva. Često se tvrdi da bake i deke razmaze unučiće. Međutim, ta dodatna ljubav neće naškoditi našoj deci, niti će ih učiniti slabijom. Ona će ih samo još više ojačati.

Navešćemo pet razloga zašto je bliska povezanost dece sa bakama i dekama tako čudesan dar:

  1. Imaće ugrađen sistem za podršku

Istraživanje na Oksford univerzitetu utvrdilo je da deca koja su bliska sa svojim bakam i dekama imaju manje kako emotivnih problema, tako i problema u ponašanju. Ona su i sposobnija da se suoče sa traumatičnim životnim situacijama, poput razvoda roditelja ili vršnjačkog nasilja u školi.

Na veoma živ način, bake i deke deci mogu pružiti osećaj sigurnosti i podrške koji će im biti od koristi dok budu prolazili kroz neka neprijatna iskustva tokom detinjstva.

  1. Svest o međugeneracijskom identitetu uvećava sposobnost prilagođavanja kod dece

Neka druga istraživanja pokazuju da posedovanje međugeneracijskog identiteta, tj. razumevanja porodične istorije i svog mesta u njoj, može dete učiniti prilagodljivijim i pomoći mu da stekne osećaj da drži stvari pod kontrolom u svom životu, čak i onda kada mu svet izvan porodičnog gnezda deluje kao da izmiče kontroli.

Kao što Brus Filer (Bruce Feiler) navodi u svojoj knjizi “Tajne srećnih porodica: Kako poboljšati svoja jutra, osmisliti porodični ručak, boriti se pametno, izaći napolje i igrati se, i još mnogo toga…”, psiholozi koji su proučavali prilagodljivost kod dece nakon terorističkih napada 11. septembra 2001. godine utvrdili su da su deca koja su mnogo znala o svom porodičnom poreklu bila sposobnija da se izbore sa stresom.

Saznanje o tome kako je njihova baka stigla u Ameriku ili u kojoj prodavnici je njihov tata redovno kupovao namirnice kao tinejdžer može detetu pomoći da shvati da je deo nečega većeg. Znajući to, kao i činjenicu da su se i generacije pre njega suočavale sa teškoćama i prevazilazile ih, dete će moći lakše da se nosi sa sopstvenim problemima i da ih rešava.

  1. Bliska povezanost sa bakama i dekama čini decu manje sklonim da gaje predrasude prema starim osobama

Svi ćemo mi jednog dana ostariti i svakako ne želimo da nas tada sledeća generacija diskriminiše. Srećom, najbolji lek protiv diskriminacije starih je građenje bliskih, pozitivnih odnosa između dece i njihovih baka i deka.

Prema jednom belgijskom istraživanju, urađenom na uzorku od 1,151 deteta starosti od 7 do 16 godina, deca koja su imala blizak odnos sa svojim bakama i dekama bila su manje sklona predrasudama prema starijim osobama. S druge strane, deca koja su imala loš odnos (ne obavezno u smislu kvantiteta, već pre u smislu kvaliteta odnosa) bila su sklonija da imaju diskriminatorski odnos prema starijima.

  1. Bliskost sa bakom i dekom štiti decu od pojave depresije u odraslom dobu

Studija iz 2014. godine, urađena na Boston koledžu, utvrdila je vezu između bliskosti baka i deka sa njihovim odraslim unucima i niže stope depresije – i to i kod starih, i kod njihovih odraslih unuka.

Razlog za to nalazi se u činjenici da su starije osobe koje imaju blizak odnos sa svojim odraslim unucima izloženije novim pogledima i svežim idejama, dok odrasli unuci stiču mnoge koristi iz slušanja životnih iskustava i saveta koje im pružaju njihove bake i deke, izveštava časopis Boston Globe.

  1. Deca bakama i dekama produžavaju život.

Nauka je prilično jasna oko toga da je održavanje bliskih odnosa sa bakama i dekama vaše dece (čak i kada niste u mogućnosti da živite blizu jedni drugih) veoma korisno za sve. Deca postaju prilagodljivija, a njihove bake i deke zdravije. Istraživanja navode da bake i deke koje imaju priliku da posmatraju odrastanje svojih unučića u proseku svom životu dodaju oko pet godina. Međugeneracijska povezanost najmlađih i najstarijih je zaista pobedonosna kombinacija.

(Visited 955 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *