Ovo je ono što mama zaista misli kada kaže: “Umorna sam.”

Autor: Melisa L. Fenton (Melissa L. Fenton)

Izgledala je umorno. Do srži. Preopterećeno, istrošeno, sve u svemu umorno.

Pa, kako i ne bi bila umorna?! Imala je četvoro dece, mlađe od deset godina, od kojih je najmlađe bilo novorođenče koje je vrištalo na njenim rukama, očigledno ne želeći da ima išta sa ovim odlaskom u kupovinu.

Posmatrajući je kako poput zombija tumara kraj rafova sa zamrznutom hranom, znala sam da nije spavala godinama. GODINAMA! Imala sam sreće da sam u kupovinu otišla bez dece pošto su moja deca znatno starija, pa sam konačno u poziciji da iskoristim to vreme koje sam nekada trošila na decu. Prišla sam ovoj iznurenoj mami i rekla: “Imate predivnu porodicu! Svaka vam čast što ste ovde u punom sastavu, pa čak i sa novorođenčetom.”

Nakratko je zastala, kao da pokušava da zadrži suze i namignula mi dok je sklanjala pogled, praveći se da je jako zanimaju zamrznuti proizvodi. Znala sam da je zastala da bi izabrala baš onaj odgovor koji bi joj najviše odgovarao od svih koji su joj se motali po glavi. Ipak, sve njih je sročila u tu jednu kratku rečenicu za koju znam da svaka majka upotrebi svakodnevno. Jednostavno me je pogledala i rekla: “Umorna sam.”

Znala sam tačno šta je mislila, a to nije samo značilo da je bila umorna od lošeg sna prethodne noći.

To je značilo da je bila totalno, 100% skrhana količinom i jačinom umora – u svakom aspektu svog trenutnog života. Oh, razumela sam je mnogo bolje nego što je to mogla i da zamisli.

Znate, kada majke svojim muževima, prijateljima, strancima, komšijama, lekarima, pa čak i sopstvenim majkama kažu: “Umorna sam”, one u stvari govore mnogo više od toga.

“Umorna sam” znači da sav taj teret, u najvećoj meri samostalne brige oko male dece iz dana u dan, može uticati totalno obeshrabrujuće.

“Umorna sam” znači da postoje trenuci u kojima mislim da više ni sekundu ne mogu ovo podneti.

“Umorna sam” znači da nisam ni pomišljala da bi ovo moglo biti baš toliko teško.

“Umorna sam” znači da, ne samo što ne spavam dovoljno sada, već da ne znam kada ću ponovo dobiti dovoljno sna. Kada?!

“Umorna sam” znači da, ako budem morala da isečem samo još jedno parče hleba za sendvič, možda ću umesto hleba iseći ruku.

“Umorna sam” znači da mi nije do seksa. I to ne zato što ne volim taj čin ili svog supruga, već zato što moj iscrpljen um nije sposoban da se u dovoljnoj meri ohladi kako bih se ja zagrejala za intimne odnose.

“Umorna sam” znači da nemam mentalne snage za ćaskanje sa bilo kim. Ni u prodavnici, ni na igralištu, ni na roditeljskom sastanku, ni u čekaonici ili bilo gde drugde gde ima još umornih ljudi poput mene.

“Umorna sam” znači: Molim te nemoj mi govoriti da ću protraćiti ovaj dan. Iako je to možda istina, ne želim da je čujem u ovom momentu. To mi neće pomoći.

“Umorna sam” znači da žalim za onom linijom koju sam imala pre trudnoće, za svojim nekadašnjim stavom, za onom osobom kakva sam bila, za slobodnim vremenom, za samoćom i za mnogim drugim stvarima koje su sada samo prošlost i čemu tek treba da se prilagodim i u potpunosti prihvatim.

“Umorna sam” znači da se pitam da li ću ikada više biti ona stara ja ili će ovo stanje iscrpljenosti trajati zauvek.

“Umorna sam” jednostavno znači: Ja. Sam. Umorna. Ja više ne mogu sebi priuštiti da radim neke stvari koje odrasli rade upravo zato, gle ironije, što sam sada odrasla. Što sam majka. Što se žrtvujem. Što sam ona kojoj je potrebno da se “sastavi”, a sada ne može ništa da učini u pogledu toga.

Tu nepoznatu mamu u prodavnici blago sam potapšala po ramenu. Nisam joj rekla da će biti bolje, niti da je blagoslovena onim što ima i jeste, niti da će joj ovo jednog dana nedostajati. Umesto toga, pogledala sam je pravo u te podbule, iscrpljene oči, blago se nasmešila, klimnula glavom i rekla: “Razumem vas.”

A onda mi je ona uzvratila osmehom.

Ponekad je sve što je nama “Umorna sam” mamama potrebno je da znamo da nismo izuzetak, da nismo same u svom umoru.

Svest o tome da postoji čitavo jedno sestrinstvo fizički, emotivno i mentalno umornih majki može doneti kako osećaj sapatništva, tako i olakšanje. Jer, mi znamo, više od bilo kog drugog, šta zaista stoji iza odgovora “Umorna sam”.

I, daće Bog, to neće trajati zauvek!

 

(Visited 1.873 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *