Očevi imaju veći uticaj na život ćerki nego majke

Istraživanja pokazuju da očevi imaju veći uticaj na život ćerki nego majke

Ovih dana ima mnogo više samohranih majki nego ranije i opšte je verovanje da je žena sposobna da samostalno odgaja dete, a naročito ćerku. Međutim, skorašnja istraživanja pokazuju da je to daleko od istine.  Ne samo da devojčice imaju mnogo koristi od odrastanja uz očeve, već je prisustvo oca od kritične važnosti za emotivni razvoj ćerke.

Zašto je tata važan u emotivnom smislu?

Studija objavljena u Žurnalu porodične psihologije utvrdila je da kod devojčica koje imaju sjajan odnos sa svojim očevima postoji manji rizik od razvijanja depresije i anksioznosti i da se one lakše nose sa stresom. One se ne stide da  pričaju o svojim osećanjima, što im priprema teren za ispunjenije odnose kasnije u životu.

Međusobni odnosi, seksualnost, sistem vrednosti i samopouzdanje su neke od dodatnih stvari koje očevi oblikuju kod svojih ćerki. Kada tata izgradi zdrav odnos sa svojom ćerkom, on joj, u suštini, pomaže da zauzme pozitivan stav prema sebi i podiže njeno samopouzdanje.

Zašto je tata važan u praktičnom smislu?

Ne samo da tata ima veoma jak emotivni uticaj, već on ima i ogroman uticaj na finansijsko i fizičko zdravlje svojih ćerki. Studija koju je uradio Rutgers pokazala je da će se devojčice koje su sve vreme imale aktivno uključenog oca uz sebe verovatno lakše snaći u životu. One su i boljeg fizičkog zdravlja nego one koje nisu imale očeve uz sebe ili čiji očevi nisu bili angažovani oko njih.

Očevi pomažu ćerkama u obezbeđivanju materijalne sigurnosti koja im, zajedno sa emocionalnim i fizičkim zdravljem, omogućava da budu uspešnije i finansijski stabilnije.

Aktivno uključeni u život ćerki od rođenja

Očevi koji su od samog početka uključeni i kod kojih je povezanost izraženija mogu očekivati da vide plodove svog truda. Najranije uključivanje očeva je koncept novijeg datuma, jer se do pre samo nekoliko decenija očevima nije ni dozvoljavalo da prisustvuju rađanju svojih ćerki.

Danas se muškarcima pruža mnogo više mogućnosti da budu aktivno uključeni od samog početka. Mogu da hrane svoje devojčice, koristeći hranu za bebe, da ih ljuljaju pre spavanja, da im menjaju pelene i da učine još mnogo toga što će im omogućiti da izgrade poseban odnos sa svojim ćerkama.

Uticaj medija

Uprkos boljim prilikama za rano angažovanje, mediji često kreiraju negativnu sliku o muškarcima, s kojom se oni teško suočavaju. Na primer, očevi se često prikazuju kao bezumnici, koji uopšte ne mare za svoje žene i njihove potrebe. Međutim, za muškarca je bitno da tako lošem predstavljanju ne pridaje značaj i da ga prepozna kao stereotip koji ne treba slediti.

Uloga mama

Iako je tatino prisustvo od neizrecive važnosti za ćerku, to ne znači da treba umanjiti ulogu koju ima majka. Majka je tu da pruži važan savet o tome šta znači biti uspešna žena, a tu je i da svoju ćerku uputi u stvari vezane za pubertet, menstruaciju itd.

Izvor: peacequarters

(Visited 5.366 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *