Kako obnoviti vezu između majke i sina kada se udaljavate

Roditeljstvo dečaka u prelaznom uzrastu i tinejdžera može biti zastrašujuće i nepredvidiva teritorija za roditelje. Kako vaš slatki dečko prilazi tinejdžerskim godinama i kreće u srednju školu, može početi da se udaljava od vas. Ovi saveti će vam pomoći da obnovite i održite blisku vezu sa svojim dečakom u prelaznom uzrastu ili tinejdžerom.

Nije se to dogodilo preko noći. Možda bi mi bilo lakše da jeste, kao kada naglo odlepite flaster.

Ranije bi se obradovao kada bih ušla u sobu. Njegovi čvrsti zagrljaji uveravali su me da razmišlja o meni kada smo razdvojeni.

Kada smo bili zajedno kod kuće, pratio bi me, davao mi slatke komplimente i grlio se sa mnom kad god bi mu se pružila prilika. Vremenom, prestao je da me gleda kao da sam poklon ovom svetu. To ima smisla. Zauzet je sportom i prijateljima.

Onda, kao da mi se nož zario u srce kada sam htela da mu poljubim čelo, a on se povukao.

Ne, ovo nije raskid. Mnogo je gore: Moj sin odrasta i udaljava se od mene.

Nije iznenadjujuće da je roditeljstvo dečaka blizanaca puno izazova

Tokom tih prelaznih godina, vaš sin prolazi kroz fizičke promene, društvene probleme (poput pritiska vršnjaka) i, što je najvažnije, velike promene u razvoju mozga.

Naučnici su proučavali ljudski mozak koji je u razvoju i napravili neka neverovatna otkrića o prednjem korteksu, delu mozga koji kontroliše impulse, kognitivne veštine i pamćenje.

Ranije su istraživači mislili da se osnova mozga razvija kada je dete staro pet ili šest godina, ali nedavna istraživanja pokazuju da se promene u strukturi mozga pojavljuju relativno kasno u razvoju deteta.

Zapravo, prednji korteks se i dalje razvija tokom tinejdžerskih godina, pa nije iznenađenje što je roditeljstvo tinejdžera i malih dečaka teško. Ove mlade osobe prolaze kroz svoje unutrašnje promene i borbe za moć. Tinejdžerski mozak je zastrašujuće mesto.

Sastavni deo odrastanja je i donošenje loših odluka. A sastavni deo roditeljstva dečaka blizanaca predstavlja i razumevanje te činjenice.

Obnovite vezu sa vašim tinejdžerom ili sinom blizancem na društvenim mrežama

Naravno da se moj sin i ja i dalje volimo, ali ta duboka povezanost koju smo imali počela je da se gasi. Stvari koje sam ranije radila da bih se povezala sa njim prestale su da funkcionišu i činilo se da ga nerviraju.

Shvatila sam da ako želim da ojačam naš odnos, moraću da napravim neka prilagođavanja i da osluškujem njegovo srce.

Kada vaši sinovi tinejdžeri odrastaju, to ne znači nužno da se moraju udaljiti od vas. Ponekad, kao i u svakom odnosu, jednostavno morate da radite na tome.

Ovi praktični saveti pomoći će vam da obnovite odnos sa svojim mladim sinom.

  1. Pokažite interesovanje za nešto što on voli

Najbolji način da se povežete sa svojim sinom je da se pridružite hobiju koji on voli.

Da li uživa u video igrama, planinarenju ili igranju ili gledanju sporta? Odaberite bar jednu aktivnost u kojoj vaš sin učestvuje i redovno pokažite interesovanje za nju. Nemojte samo da ga pitate o tome – aktivno se pridružite.

Zamolite svog tinejdžera ili sina blizanca da vas nauči kako da igrate video igre, gledajte emisiju koju voli, igrajte bejzbol sa njim napolju ili počnite da vozite bicikle zajedno.

2. Poklonite mu dodatnu slobodu

Zvuči kontradiktorno povezivati se sa svojim sinom dajući mu prostor, ali to je važan korak i dobra ideja.

Poverenje je važan faktor za zdrav odnos sa vašim sinom. On želi da se oseća nezavisno i slobodno.

Pokažite mu da imate poverenja u njega kao ljudsko biće dajući mu neke slobode koje odgovaraju njegovom uzrastu. Na primer:

  • Dajte mu dozvolu da pešači sam do prijateljeve kuće (ukoliko je to bezbedno)
  • Dajte mu zadatke u kući (iznošenje smeća, usisavanje ili košenje trave)
  • Zamolite ga da pomogne oko mlađih braće i sestara, rođaka ili prijatelja

3. Razgovarajte sa njim kao sa odraslom osobom

Kada bih rekla svom sinu: „Kako je moj mališan!?“, videla sam da mu se ježi koža.

Moraćete da se oduprete želji da pričate sa njim kao sa bebom kako ga još uvek doživljavate.

Reagovao je mnogo bolje kada bih pričala sa njim kao sa odraslom osobom i postavljala mu otvorena pitanja o njegovom životu, poput:

  • Koji ti je bio omiljeni deo dana?
  • Šta bi želeo da radimo ovog vikenda?

Zapamtite, vaš dečak možda ima nisko samopouzdanje, promene raspoloženja i druge stvarne životne probleme. Budite strpljivi ako ne želi da se odmah otvori.

Takođe, otvorite se o svom životu. Pričajte s njim o svojim osećanjima i stvarima koje se dešavaju u vašem životu.

4. Zakažite noć majke i sina

Provedite smišljeno kvalitetno vreme zajedno tako što ćete zakazati „noć majke i sina“. Nemojte to nazivati „noć sastanka“, jer će vam svaki roditelj dečaka reći da se to vašem sinu neće svideti. Isprobajte neku od ovih jednostavnih ideja:

  • Napravite picu zajedno
  • Veče za gledanje filma
  • Idite u planinarenje
  • Složite slagalicu
  • Idite na kuglanje
  • Idite na sportsku utakmicu zajedno

Ne mora to da bude ništa komplikovano! Cilj je jednostavno izgraditi bliskost, podsticati poverenje i učiniti da se vaš sin oseća cenjenim – dok se zajedno zabavljate.

5. Ne zaboravite da pokažete naklonost vašim sinovima blizancima

Vaš sin vam možda neće dozvoliti da ga grlite satima, ali to ne znači da treba da prestanete da mu pokazujete naklonost.

Pružite mu ruku dok prolazite pored njega. Zagrlite ga kada odlazi. Čak i nežno stiskanje ramena pomoći će mu da oseti ljubav.

Završne misli o roditeljstvu sinova tinejdžera i blizanaca

Mnogi roditelji imaju teškoće sa roditeljstvom sinova tinejdžera, ali ako provedete dosta vremena trudeći se da shvatite ovu nepredvidivu avanturu, nema sumnje da ćete izgraditi snažan odnos.

Osvojite ponovo srce svog sina ovim jednostavnim koracima.

Izgradite dinamičan odnos koji će se prilagođavati kako vaš sin odrasta i koji će izdržati test vremena. Ako uložite mnogo vremena i ljubavi u svoj odnos majke i sina, to će vam se izuzetno isplatiti.

Izvor: simply rooted family

Možda će vas zanimati sledeće emisije:

Kako roditelji uništavaju psihu deteta

Najvažnija stvar

(Visited 30 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *