Zašto se osećam kao loša mama? Pa, to je nauka

Da li se ponekad pitate “zašto se osećam kao loša mama”, uprkos trudu? Ovo je često osećanje s kojim se mnogi roditelji suočavaju. U stvarnosti, činjenica da se uopšte pitate to pokazuje koliko vam je stalo. Pritisnite dugme za resetovanje uz ove savete o roditeljstvu.

Svi imamo loše dane i trenutke kada ne možemo da ne pomislimo: “Bože, danas sam loša majka”.

Kada usred roditeljskog haosa primetite da ste toliko zauzeti pokušavajući da jednostavno plivate kroz život da zaboravljate da usporite i provedete neko vreme aktivno se baveći svojom decom.

Vid vam postaje zamagljen hrpama veša i pretrpanim sedmičnim kalendarom da počnete da zaboravljate koji je pravi smisao porodice.

Možete pokušati da se opravdate i podsetite onaj dosadni glas u svojoj glavi na pozitivne stvari:

Vaša kuća izgleda kao da je kroz nju prošlo blago nevreme, a ne tornado (tapšanje po leđima!). Vaša deca su se bar jednom okupala u poslednja 3 dana (dobro obavljeno!). Za večeru će možda biti piletina sa makaronima i sirom, ali vi garantujete da će biti poslužena na vreme na toj lepljivoj kuhinjskoj stolici (čestitam!).

Vi ste dobra mama; međutim, ne možete da se rešite tog dosadnog osećaja da nešto propuštate. Bez obzira koliko puta sebi kažete da radite ono što je najbolje za vašu porodicu, ako ne provodite kvalitetno vreme sa svojom decom, osećate se kao da ste najgora mama ikada.

Zašto se osećam kao loša mama?

Krivica je deo naše naučne strukture kao ljudskih bića.

Prema rečima Daniela Šnicera, socijalnog psihologa i vanrednog profesora na Univerzitetu u Montrealu, iako su osećanja krivice i sramote obično grozna, to zapravo nisu “loše emocije”.

Setite se vremena pećinskih ljudi. Ljudi su morali jedni na druge da se oslone kako bi preživeli – tražili su hranu, lovili i štitili jedni druge.

Bez osećaja krivice, šta bi sprečilo nekoga da napusti svoju “porodičnu pećinu” i više se ne vrati?

Osećaj majčinske krivice, taj dosadan osećaj, ima svrhu, ali očigledno je kod većine nas preteran.

Kako da prestanete da se osećate kao loša mama?

Biti sjajna mama znači posvetiti pažnju tzv. sitnicama. Najbolje što možete učiniti za malo dete je da budete prisutni.

Kada vas preplavi osećaj da ste loša mama, udahnite duboko i uradite jednu od ovih 5 malih stvari da biste se povezali sa tim malim članom svoje porodice i rekli tom dosadnom glasu u svojoj glavi koji vas optužuje da ste loša majka da se povuče.

Svaka aktivnost može trajati samo 15 minuta, ali usredsređivanje na svoju decu, čak i na kratko vreme, ukloniće osećaj krivice i podsetiti vas na najbolji deo majčinstva: uživanje u svojoj deci!

  1. Zapocnite dobar razgovor

Nikada ne biste verovali koje slatke i zanimljive stvari izlaze iz usta vaše dece kada stvarno razgovarate i slušate ih.

Isključite ometanja i razgovarajte sa svojom decom, za stvarno iskustvo povezivanja. U zavisnosti od njihovog uzrasta, možete osmisliti drugačiju grupu pitanja, ali ja sednem i postavim sledećih pet pitanja mojoj deci:

S kim si se igrao u školi?

Da li te nešto rastužilo danas?

O čemu si sanjao prošle noći?

Šta ti je bio omiljeni deo dana?

Ima li nešto posebno što želiš da radiš ovog vikenda?

Ova pitanja prelaze u druge razgovore gde se vaše dete oseća udobno deleći detalje sa vama i otvarajući vam svoje srce.

Deca će početi da shvataju da kada sednete da razgovarate, to je njihovo vreme da vam kažu sve što osećaju i da ste tu da ih zaista saslušate.

Kao alternativu, često igramo “Da li biste radije…?”. U ovoj igri se naizmenično postavljaju smešna pitanja poput: “Da li biste radije imali 10 majmuna kao kućne ljubimce ili jednog slona?” ili “Da li biste radije jeli sladoled na pici ili brokoli umočen u čokoladu?” Svako pitanje postaje još smešnije i mi se sjajno zabavljamo igrajući se.

2. Interakcija bez ometanja

Iako ne mogu reći da je igra “napad dinosaurusa na barbike” moja omiljena igra svih vremena, to je sjajan trenutak za ponovno povezivanje. Pustim dete da izabere svoju omiljenu aktivnost i posvetim im barem 15 minuta pažnje bez ometanja.

Isključimo TV, sakrijemo telefone u drugoj sobi i sednemo na pod da se igramo zajedno. Ove aktivnosti variraju od igranja bejzbola, pravljenja kolača, do igranja superheroja, u zavisnosti od njihovog uzrasta.

Nije važno koja je aktivnost. Važno je da ste usredsređeni na njih i da im pokazujete da ste zainteresovani za stvari koje vole.

  1. Čitajte zajedno

Odaberite 2 do 3 knjige i ušuškajte se na kauču za ono dobro staro čitanje knjiga.

Vaše dete će se osećati važnim kada zaustavite sve svoje druge obaveze da biste sedeli i uživali jedno u drugome dok čitate knjigu.

Za stariju decu, odlične su knjige sa poglavljima jer čitanje jednog poglavlja dnevno može postati redovna rutina.

4. Izađite na poslasticu

U našem domu smo započeli malu tradiciju posebnih roditelj-dete izlazaka.

Izaći ćemo na kratko putovanje da kupimo poslasticu po njihovom izboru. Uvek je to nešto jednostavno, poput pomfrita ili krofne; međutim, moja deca se osećaju izuzetno posebno zbog ove individualne pažnje i razgovora koji tada s njima vodim.

Ako ne možemo nigde da odemo, uživaćemo u malo grickanja u kuhinji. Sešćemo zajedno i uživati u nekoj poslastici dok razgovaramo o našem danu.

Iako se čini da moja deca grickaju 8.000 puta dnevno, kada se potrudimo da zajedno sednemo i podelimo trenutak, to postaje poseban trenutak.

  1. Idite u “avanturu”

Definicija “avanture” je u vašim rukama. Često za nas avantura predstavlja šetnju šumom. Ponekad se “avantura” događa u našem sopstvenom domu ili dvorištu dok kopamo po bašti, beremo cveće ili pravimo tvrđavu.

Bez obzira na to kakva je vaša avantura, trebalo da bude nešto što se ne odvija ispred ekrana i nešto puno mašte.

Budimo realni – najbolja mama je srećna mama.

Važna stvar koju treba zapamtiti je da, na kraju krajeva, vi dobro obavljate posao. Vi ste dobra majka, i to je velika stvar.

Izvor: simply rooted family

Možda će vas zanimati sledeće emisije:

Odnosi

Atmosfera

(Visited 79 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *