Da li vam jabukovo sirće zaista može pomoći?

Ako se za nešto tvrdi da je čudesan lek za sve: za kancer, za preteranu glad, za obične akne – trebalo bi da krenete od pretpostavke da to nije tačno. Život je težak i dug i nema lakih prečica, naročito kad je reč o zdravlju. To važi čak i za takvog internetskog miljenika kao što je jabukovo sirće.

Zagovornici upotrebe fermentisanih tečnosti kao da misle da se pomoću njih mogu izlečiti sve bolesti, a ponekad čak savetuju i primanje injekcija sa tim tečnostima radi sprečavanja pojave bolesti. Jabukovo sirće je samo jedna od mora „supernamirnica u trendu“ koje su preplavile Internet, ali je istovremeno i odličan primer kako je lako, bez stručnog utemeljenja, pripisati lekovita svojstva sastojcima koji su, uopšteno gledajući, neškodljivi. Jabukovo sirće neće vas, poput čarobnog štapića, osloboditi svih vaših problema, bez obzira koliko vi verovali u to. Većina „dokaza“ u prilog njegovoj lekovitosti  potiče iz bezvrednih časopisa i od nadrilekara.

U stvari, izgleda da je ono dobro samo za jednu stvar. Ili, možda, ipak za dve. Jabukovo sirće je odlično sredstvo za hvatanje muva, neuporedivo bolje od meda.

Sledi rezime nekih od najčešće predlaganih razloga za korišćenje ovog sredstva (koje, uzgred, predstavlja samo polovinu od sastojaka potrebnih za dobar preliv za salatu), uz navođenje razloga zbog kojih ovaj „lek“ (uglavnom) ne pomaže.

Mršavljenje / bolesti srca

Većina ispitivanja na miševima i pacovima (obelodanjenih uglavnom u ispotprosečnim „naučnim“ časopisima, koji ne zahtevaju rigoroznu preciznost kao legitimni naučni časopisi) navodno su osvedočili korisnike Interneta da primanje injekcija sa jabukovim sirćetom može preduprediti dijabetes. Međutim, ispitivanja na ljudima pokazala su toliko mali  uticaj jabukovog sirćeta na gubitak telesne težine da se on može smatrati zanemarljivim.

Moguće je da sirće donekle podstiče rad vašeg metabolizma, ali dosadašnji rezultati ne idu u prilog njegovim čudesnim svojstvima. Prema nekim studijama manjeg obima, sirćetna kiselina iz sirćeta mogla bi sprečiti nagle skokove nivoa šećera u krvi nakon obroka, koji inače podstiču vaše telo da skladišti masnoće, ali taj mehanizam još uvek nije detaljno istražen i potvrđen. Ako pokušavate da poboljšate stanje vašeg kardiovaskularnog sistema ili da se rešite viška kilograma, mnogo vam je bolje da kombinujete intervalne kardio vežbe sa nekim tipovima treninga snage, kao i da se hranite uravnoteženo, koristeći nerafinisanu hranu bogatu vlaknima. Imamo mnogo više dokaza koji govore u prilog tome, u odnosu na dokaze u prilog korišćenja jabukovog sirćeta.

Mikroflora 

U suštini, tačno je da je fermentisana hrana dobra za zdravlje vašeg stomaka. Bakterije koje dovode do vrenja u sirćetu čine isto što i bakterije iz jogurta, tako da konzumiranje ovih proizvoda može pomoći da obogatite svoju crevnu floru. Ipak, iako bi u teoriji jabukovo sirće moglo biti od koristi vašoj mikroflori, u praksi nema pouzdanih dokaza koji podupiru takvu ideju. Mnogo sigurniji način za poboljšanje crevne flore je korišćenje više vlakana u ishrani. Beli i crni luk, kao i banana mnogo su ukusniji od sirćeta, a odlični su izvori prehrambenih vlakana. Vlakna pomažu u stvaranju takve sredine u vašem stomaku, kakva pogoduje crevnoj flori. A ako i dalje čeznete za probiotskom hranom, odlučite se za turšiju ili kiseli kupus.

Kancer

Jednostavno rečeno… ne! Molim vas da ne pokušavate da tretirate kancer pijući bilo koju vrstu sirćeta. Iako su japanski naučnici pomoću jabukovog sirćeta zaista ubili ćelije raka, to još uvek ne dokazuje da će sirće uticati na kancer unutar vašeg tela. Ako jednostavno ostavite ćelije kancera u petrijevoj posudi dovoljno dugo, one će izumreti, ali to ne znači da možemo tretirati kancer tako što ćemo reći pacijentima da jednostavno sede i čekaju da ćelije raka izumru. Molim vas, molim vas, molim vas posetite doktora ako imate kancer! Tretmani jesu zastrašujući i daleko od savršenih, ali i dalje predstavljaju vašu najbolju šansu za izlečenje.

Beljenje zuba

Ne, ne, ne i ne! Ne pokušavajte da izbelite svoje zube pomoću sirćeta. Bilo koja kiselina – iz limuna, sode ili jabukovog sirćeta – trajno uništava zaštitnu gleđ zuba. Molim vas, probajte neki od kompleta za beljenje zuba koji su široko dostupni ili posetite svog stomatologa, ako ste baš toliko zabrinuti da vam zubi ne požute.

Bolovi u grlu

Ne postoje istraživanja o ovome, jer bolno grlo svakako ne spada u glavne razloge za brigu kod većine istraživača. I pored toga, imajte u vidu  da vam konzumiranje kiseline nikako neće pomoći da vas grlo manje boli.

Bol u vašem grlu prouzrokovan je oticanjem vaših vratnih žlezda, kao i upalom kojom vaše telo pokušava da se izbori sa infekcijom. Ne radi se o tome da bakterije i virusi čekaju u vašem grlu da ih vi pobijete sirćetom. Problem je unutar vaših krvnih sudova. Protivzapaljenski lekovi, zajedno sa sirupom za kašalj koji pomaže pri grebanju grla, olakšaće vam patnje. Konzumacija sirćeta neće vam nauditi (mada bi jak zadah mogao da dovede do pojave mučnine), ali, kao što smo već naglasili, kiselina je štetna za vaše zube. Pijenje sirćeta, pa makar i samo njegovo premetanje u ustima, ne preporučuje se kao tretman za bolno grlo.

Bradavice

Bradavice izazivaju ljudski papiloma virusi, a jabukovo sirće ne može ubiti viruse unutar vašeg tela. Ako imate bradavice treba da ih skinete zamrzavanjem, ali najbolje bi bilo da posetite dermatologa, koji će to učiniti umesto vas. Sve što ćete uspeti da uradite pomoću sirćeta jeste da izazovete lakše hemijske opekotine.

Bubuljice

Istina je da bi kiselina iz sirćeta mogla biti od pomoći u ubijanju bakterija i uklanjanju mrtve kože, što su glavni uzroci pojave akni, ali ona istovremeno nadražuje vašu kožu. Ako ste primorani da koristite sirće umesto skupih lekova, onda ga makar dobro razredite, da ne bi izazvali hemijske opekotine po koži. I opet, ukoliko vam akne uporno odolevaju, posetite doktora.

Bilo šta što ima veze s vašom vaginom

Ne stavljate sirće u ili bilo gde u blizini vaše vagine ili vulve. Vaša vagina ima mehanizme za samočišćenje, a sve što je vašoj vulvi (to je onaj spoljni deo) potrebno je blago ispiranje sapunom. Kako je pH vrednost unutar vaše vagine vrlo osetljiva, njeno remećenje će vam verovatno natovariti probleme sa bakterijama ili gljivicama.

A sada nešto protiv čega bi jabukovo sirće možda moglo biti od koristi – perut

Možda bi vam sirće moglo pomoći u borbi sa peruti. U zavisnosti od uzroka pojave peruti na vašem temenu, antibakterijska svojstva jabukovog sirćeta mogla bi pomoći u tretiranju gljivica koje se tamo pojavljuju ili u skidanju sasušene kože koju bi to sirće spralo.

I pored toga, postoji mnogo različitih šampona koji su naročito spravljeni da bi tretirali perut, a ako vam oni ne pomažu, zaista bi trebali da posetite dermatologa. Postoje razni uzroci koji dovode do pojave peruti, a koje će deramatolg prepoznati i prepisati vam odgovarajući tretman. U krajnjem slučaju, možda se uopšte i ne radi o peruti. Više različitih stanja može dovesti do perutanja kože, kao i do drugih problema sa kožom glave koji liče na perut, ali nisu. Dermatolog će utvrditi o čemu se radi i pomoći vam na odgovarajući način. Bilo koji lek da vam prepiše, glavni dobitak će vam biti to što vam se glava neće osećati na preliv za salatu.

Izvor: popsci

(Visited 927 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *