7 lekcija za sva vremena kojima bi trebalo da poučimo naše kćeri

Priznajem da sam malo staromodna, ali čvrsto verujem da ako želimo da odgajamo naše devojke da izrastu u sjajne žene, moramo ih naučiti ovim jednostavnim stvarima.

  1. Budi dobar gost

Ja nisam najurednija osoba, ali slika prljavog posuđa koje smrdi u sudoperi je slika koja me progoni u snovima. Pogotovo kada pokušavam da uživam u druženju. Iako to ne očekujem, kada mi neko pomogne da pospremim nakon što sam ga ugostila, napunim se zahvalnošću. Čak i sama ponuda za pomoć mnogo mi znači. Takođe, trebalo bi da poneseš nešto – bilo šta – svaki put kada si negde pozvana. Nije bitan sam poklon, već zahvalnost i poštovanje koje na taj način pokazujete. Naučite svoju ćerku da ponudi pomoć osobi koja je ugosti. I neka počnu od toga što će očistiti sopstveni tanjir.

  1. Kada neko premine, izrazi saučešće

Nema boljeg vremena da pokažete svoje prave namere nego kada neko tuguje. Udala sam se u veliku italijansku porodicu koja ceni izražavanje poslednjeg poštovanja. Naučila sam koliko je važno pokazati ljudima koje volite podršku kada se nose s gubitkom. Modelirajte podršku svojoj ćerki tako što ćete prisustvovati sahranama, slati poruke saučešća ili jednostavno izraziti saučešće.

  1. Ponudi da pridržiš bebu majci kojaje pod stresom

Pre mnogo godina – pre nego što sam imala decu – bila sam na jednoj proslavi. Jedna mlada žena je dovela i svog dvonedeljnog sina. Tačno prema rasporedu, čim je poslužen ručak, beba je počela da vrišti. Ona je izašla iz sobe da ga ljulja, a zatim se vratila da proguta nekoliko zalogaja hladne hrane držeći maleno, drečeće biće. A sada ću da “premotam film” do vremena kada sam bila na proslavi sa svojim malenim sinom. Kada je poslužen ručak i dok sam pokušavala da balansiram između svog parčeta hleba i svoje bebe, neko mi je uzeo dete iz ruku i rekao: “Uživaj u obroku.” To je nešto što nikada neću zaboraviti, i zaklela sam se da ću to raditi svaki put kada budem imala priliku.

  1. Nauči bar osnovne kulinarske veštine

Ne kažem da naučite svoju ćerku kako da izvodi kulinarske “vratolomije”, ali izdvojite vreme da je naučite osnovnim kulinarskim veštinama. Pomozite joj da skuva špagete, da isprži piletinu i ispeče kolač. Čak je ohrabrite da sama sebi napravi sendvič. Biće vam zahvalna za to jednog dana. Počnite s nekim jednostavnim receptima, osmišljenim za kuvanje s decom.

  1. Ceni prijateljstva i izbegavaj tračeve

Razgovarajte sa svojom ćerkom o tome šta znači biti dobar prijatelj. Ohrabrite je da ne tračari – pričanje o nekome iza leđa je “krindž”. Samouverene žene treba da uzdižu druge, umesto što ih ponižavaju.

  1. Setite se i posećujte starije rođake

Lako je zaboraviti na starije rođake. Uz naše užurbane živote, čini se da provođenje vremena s njima često klizi na dno našeg spiska obaveza. Kako delujev da život postaje sve brži i da međusobno udaljava rodbinu različitih generacija, moramo postaviti kao prioritet potrebu da naučimo svoje ćerke ovoj lekciji. Čak i ako ne možete da posetite svoje starije rođake, nemojte zaboraviti da im ukažete poštovanje i ljubav na druge načine. Neka vaša ćerka redovno šalje čestitke starijim rođacima ili neka ih pozova telefonom.

  1. Čvrsto stojte iza onoga u šta verujete

Pre svega, naučite svoju ćerku da se bori za svoja uverenja. Ako joj nešto ikada deluje nelagodno, odmah preduzmite akciju. Naučite je da su njeni instinkti njen najbolji vodič. Veliki deo odrastanja je učenje kako biti dovoljno jak da samopouzdano stojite iza onoga u šta verujete. Ohrabrite svoju kćerku da izrazi svoja osećanja, da veruje svojim instinktima i da očekuje poštovanje.

Primenite ovih 7 jednostavnih lekcija za sva vremena i vaša ćerka će izrasti u pravu damu.

Izvor: simply rooted family 

Možda će vas zanimati sledeće emisije:

Emotivno zdravlje i dobrobit

Najvažnija stvar

(Visited 311 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *