Zašto je vašem telu potreban zagrljaj svakog dana?

Da li želite da se osećate kao da ste na vrhu sveta danas? Zagrlite nekog voljenog. Što jače, to bolje. “Mentalni zagrljaji” se ne računaju; oni moraju biti fizički izraženi! Znamo da zagrljaj čini da se osećamo odlično, ali zašto je to telu potrebno?

Zašto je tvom telu potreban zagraljaj svakog dana?
“Više studija pokazuju da ovaj jednostavan čin ljubaznosti može biti od koristi onima koji ga pružaju i onima koji ga primaju,” potvrđuje Liz Bonis, medicinski reporter lokalnih vesti u Sinsinatiju.

To tako zvuči grandiozno! Međutim, koje su to beneficije? Telo povećava proizvodnju oksitocina, što objašnjava zašto nas zagrljaji čine srećnim, kao što je već pomenuto. Hajde da ispitamo šta je oksitocin i koje su njegove beneficije na telo. Oksitocin je neurotransmiter koji pomaže emocionalnom centru u mozgu sa osećanjima sreće i redukcijom stresa i anksioznosti. Delujte živahno, dame – dokazano je da oksitocin čini čoveka prijemčivijim i privlačnijim.

Takođe je dokazano da grljenje povećava seksualnu performansu, pa je to prirodna vijagra u telu. Veliko O – oksitocin, donosi mnogo više od povezivanja i uživanja u kvalitetnim intimnim odnosima. Potpomaže ograničenje kortizola, hormona koji se bavi stresom, što može naškoditi telu ako je dugo prisutan. Zato ova kombinacija može dovesti do boljeg sna. Još bolji način na koji se kombinuju oksitocin i grljenje je zaštita od srčanih bolesti, prema istraživanjima na Univerzitetu u Južnoj Karolini. Oni koji ne grle svoje partnere imaju povišeni srčani ritam za 10 otkucaja u minuti.

Jedna takva studija koju opisuje Bonis iz lokalnih vesti Sinsinatija, je sa Karnegi Melon univerziteta u Pitsburgu u Pensilvaniji. Ona ukazuje na to da grljenje i društvena podrška čine ljude manje bolesnim usled stresa. Ovaj univerzitet je izvršio eksperiment koji dokazuje to na 404 odrasle osobe. Za sve testirane ljude u toku 14 večeri, upitni formulari su se bavili podrškom, međuljudskim konfliktima i frekventnošću grljenja.

Nakon isteka te dve sedmice, svi su bili namerno izloženi virusu gripa i posmatrani u karantinu kako bi se mogli sagledati znakovi i simptomi. Rezultati su pokazali manji rizik od infekcije koje su povezane sa prethodno spomenutim konfliktima. Zagrljaji čine čak 33% ukupne društvene podrške, što je prilično velika brojka. Među onima koji su zaraženi klasičnom prehladom, simptomi su bili blaži kod onih koji su imali društvenu podršku i često se grlili, bez obzira na to da li su imali neki konflikt ili ne. Za razliku od pilula ili drugih oblika lekova, zagrljali ne koštaju ništa. Zar to nije sjajno?

Ukratko, gljenje vas čini pozitivnim i srećnim, zravim, seksi, i tera vas na osmeh uz pomoć oksitocina, bez da vam napravi rupu u novčaniku. Nažalost, ne možemo da vas zagrlimo da bismo se na taj način zahvalili što ste pročitali ovaj članak, ali ono što možemo jeste da vas ohrabrimo da se ludo grlite sa prijateljima i porodicom, čak i ljudima koje ne poznajete. Ako želite, možete kriviti nas zbog iznenadnog entuzijazma za jednostavne, svakodnevne postupke koji stvaraju toliko dobrih vibracija. Hajde, zarazite se virusom grljenja i oslobodite oksitocin u svet!

Izvor: www.powerofpositivity.com

(Visited 22.832 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *