Zagrljaji uklanjaju bol i umanjuju stres

Zagrljaji i dodiri povezuju se s mnogim zdravstvenim blagodatima – od smanjenja stresa do olakšavanja bola. Takođe, dodirima se učvršćuju veze.

Naučnici sa Univerziteta Kalifornija otkrili su da držanje voljene osobe za ruku može smanjiti bol u vreme nevolje. Dodir posebno moćno deluje na žene. Naime, uočeno je da samo pogled ili dodir partnera na njih deluje anestezirajuće. Čak i fotografije voljenih osoba kod žena izazivaju sličan učinak. 

U istraživanju je učestvovalo 25 mladih žena koje su bile u zdravim vezama najmanje šest meseci. Žene koje su dobile manje opekotine, osećale su manji bol dok su gledale fotografije svojih partnera. Sličan učinak izazivao je i dodir njihovih partnera koji su ih držali za ruku dok su im na nadlakticama stavljani umereno bolni podražaji topline. Žene su naučnicima rekle da ih manje boli dok nekoga – stranca ili dečka – drže za ruku.

Ne zna se tačno zašto dodiri imaju toliku moć, ali već je nekoliko istraživanja pokazalo da je snaga zagrljaja i dodirivanja izuzetno velika. Na primer, majka zaista može utešiti dete kada ga poljubi na mesto gde se udarilo. Osim toga, dokazano je i da su vlasnici kućnih ljubimaca zdraviji od onih koji nemaju ljubimce.

Sve to pokazuje da dodirivanje ima isceljujuću moć, zato, ako želite manje stresa u životu i bolje raspoloženje, grlite se s voljenim osobama i razmenjujte dodire. Takav pristup će vas učiniti sretnijima, kažu naučnici.

Izvor: tportal.hr

 

Možda će vas zanimati emisije:

Zagrljaj

Emotivno zdravlje i dobrobit

(Visited 33.635 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *