Tajna koja menja život

Mnogo sam naučio o menjanju navika tokom proteklih godina, takođe naučio sam stotine ljudi kako da urade isto to – promene svoje navike. – Leo Babauta

Najteže navike za menjanje su do sad bile one nad kojima, čini se, čovek nema kontrolu: pušenje, preterano konzumiranje hrane i pića, konzumiranje junk food-a, prokrastinacija, bes, negativne misli… i naravno neaktivnost.

Naučio sam jednu malu tajnu koja mi je omogućila da sve ovo promenim: Kada si svestan, možeš da menjaš.

OK, nemojte još da prevrćete očima i da prestanete sa čitanjem. Ova tajna se verovatno nekima podrazumeva ili vam se čini previše jenostavnom za velike promene. Ajde da zađemo malo dublje.

Kada poželimo da pojedemo nešto, što znamo da nije dobro po nas, često pokleknemo i ipak to uradimo. Ali, da li je baš sve tako jednostavno? Istina je da naš mozak u stvari pokušava da racionalizuje i pronalazi razloga zašto bi trebalo da pojedemo taj kolač, zašto je toliko teško ne pojesti ga, zašto i nije toliko loše da ga pojedemo. Mozak pita: “Zašto sebi pričinjavamo taj bol, zar ne možemo jednostavno da dopustimo sebi da živimo i pustimo sebe da uživamo, zar zaslužujemo ovakav tretman?”

Sve ovo se dešava obično, bez našeg znanja. Tiho i u dubini naše podsvesti, ali se ipak dešava i moćnije je nego što možete da zamislite. I što smo manje svesni toga da se te stvari dešavaju, one su moćnije.
Ove stvari nas stalno pobeđuju i sputavaju, ne samo kada je u pitanju hrana, već u svemu onome što stalno pokušavamo da uradimo i stalno odustajemo. Na primer da odemo na trening kada napolju i nije baš savršeno vreme za trčanje.

Kako možemo da pobedimo ovu nemilosrdnu silu – svojim sopstvenim umom? Osvešćivanje je ključ svega. To je početak.

Postajati svestan. Početak svega

Postanite posmatrač. Počnite da osluškujete svoje unutrašnje glasove, razmatrajte šta to vaš um radi. Obratite pažnju na svoje misli i ovaj unutršanji dijalog. koji se stalno odigrava. Meditacija pomaže da se usresredite na svoju unutrašnjost. Ja sam ipak, ovo naučio kroz trčanje, ali bez muzike sa iPod-a: trčao sam u tišini i nisam imao šta da radim sem da posmatram prirodu i slušam svoje misli.

Nemojte da reagujete

Vaš razum će vas nagoniti da pojedete kolač, popušite cigaretu ili da prestanete sa trčanjem zbog snega… Poslušajte šta vam razum govori, ali ne reagujte na njegove instrukcije. Samo ostanite mentalno mirni i bez akcije: posmatrajte i osluškujte.

Neka prođe

Nagon za cigaretom, hranom, pićem, prokrastinacijom ili prestankom trčanja…. sve jedno koji je nagon u pitanju, prolazan je. Obično svi ovi nagoni traju svega minut ili dva. Dišite duboko i pustite nagon… Neka prođe.

Pobedite svoj razum

Možete se aktivno raspravljati sa svojim mozgom. Kada vam mozak kaže: “Jedan mali zalogaj ti neće nauditi!”, vi biste trebali da mu odgovorite: “Da, to uvek kažeš, a vidi me sad: debeo/la sam!“. Kada kaže: “Zašto sebe kažnjavaš ovim mučenjem?”, recite mu: “Mučenje je biti nezdrav i odricanje od kolača je bolno samo ako na to gledaš, kao na odricanje. Umesto toga, može biti veoma osvežavajuće i radosno prihvatiti zdravu i veoma ukusnu hranu i sport, kao obrazac življenja”

Mnogo je trenutaka kada nas “Snaga volje” napusti. To su trenuci kada je potrebno da postanemo svesni svojih misli.

Kada smo svesni, svojih misli, možemo da ih promenimo. Ovo jeste mala tajna, ali je tajna koja menja život. Moj je promenila, zato što sad mogu da promenim šta god poželim. Posmatram, čekam i onda pobedim izazov. To možete i vi.

Autor ovog inspirativnog članka je Leo Babauta, autor jednog od 25 najboljih blogova na svetu, po TIME magazinu. Babauta je bivši novinar, otac je šestoro dece i sa porodicom od 2010. živi u San Francisku.
Svoj blog je počeo da piše kao bi sa ljudima podelio svoja iskustva u menjanju navika. Između ostalih to su:

Prestao je da puši
Počeo je da trči
Završio nekoliko maratona i triatlona
Počeo da ustaje rano
Postao vegeterijanac
Smršao više od 20kg
Odrekao se svog automobila…

Izvor: http://www.trcanje.rs

(Visited 5.396 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *