Drage ćerke, Udajte se za nekoga ko je sličan vašem tati

Nedavno sam slučajno čula razgovor između moje dve ćerke, koje imaju 13 i 19 godina. Moja mlađa ćerka je rekla: “Želim da se udam za nekoga kao što je tata.”

Ništa mi nije jače zagrejalo srce nego ove reči. I ja želim da moje ćerke pronađu nekoga ko je kao njihov tata. Želim svakoj od mojih ćerki da pronađe partnera koji će se nasmešiti svaki put kada je ugleda, čak i nakon 28 godina provedenih zajedno. Partnera koji će joj svakog dana reći da je lepa. Želim joj da se uda za njenog najvećeg podržavaoca i navijača. Čoveka koji će je podsticati da bude ono najbolje što može biti i koji se neće osećati ugroženim njenim uspehom ili njenom inteligencijom.

Nadam se da će moje ćerke pronaći nekoga ko je samouveren ali ne i samoljubiv. Osobu koja nije kruta, već je uvek spremna da je nasmeje. Nekoga ko vredno radi, ali ko zna i kako da se opusti i zabavi. Nadam se da će pronaći nekoga ko će plesati u kuhinji, držati je za ruku dok šetaju i nasmeštiti joj se kada se ponaša blesavo. Pravog partnera i sjajnog prijatelja.

Njihov tata je sve to. Ja sam srećna žena. Ja sam veoma voljena. Ponosna sam što našoj deci dajemo primer zdrave, srećne veze. I mi se ponekad posvađamo, ali naša deca su svedoci da svoje probleme rešavamo s ljubavlju i poštovanjem.

Moja starija ćerka je izrazila sumnju da na svetu postoji još neki mušakrac kao njen tata. Ražalostilo me je to što joj njeno dosadašnje životno iskustvo nije pružilo baš mnogo nade. Ali terapeut u meni dobro zna da se moje ćerke neće zadovoljiti ničim manjim nego što zaslužuju.

One znaju kako izgleda biti istinski voljen. Njihov tata je visoko postavio lestvicu i ja ga zbog toga jako volim.

Mojim devojčicama: Nikada nemojte potceniti svoju vrednost. Volite sebe dovoljno da biste bile svesne da zaslužujete da vas drugi istinski vole. Ne zaboravite da prava ljubav neće od vas tražiti da budete umanjena, unižena verzija sebe. Prava ljubav vas podstiče da budete bolje, istovremeno vam dopuštajući da se osećate bezbedno. Ne mislim da je to lako, ali vredi truda.

Prava ljubav podseća na toplinu doma – ona je bezbedno mesto gde možete biti upravo ono što jeste. Mislim da ljubav uvek najpre liči na prijateljstvo. Nađite nekoga u čijem društvu će vam biti prijatno i s kim ćete voleti da provodite vreme. Život je težak i fizička privlačnost bledi i prolazi. Pravo prijateljstvo je osnova najzdravijih veza – veza za čitav život. Zato, da, pronađite nekog ko je kao vaš tata.

Ne dajte se prevariti, drage moje ćerke. Nemojte dozvoliti ovom svetu da vam objašnjava šta je prava ljubav. Nemojte pasti u zamku da mislite da se veličina ljubavi meri skupocenošću burme, ekskluzivnošću letovališta ili modelom automobila. Nemojte se prepustiti nekome ko samo ističe vašu lepotu. Nemojte se predati osobi čija dela ne prate njihove reči.

Udajte se za čoveka koji je uvek spreman da pomogne.

Prestanite da se vezujete za sebične muškarce. Vi zaslužujete podršku. Vi zaslužujete da se osećate voljenim.

Mogu već da vidim vaša pisma: “Mama, ne želim da spavam kao beba. Želim da spavam kao moj muž. Ja nikada ne smem da se uspavam, a on to stalno čini. Tako sam umorna jer nikada mi ne pomaže. Volela bih kada bih mogla biti tako bezbrižna kao moj muž. Imam toliko toga oko čega brinem.”

Pa, ja sam tu da ti kažem: “Ti zaslužuješ pomoć. A pravi mušakrac će ti se uvek naći i pomoći ti kad god ti je to potrebno. Pravi muškarac…”

Ljubav je strpljiva i uslužna, baš kao i vaš tata.

Draga kćeri, udaj se za onoga koji će biti srećan da provodi svoje vikende kod kuće, igrajući se sa vašom decom i strpljivo im odgovarajući na stotine pitanja. Jer u tome je, drago dete, prava ljubav. Ljubav koja je strpljiva. Udaj se za onoga koji će znati šta voliš i koji će ostati još koji minut uveče s tobom da ti pomogne u pripremi svega za sutra ili će ustati koji minut ranije da ti spremi omiljeni doručak. Jer, to je ljubav. Ljubav koja je uslužna.

Molim se da se udaš za čoveka koji će te voleti onako kako tvoj tata voli mene.

Izvor: her view from home

 

 

(Visited 1.077 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *