O teologiji kod zubara

Da li ste primetili da zubari imaju običaj da zapodenu razgovor s vama dok ste na zubarskoj stolici i dok su vam usta puna raznovrsne zubarske opreme? Moj zubar je jednom uradio baš to. Znajući da sam sveštenik, postavio mi je jedno teško pitanje. S obzirom na okolnosti, nisam bio u mogućnosti da mu odgovorim istog trenutka kada me je pitao, pa mi je postavio još nekoliko pitanja na koje bih želeo da vam dam teološke odgovore.

Pitanje: Ako biste mogli da birate, šta biste izabrali – da najpre izgubite kontrolu nad svojim telom ili nad svoji umom, i zašto?

Moj odgovor: Izabarao bih da izgubim kontrolu nad svojim telom, jer bez svog uma ne bih mogao da svesno volim i slavim Boga niti da volim svoju ženu, svoju porodicu, braću i prijatelje. Poslednji stih 150. psalma, koji je i poslednji psalam u Bibliji, glasi: “Sve što diše neka hvali Gospoda!” Sve dok mogu da dišem i dok sam svestan, ja mogu da činim ovo.

Pitanje: Zašto Bog dozvoljava postojanje toliko različitih religija, a većina ratova se vodila baš zbog neslaganja oko religije? I koja je religija u pravu – judaizam, hiršćanstvo, islam itd?

Moj odgovor: Bog je osnovao i dao samo jednu religiju – religiju Avrama, Mojsija i Hrista. Jevrejska vera doživela je svoje ispunjenje u hrišćanskoj veri. Ostale religije su samo odraz ovoga ili kombinacija ljudskih ideja, mitova, filozofija i sl. Islam je, recimo, utemeljen na judeo-hrišćanskim principima zapisanim u Bibliji. Mržnja i ratovi koje su otpočeli “religiozni” lideri nemaju uporište ni u jednoj religiji. Na primer, ni islam ni hinduizam ne podržavaju terorizam, kao što ni Biblija ne podržava ono što se dešavalo tokom krstaških ratova.

Pitanje: Ako je Bog pun ljubavi i milostiv, zašto onda na ovom svetu ima toliko mnogo neopravdane patnje i stradanja nedužnih? Gde su tu Božja pravda i milost?

Moj odgovor: Ljudski greh prouzrokuje svu tu patnju – Rimljanima 6:23. Naš problem je što ne vidimo pravdu odmah i mislimo da sve ovo što se događa nije fer – 2. Petrova 3:8-13. Međutim, očima vere mi ne samo da možemo videti naše izbavljenje i vaskrsenje iz mrtvih jednoga dana, već uviđamo i stičemo uverenje da će se Bog pozabaviti svakom učinjenom nepravdom. Niko ne može umaći Božjoj pravdi, pa čak i ako, za jedno vreme, uspe da umakne ljudskoj pravdi – Rimljanima 14:10; 2. Korinćanima 5:10; Jevrejima 9:27; 2. Korinćanima 4:17-18. U svakom slučaju, mi nismo ovde da bismo donosili pravdu na ovaj svet – mi smo ovde da bismo ljude pozivali da izađu iz ovoga sveta i uđu u Božje carstvo. Mi se trudimo da živimo ispravno i pošteno koliko do nas stoji, a Bog je taj koji će doneti i izvršiti pravedni sud.

Izvor: Bible talk

Možda će vas zanimati sledeće emisije:

Da li nešto kriješ

Svetlost

(Visited 176 times, 1 visits today)

1 Comments

  1. Dragana 31/01/2023at8:16 pm

    Volim da cujem/procitam tudje misljenje ali se konkretno u vasem jako malo pronalazim. Sa druge strane, drago mi je da postoje oni koji tako misle, jer je svet zbog toga nesto bolji

    Reply

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *