Priča o pluti

Čudo stvaranja je u tome što je ono, iako materijalno po svojoj prirodi, puno duhovnih lekcija. Uzmite, na primer, plutu. Pluta ima mnogo primena zbog svoje lakoće, sposobnosti plutanja u vodi i otpornosti na vodu. Ako stavite plutu u vodu, ona će uvek plivati po površini. Ako je pritisnete i pogurate u dubinu, ona će, čim je pustite, isplivati na površinu. Čak i ako je gurnete i na 30 metara ispod površine vode.

Ali znate šta? Čak i pluta ima svoje granice. Ako je gurnete na 60 metara dubine, neće više moći da ispliva na površinu. A znate li zašto? Ne zato što se pluta promenila. Ona će i dalje imati iste karakteristike.

Ona ne može da ispliva na površinu jer je pritisak vode na toj dubini postao toliko velik da se dovoljno jako suprotstavlja njenoj osobini “plutavosti”, pa pluta jednostavno potone na dno.

Ovaj jednostavan primer objašnjava odnos između hrišćanina i ovoga sveta. Hrićanin je poput plute koja pliva po površini ovoga sveta.

Ponekad, usled sopstvene slabosti, nepažnje ili pobune, hrišćanin potone u svet i njegovu grešnost. Ipak, zbog svoje duhovne prirode i podrške crkve, hrišćani su sposobni da se ponovo uzdignu do površine – iznova i iznova.

Međutim, dođe vreme kada nakon višestrukog “potapanja” sve dublje i dublje (misleći da će uvek moći ponovo da ispliva), hrišćanin dođe do tačke kada toliko duboko potone u ovaj svet da je pritisak pod kojim je tada veći od njegove sposobnosti da se izdigne, tako da potone na dno i tamo i ostane.

Pisac Jevrejima poslanice piše o ovom fenomenu u Jevrejima 6:4-6 – “Jer nije moguće one koji su jednom prosvetljeni, i okusili dar nebeski, postali zajedničari Duha Svetoga, i okusili dobre reči Božje, i sile onoga sveta, pa otpali, opet obnoviti na pokajanje, jer sami sebi nanovo raspinju i ruže sina Božjega.”

Ipak, ovaj primer nije savršen:

  • Mi možemo da izmerimo koliko duboko pluta može da tone pre nego što pritisak vode postane prevelik.
  • Samo Bog zna kada je osoba otišla predaleko i došla u tačku bez povratka.
  • Pazite da ne pomislite da možete da potonete u ovaj svet i stalno iznova se vratite, jer, kao i u slučaju plute, postoji tačka u kojoj pritisak postaje prevelik i vi se više ne možete uzdići.

Sada je pravi trenutak da proverite svoju “plutavost” – da uvidite pod kolikim pritiskom sveta ste. Ako niste hrišćanin, a znate šta je potrebno da učinite da biste se spasli (verovati, pokajati se, priznati i krstiti se), učinite to odmah. Otpor koji osećate, oklevanje koje doživljavate u ovom trenutku je taj pritisak sumnje, teret greha u vašem srcu – a ako čekate i odgađate, pritisak će biti samo sve jači, sve dok više ne budete mogli da se izdignete.

A ako ste hrišćanin, ali ste poput plute potonuli u ovaj svet, duboko pali u greh (loše navike, loše društvo, loš stav, loše ponašanje), pokušajte da se ponovo izdignete iznad toga do površine dobrog hrišćanskog života, pokajanjem i sleđenjem Isusa. Možete li to? Otpor koji osećate i pokušaji da ignorišete ovo o čemu pišem srazmerni su dubini na koju ste potonuli u ovaj svet.

Na kojoj ste dubini? Tako duboko da vam je teško da ponovo isplivate? Ako osećate teret greha koji vas pritiska i ne da vam da se izdignete, zamolite Isusa da vam odmah pomogne. Zamolite ga da vam da snagu da istupite ako vam je to potrebno ili da se ponovo izdignete iznad onoga gde se trenutno nalazite – to je molitva koju Gospod jedva čeka da ispuni!

Izvor: Bible talk

Možda će vas zanimati sledeće emisije:

Isus Sin Božji

Sa kim hodaš?

(Visited 398 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *