Prezauzetost

“A kad iđahu putem i On uđe u jedno selo, a žena neka, po imenu Marta, primi ga u svoju kuću. I u nje beše sestra, po imenu Marija, koja i sede kod nogu Isusovih i slušaše besedu Njegovu. A Marta se beše zabunila kako će ga dočekati, i priključivši se reče: Gospode! zar ti ne mariš što me sestra moja ostavi samu da služim? Reci joj dakle da mi pomogne. A Isus odgovarajući reče joj: Marta! Marta! brineš se i trudiš za mnogo, a samo je jedno potrebno. Ali je Marija dobar deo izabrala, koji se neće uzeti od nje.”

(Luka 10:38-42)

Ako nismo “u Hristu”, naša dela su bezvredna u Božjim očima, baš kao što je to Isus jasno istakao u ovom kratkom izveštaju o dve sestre – jednoj, koju ometa prezaposlenost, i drugoj, koja kupi plodove Isusovog prisustva, odmarajući se u Njegovom Duhu i uživajući u radosti i miru.

Štaviše, preterana zaposlenost može nam uskratiti dobrobit, dovesti do neželjenog i nepotrebnog stresa i iscrpljivanja, a može nas i neopaženo odvojiti od vođstva našega Gospoda, što će nas ostaviti prepuštene samima sebi u svetu punom telesnih dela i s jakim osećajem nedostatka istinskog zadovoljstva.

Primeri iz Svetog pisma

I reče im: dođite vi sami nasamo, i počinite malo. Jer ih beše mnogo koji dolaze i odlaze, i ne imahu kad ni jesti.”(Marko 6:31)

Preterana zaposlenost utiče na naše zdravlje. Odgovarajuća količina odmora i redovna i zdrava ishrana često se zapostavljaju tokom ovakvih perioda – perioda koji bi mogli biti potpuno izbegnuti kada bismo bili mudriji i kada ne bismo upadali u ovu nepotrebnu zamku prezauzetosti i prezaposlenosti, već kada bismo umesto toga izabrali da živimo po božanskoj mudrosti.

Ako Gospod neće graditi doma, uzalud se muče koji ga grade.;” (Psalam 127:1-2)

Kada izostavimo Boga, naš svet postaje nestabilan, a naš život nepredvidiv poput vetra. Tada nam izuzetno nedostaje taj čvrsti temelj na kojem ćemo zidati naš dom, pa on može biti izgrađen “na pesku” (vidi Matej 7:24-27).

“Ovo vam kazah, da radost moja u vama ostane i radost vaša se ispuni.” (Jovan 15:11)

Prezauzeti vernik je u opasnosti da postane podložan raznim vrstama stresa i umora i može mu biti teško da se na pravi način stara o sebi. Ali Isus ima mnogo bolji plan. On želi da mi imamo radost Svetoga Duha, radost koja je večna i koju možda neće lako doživeti oni koji su prezauzeti.

Međutim, ovo ne treba pomešati sa napornim i korisnim radom koji predstavlja zdrav hrišćanski cilj i poželjan je.

Kako Sveto pismo gleda na rad?

I da se ljubazno starate da ste mirni, i da gledate svoj posao, i da radite svojim rukama, kao što vam zapovedismo.” (1 Solunjanima 4:11)

“Jer kad bismo kod vas, ovo vam zapovedasmo – da ako ko neće da radi, da i ne jede.” (2. Solunjanima 3:10)

U skladu sa našim bogomdanim talentima i sposobnostima, rad prestavlja pravi blagoslov ukoliko obezbedimo sebi određeno vreme za odmor i oporavak. Štaviše, on nam je neophodan u životu, baš onako kako to drugi deo drugog navedneog biblijskog citata naglašava.

Zaključak: Preterana zaposlenost može kod nas stvoriti iluziju produktivnosti, koja nam izgleda kao da je od Boga, čineći da sami sebi delujemo zaposleno i produktivno zahvaljujući prirodi te naše zaokupiranosti, koja je često prebrza i haotična. Ona nam čak može dati i osećaj autonomije pokrenut adrenalinom koji se luči, a što se može uporediti čak i sa osećajem koji imaju osobe koje su zavisne od droge.

Nemojte dozvoliti da vam adrenalinsko uzbuđenje prezaposlenošću uskrati radost Svetog Duha i istinsko zadovoljstvo u Hristu… Budite zaposleni činjenjem dobrih dela!

“A dobro činiti da nam se ne dosadi; jer ćemo u svoje vreme požnjeti ako se ne umorimo.” (Galatima 6:9)

Izvor Faith writters

Možda će vas zanimati sledeće emisije:

Čekanje

Pravljenje kolača

(Visited 124 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *