Zlato u zlatnim godinama

Poštar mi gotovo svakodnevno na kućnu adresu dostavlja podsetnike da ću uskoro napuniti 75 godina:

 • Unapred ispunjene uplatnice za privatno zdravstveno osiguranje;
 • Reklame i obrasce za prijavu za staračke domove;
 • Kupone za slušne aparate, hodalice i pelene za odrasle.

Zlatne godine treba da budu posebne i mogu takve i biti ako tražimo ono što je zaista dragoceno. Gospod je to zlato zlatnih godina. On bi trebalo da bude naše najveće bogatstvo koje smo stekli nakon dugog života, a ne da se bogatimo onim što će jednog dana ionako postati prah.

U Psalmu 71, stari čovek opisuje tri zlatna blagoslova koje nam jedino Bog može pružiti kada ostarimo.

Tri zlatna blagoslova – Psalam 71

Ovaj Psalam je napisan od strane starije osobe koja je patila od neke bolesti (ne znamo koje). To je bila ozbiljna, po život opasna bolest. Njegov problem je što njegovi neprijatelji vide njegovu slabost kao priliku da ga napadnu i pokušaju da unište njegov karakter. Oni tvrde da je bolestan zbog toga što je grešnik. Slično kao Jovovi prijatelji koji su okrivili Jova. Pišući ovaj Psalam, stari čovek se obraća Bogu u molitvi za pomoć i, kao što sam već pomenuo, otkriva tri zlatna blagoslova koje mu je Bog pružio u njegovim poznim godinama;

 1. Sigurnost – stihovi 1-11

“U tebe se, Gospode, uzdam, nemoj me ostaviti pod sramotom vječnom.

Pravdom svojom izbavi me, i oprosti me, prigni k meni uho svoje i pomozi mi.

Budi mi grad gdje bih svagda dolazio da živim, uredi spasenje moje; jer si ti grad moj i krjepost moja.

Bože moj! uzmi me iz ruke bezbožnikove, iz ruke bezakonikove i nasilnikove.

Jer si ti nadanje moje, Gospod je Gospod pouzdanje moje od mladosti moje.

Tebe se držim od rođenja, od utrobe matere moje ti si branič moj; tobom se hvalim svagda. Čudo sam mnogima, a ti si utočište moje jako.

Usta su moja puna hvale tvoje, slave tvoje svaki dan.

Nemoj me odbaciti pod starost, kad me izdaje snaga moja, nemoj me ostaviti.

Jer neprijatelji moji misle o meni, i koji vrebaju dušu moju dogovaraju se, Govoreći: Bog ga je ostavio, potjerajte i uhvatite ga, jer ga nema ko izbaviti.”

Primetite koje reči on koristi da bi opisao sigurnost koju pronalazi u Bogu:

 • Bog je njegovo utočište (sigurno mesto)
 • Bog je njegov izbavitelj
 • Bog je njegovo prebivalište
 • Bog je njegovo utvrđenje na steni
 • Bog je njegov spasitelj
 • Bog je njegova uzdanica
 • Bog je njegova sigurnost
 • Bog je njegov održavalac
 • Bog je njegov zaštitnik i oslobodilac

Svet nam je oduvek nudio zlato, vojske, brave, zakone da nas zaštite (i to i čine do izvesne mere). Ovaj čovek je otkrio ko ga jedino može učiniti istinski bezbednim, a to je Gospod. U stihovima 7-10, on kaže da čak i kada se čini da su svi protiv njega, da je u neposrednoj opasnosti, on će se pouzdati u Gospoda da ga sačuva.

Sigurnost se ne može meriti novcem ili oružjem (jer se ljudi koji imaju mnogo toga ipak ne osećaju sigurno, samo se osećaju sigurnije od onih koji to nemaju). Da biste se potpuno osećali sigurno, morate se obratiti Gospodu i pronaći sigurnost u Njemu.

Zlatni blagoslov starih je da se oni u svojoj slabosti i ranjivosti mogu osećati sigurno s Bogom.

 1. Svedočanstvo – stihovi 12-21

Još jedan zlatni blagoslov starijih osoba je životno svedočanstvo vere, koje postaje sve snažnije i ne slabi s godinama. Telo se troši s godinama, ali Bog blagosilja vernike sve većim i moćnijim svedočanstvom kako stare.

“Bože! Ne budi daleko od mene; Bože moj! pohitaj mi u pomoć.

Nek se postide i poginu protivnici duše moje; neka popadne stid i sramota na one koji mi traže zla!”

Čak i kada mu stvari idu loše (bolest, nepravedni napadi), on nastavlja da se poziva i oslanja na Gospoda.

“A ja ću se svagda uzdati, i ponavljaću hvale tebi.

Usta će moja kazivati pravdu tvoju, svaki dan dobročinstva tvoja, jer im ne znam broja.

Ući ću u sili Gospoda Gospoda, i slaviću samo tvoju pravdu.”

Njihovi napadi, njegova bolest i starost ne mogu potisnuti njegovu veru, njegovu strast, njegovo slavljenje Boga. Kao da unutrašnji čovek vere postaje sve vidljiviji kako spoljašnji čovek umirućeg tela slabi.

“Bože! ti si me učio od mladosti, i do danas kazujem čudesa tvoja.

Ni u starosti i kad osijedjeh nemoj me ostaviti, Bože, eda bih kazivao mišicu tvoju natražju, svoj omladini silu tvoju.

Pravda je tvoja, Bože, do najviše visine; u velikim djelima, koja si učinio, Bože, ko je kao ti?”

On je celog života slavio i pouzdao se u Boga, i kako mu se smrt bliži, on postaje sve jači u svojoj zahvalnosti prema Gospodu za blagoslove koje je od Njega primao.

Jedna uobičajena primedba starijim osobama je da žive u prošlosti ili da su nezadovoljni sadašnjošću i odbijaju da prihvate budućnost. Prošlost i sadašnjost ovog čoveka nalikuju njegovoj budućnosti. Čitavog života je pričao o velikim Božjim delima, a sada u starosti ništa ne može zaustaviti njegovo slavljenje i svedočenje o Božjoj ljubavi i moći – čak ni smrt.

Još jedan zlatni blagoslov…

 1. Poverenje

“Koliko si me puta bacao u velike i ljute nevolje, pak si me opet ostavio među živima i iz bezdana me zemaljskih opet izvadio.

Mnogo si me puta podizao i ponavljao utjehe.

I ja te hvalim uz psaltir, tvoju vjernost, Bože moj; udaram ti u gusle, sveče Izrailjev!

Raduju se usta moja kad pjevam tebi, i duša moja, koju si izbavio. I jezik moj svaki dan kazuje pravdu tvoju; jer su postiđeni i posramljeni koji mi traže zla.”

Potrebno je veliko poverenje da bi se mirno napustio ovaj život. Video sam mnoge ljude kako se očajnički bore da ostanu u životu, ne želeći da napuste ovaj svet. To je zato što ovde pripadaju. Ovaj svet je njihov dom i vole ga ovde i sada. Ne žele da ikada odu. Pisac kaže da s nestrpljenjem očekuje da bude s Bogom i da ga slavi. On se ne plaši smrti, jer želi da se u večnosti sretne sa svojim Gospodom.

Ovaj osećaj poverenja je blagoslov koji se daruje onima koji su verni Gospodu, koji su poslušali Njegovu reč i ispovedali Njegovo ime. Ne možete vežbati da budete samopouzdani; ne možete se psihološki pripremiti da budete puni poverenja kada se nađete oči u oči sa smrću. To je dar koji vam Bog daje. Sigurnost uprkos smrti koja je pred vratima, najdragocjeniji je blagoslov, jer potvrđuje da je život proveden u vernosti i pruža nam nadu, mir i radost koji su nam potrebni u najkritičnijem trenutku našeg života. Stari psalmista kaže da će se njegovi neprijatelji osramotiti zbog toga što su ga napali i loše govorili o njemu kada budu videli kakvo poverenje u Boga on ima pri susretu sa smrću.

Zaključak

Prave blagoslove starosti ne donose stvari koje smo stvorili ili količina novca koju smo uštedeli. Pravi blagoslovi starosti dolaze od Onoga koga smo celog života poznavali. Oni koji su uložili svoje vreme i resurse u upoznavanje i služenje Gospodu pronaći će pravo, nepropadljivo zlato u svojim zlatnim godinama.

Izvor: Bible talk

(Visited 98 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *