Čitajte kao hrišćanin: Pet principa za šta i kako

Čitajte s interesovanjem, a ne preko volje: Ovaj princip podstiče čitaoce da prate svoja interesovanja i da čitaju ono što im pričinjava radost. Čitanje ne bi trebalo smatrati samo dužnošću, već prvenstveno izvorom zadovoljstva. Međutim, ovaj princip takođe naglašava važnost da se ne ograničavate samo na lagane ili “prijatne” knjige, jer proširivanje granica čitanja i te kako ima  vrednost.

Čitajte za svoju dušu, a ne da biste se pokazali pred drugima: Čitanje bi trebalo da bude lično iskustvo koje se povezuje sa sopstvenim srcem i uverenjima, a ne javni performans radi dobijanja odobravanja ili divljenja drugih. Ovaj princip odvraća nas od tendencije da svoje čitalačke izbore pravimo tako da steknemo društveno odobravanje.

Pristupite čitanju s pozitivnim stavom, a ne s negativnošću: Ovaj princip podstiče čitaoce da pristupe knjigama i autorima sa otvorenim umom i sa saosećanjem. Umesto da odmah traže greške ili nesuglasice, čitaoci bi trebalo da pokušaju da razumeju perspektivu autora i da se konstruktivno bave njegovim delom.

Neka vam čitanje postane zadovoljstvo, a ne obaveza: Čitanje bi trebalo da bude prilika za oduševljenje i lični rast, a ne neka nametnuta, zamorna obaveza. Ovaj princip sugeriše da kvalitetna književnost, uključujući i fikciju, može inspirisati čitaoce, produbiti njihovo razumevanje ljudske prirode i približiti ih razumevanju Hristove slike.

Čitajte za večnost, a ne za prolaznost: U svetu punom prolaznih i besmislenih informacija, ovaj princip savetuje čitaoce da se usredsrede na književnost koja ima trajan uticaj i koja pomaže u razumevanju večnih istina. Biblija se ističe kao krajnji izvor večne mudrosti i vodič za ispravno razumevanje drugih dobrih knjiga.

U celini, ovi principi podstiču hrišćane da pristupe čitanju kao radosnoj i značajnoj aktivnosti, koja se neće kositi sa njihovom verom i moralnim principima i vrednostima, obogaćujući pri tome njihovo razumevanje kako književnosti, tako i duhovnosti.

Izvor: desiring for God

Možda će vas zanimati sledeće emisije:

Promena misli

Smisao života

(Visited 172 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *