Koristi i recept za vodu sa limunom

Dobro, ljudi, vreme je da očistimo svoje telo, um i duh od svih zala koja su se nakupila tokom godina, a za to ćemo koristiti vodu sa limunom.

Korak jedan: Stavite limun u vodu. Da, to je otprilike to. Tako se pravi voda sa limunom. Šokantno, ali zaista vam nije potrebna nikakva edukacija da biste pripremili ovo osvežavajuće i zdravo piće ujutru ili kada god osetite potrebu da svom telu pružite mali zdravstveni podsticaj. Međutim, ako želite da saznate da li je voda sa limunom dobra za vas i da li zaista može da izvrši „čudesa“ kao što je uklanjanje 10 kilograma otpada iz vašeg debelog creva u jednoj sekundi, kao što sam negde pročitala, onda nastavite da čitate.

A sada, vratimo se u realnost. Sa svim ludim tvrdnjama o vodi sa limunom i onome što ona može da učini, lako je zaboraviti da zapravo vaše telo obavlja sav prljavi posao kao što je čišćenje svega što ste pojeli i održavanje pH vrednosti krvi, tako da o tome ne morate da razmišljate. Ali, da, voda sa

 pokupi svu slavu. Neću ovde kritikovati ovo osvežavajuće piće, ono je dobro za vas, mnogo bolje od kafe, pa se usredsredimo na koristi.

Voda sa limunom hidrira

Zar niste srećni što su ove informacije besplatne? Zamislite da živimo u svetu gde biste morali da platite nekome da vam kaže da voda hidrira. Pa, ali evo u čemu je stvar. Kada vaše telo hidrirate posle spavanja 6-8 sati, to je najveća korist koju možete dobiti konzumirajući vodu sa limunom. Adekvatna hidratacija važna je za zdravlje vaših creva, za vaš nivo energije, za vaše mentalno zdravlje i, verovali ili ne, konzumiranje više vode zapravo vam može pomoći da sagorite više kalorija.

Tako telo treba da funkcioniše. Ali, šta obično pijemo ujutru? Bilo ko? Dobro, ja ću vam reći. To je kafa. Dobra stara kafa sa mlekom. Espresso. Šta kafa radi? Dehidrira vaše telo do kraja i pretvara ga u suvo grožđe – suvo grožđe veličine odraslog čoveka. Ako ne želite da postanete suvo grožđe, preskočite kafu i pijte vodu, ili vodu sa limunom da biste dobili i malo više vitamina C.

Voda sa limunom može vam popraviti raspoloženje

Unos dovoljne količine vode u vaš sistem takođe je važan za vaš nervni sistem i vaše mentalno zdravlje. Ali, dodavanje limuna u vodu može stvari učiniti još interesantnijim. Vidite, vitamin C, za koji se svi slažemo da je jedini hranljivi sastojak u limunu (samo se šalim), može koristiti vašem mentalnom zdravlju.

Vašem telu je potreban vitamin C da bi proizveo dopamin, noradrenalin, a možda i serotonin – sve ono što vam je potrebno da biste se osećali srećnije.

Visoki nivoi vitamina C u krvi pokazali su se obrnuto proporcionalni sa depresijom, besom i zbunjenošću kod mlađih muškaraca.

Voda sa limunom je dobra za vašu kožu

Vitamin C je ključan za stvaranje kolagena, znate, to je onaj protein koji drži vaše telo na okupu i održava vašu kožu mladom i svežom?… Ono što svi trenutno piju? Da, pogodili ste!

Da li ste znali da možete sami proizvoditi kolagen? Samo vam je potrebno dovoljno vitamina C! I to funkcioniše u bilo kom životnom dobu – možete imati preko 70 godina i vitamin C i dalje može izvoditi svoje čarolije na vašoj koži. Pssst, nemojte nikome reći, to je dobro čuvana tajna. Ali da, vi to možete. Ne usuđujte se da mi kažete da ne možete! Verujem u vas.

Još jedan razlog zašto je voda sa limunom dobra za vašu kožu, i opet dosadno ponavljam: hidrirate se. Ćelije u vašem telu ne moraju da se smežuraju kao suvo grožđe, sipajte malo vode u njih i pustite ih da postanu punije i sočnije. Na taj način vaša koža će izgledati glatko, sveže i zdravo.

Voda sa limunom za više energije

Opet, razgovarajmo o vitaminu C, jer imam osećaj da dovoljno ne ponavljam. Askorbinska kiselina, dobro stara C magija.

Ispostavilo se da taj skromni antioksidans nije potreban samo za stvaranje kolagena. Potreban je i da pomogne u stvaranju karnitina, koji je ključan za proizvodnju energije.

Kada nemate vitamin C, ne možete proizvesti tu energiju. Malo vode sa limunom ovde i tamo pomaže u sprečavanju skorbuta i umora koji dolazi s njim.

Voda sa limunom je alkalna

Sada će svi pomisliti da sam neki hipi koji veruje da je vaše telo kiselo ako jedete slatkiše a ne brokoli. Ne brinite. Znam da se pH vrednost krvi neće promeniti samo zato što ste popili čašu vode sa kriškom limuna.

Ali takođe znam da su hrana poput šećera, mesa i nešto poput kafe zapravo hrana koja stvara kiselinu. Konzumiranje ovih namirnica neće uticati na pH vrednost krvi uopšte. Ali ova kiselost može, malo po malo, razgraditi tkiva u vašem telu – poput vaših mišića ili kostiju. Zašto?

Pa, razlog je taj što kiselina koja nastaje metabolizmom ovih namirnica mora da izađe iz vašeg tela nekako. Nije dobrodošla tu. I to je problem ovde. Moramo neutralisati ovu kiselinu, tako da može proći kroz bubrege i što pre izaći odande. To možemo učiniti konzumiranjem dovoljno povrća jer sadrže minerale koji neutrališu kiselinu. Ali ako to ne uradimo, ove minerale ćemo dobiti iz najvećih rezervi minerala u telu: kostiju i mišića.

Konzumiranje vode sa limunom tokom dana, čak i ako se ne hranite savršeno, može pomoći u stvaranju ovih molekula koji neutrališu kiselinu, tako da vaše telo ne koristi sopstvene rezerve.

Dobro, mislim da sam „iscedila“ sve iz te vode sa limunom i njenih koristi. Budimo realni, to nije magija. Ali lako se pravi, ne košta mnogo i dobar je način da dodate nešto ekstra vitamina C, druge antioksidante i vodu u vašu ishranu. Plus, neće vam natovariti gomilu kalorija, skoro ništa.

Kako napraviti vodu sa limunom?

Pomalo sam vam otkrila na početku, ali evo malog recepta za vodu sa limunom ako odlučite da vam je potrebna.

Voda sa Limunom

Mali recept za vodu sa limunom koju možete piti tokom dana!

Sastojci

  • 1/2 limuna
  • 1 čaša filtrirane vode

Uputstvo

Iscedite limun da napravite sok od limuna, zatim dodajte filtriranu vodu.

Takođe možete izabrati da dodate nekoliko kriški limuna u vodu – samo se postarajte da u tom slučaju obavezno koristite organski gajene limune!

Izvor: beauty bites

Možda će vas zanimati sledeće emisije:

H2O 

505 pa opet

(Visited 76 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *