Ućutkajte suprotstavljanje uz pomoć sledećih 5 kratkih rečenica

Evo u kojoj smo mi fazi. Moja veza sa mojim starijim sinom definitivno se menja. Iako je to normalno i može biti dobra stvar, trenutno nismo u sjajnoj situaciji. Treba da se usredsredim na ono što je pozitivno. Iskreno, i dalje imamo prilično dobar odnos, sveukupno gledano, a i odnos mog sina sa mojim suprugom se u mnogim pogledima poboljšava, što je sjajno videti! Međutim, drsko suprotstavljanje je nešto što često izmakne kontroli i NIŠTA me ne izbaci iz takta brže od besmislenog, beskrajnog svađanja! Najbolji način da se brzo završi suprotstavljanje, kako sam otkrila, jeste sa brzom reakcijom koja ga zaustavlja.

Prošli smo kroz ovu fazu i ranije, ali uvek prođe neko vreme pre nego što zastanem i shvatim da se ponovo uključujem u to. Svako od naše dece se borilo sa suprotstavljanjem ili svađanjem u različitim trenucima, ali naš stariji sin je rođeni borac. Znam da je to poklon koji će mu dobro doći u životu, ali samo ako nauči kada, gde i sa kim treba da se svađa! Izgleda da sam zato tu ja!

Naša dva srednja deteta ponekad se svađaju, ali obično ja obično samo kažem: „Rekla sam: ‘Ne’“, i oni prestanu. To nije slučaj sa našim starijim sinom. Moglo bi to da traje i traje i traje, a on bi uživao u svakoj sekundi… dok ja pokušavam da se ne raspadnem!

Takođe morate da budete svesni svoje slabosti. Sinoć, kada sam smestila ostalu decu u krevet posle veoma dugog i napornog dana, bila sam umorna i, naravno, to je bio trenutak kada je moj sin odlučio da moramo još jednom porazgovarati o tome zašto mu ne dozvoljavam da kupi motocikl. A sve je poteklo od toga što sam postavila sledeće pitanje: „Da li misliš da je naša veza trenutno jaka?“ Pa, ispostavilo se da razlog zbog kog naša veza nije tako jaka kao nekad jeste to što mu ne dozvoljavam da kupi motocikl. Hej! Mogu da živim sa tim! U svakom slučaju, trebalo je da predvidim da će doći do svađe i da mu samo kažem: „Laku noć“, umesto što sam pokušala da vodim dubok razgovor. Ipak, napravila sam tu početničku grešku! Pa dobro, čovek se uči dok je živ!

Pa, kako je onda trebalo da se nosim sa njegovim svađanjem? Kada se moja deca svađaju ili se potuku, podsetim ih da su potrebne dve osobe da bi se svađa održala. To je kao igra lopte. Ako jedna osoba ostavi loptu i ode, igra je gotova. Isto važi i za svađu, tako da ako možete da pronađete način da figurativno ostavite loptu i odete, svađa je završena. Obično koristim neki kratak odgovor da samo prekinem razgovor i zaustavim suprotstavljanje, i to mnogo bolje funkcioniše nego uključivanje u jalovu svađu!

5 kratkih odgovora za suzbijanje suprotstavljanja

„U redu, mama.“

Kada moja deca počnu da se svađaju sa mnom, često samo kažem, veoma čvrsto: „U redu, mama.“ Često, volim da dodam: „Ti si najbolja, mama! Volim te, mama!“ A onda kažem: „To su tvoje opcije sada.“ Ako nastave, jednostavno ponavljam to sve dok ne shvate da je svađa zaista gotova!

„Ova diskusija je završena. Ako želiš da nastaviš, možeš da se svađaš sa sobom u ogledalu.“

Kada ovo kažete, morate se striktno pridržavati toga! Nema više vaše priče sa njima! MORATE IGNORISATI bilo šta što vaše dete kaže sledeće! Morate poslati poruku da ostavljate loptu i odustajete.

Moja ćerka zapravo ide u kupatilo kada je frustrirana nečim i razgovara sa sobom neko vreme. Malo je smešno slušati je kako se izduvava, kako govori sa obe strane o onome što se dogodilo, i kako je veoma očigledno frustrirana dok to izgovara. A onda, bum! Otvori vrata i mnogo je bolja! To je urnebesno, ali joj pridajem toliko zasluga što može da razreši stvari; da razgovara sa sobom; i da promeni svoj stav tako dobro u tako mladim godinama! Ona tačno zna šta radi! Ponekad, svađanje pred ogledalom ili nije privlačno, pa će vaše dete odustati, ili je baš ono što mu treba da „izbaci sve iz sebe!“

„Čula sam te.“

Drsko suprotstavljanje i svađanje uglavnom proizlazi iz činjenice da vaše dete želi da ga čujete. Često koristim ovu rečenicu u vezi sa: „Odgovor je i dalje: ‘Ne’“, jer moj sin oseća potrebu da se uveri da sam ga čula! U njegovoj glavi, ako bi samo mogao drugačije da izrazi svoju argumentaciju, ja bih razumela i pridružila mu se. Argument ostaje isti, ali ja ne moram da ga čujem 85 puta!

Suzbijte to uz pomoć: „Čula sam te i odgovor je i dalje: ‘Ne’.“ Suprotstavljanje se tu najčešće završi. Zatim, moram da prestanem da govorim, i UVEK ću ja biti ta koja će morati prva da prestane da govori!

„Poslednja reč?“

Dakle, možda biste mogli reći da imam sina koji se svađa onoliko koliko ja to zaslužujem jer sam i sama bila prilično dobra u suprotstavljanju kada sam bila tinejdžerka. (Uvek je dobro podsetiti se da nisam uvek bila tu gde sam sada!) Moj tata je stalno koristio ovu rečenicu, a ja sam je MRZELA!

U jednom trenutku, dok sam se svađala s njim, rekao mi je: „Zaista nije važno šta ja kažem, ti uvek moraš da imaš poslednju reč.“ Nisam znala šta misli i objasnio mi je da, zapravo, čak i kada bi se on potpuno složio sa mnom, ja bih i dalje morala da imam poslednju reč u svađi.

Posle toga, svaki put kad bih se svađala sa svojim tatom, jednostavno bi rekao: „Poslednja reč?“ Nemate pojma koliko je ovo moćno I IRRITANTNO! Jer ako bih nastavila svađu, to bi potvrdilo tatinu tvrdnju! A ako ne bih nastavila svađu, opet bi pobedio jer bi tada on dobio poslednju reč! Postavio se u situaciju gde će on uvek biti pobednik, tom jednom rečenicom, i toliko sam je mrzela da je nikada nisam koristila sa svojom decom!

Međutim, ako se situacija ne poboljša, izvući ću kartu: “Poslednja reč?”

„Nadam se da ćeš imati priliku da budeš bolji roditelj od mene.“

I to je sve. Ovo je još jedan način odbijanja uključivanja u svađu. Ne morate da se uključite. Što ste sigurniji u činjenicu da niste savršen roditelj, manje je verovatno da će vaše dete pokušati da vas navede da nešto uradite samo zato što neko drugi ima „kul“ roditelje, ili bolje roditelje. Što manje budete brinuli da li će se vašem detetu svideti ono što ćete mu reći, to ćete imati jaču „polugu“ kao roditelj.

Naravno, svi „kul“ roditelji dozvoljavaju svojoj deci da imaju motocikle! Ali ja nikad nisam bila „kul“. Tako da obično samo kažem: „Sigurna sam da ćeš ti biti bolji roditelj kada budeš imao decu.“ I to je to.

To su pet kratkih odgovora za nas koji zaista svaki put funkcionišu u ućutkivanju drskog suprotstavljanja, samo kada se setim da ih upotrebim! Iskustvo me je naučilo da su ovo daleko bolji odgovori od uključivanja u svađu, samo da bih na kraju bila frustrirana i iscrpljena.

Izvor: reel things mom

Možda će vas zanimati sledeće emisije:

Odnosi

Disciplinovanje s ljubavlju

(Visited 493 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *