15 fraza koje bi trebalo izgovoriti pre spavanja kako biste „napunili čašu“ svom detetu

Svakom roditelju je poznat onaj trenutak kada ste obavili SVE stvari — utoplili decu, otpevali pesmu (tri puta), pomolili se s njima, doneli im vodu, odveli ih da piške, a ipak. IPAK. Dok napuštate njihovu sobu, čujete: „Hej mama, šta je smisao života?“ Da, svi smo bili tu, gledajući u širom otvorene oči našeg mališana, želeći da se još malo povežemo s njim.

Vreme pred spavanje može biti sladak trenutak da se povežete sa svojom decom i ulijete im istinite reči o kojima će razmišljati dok tonu u san. Pošto vaš glas postaje unutrašnji glas vašeg deteta, reći im kako ih vidite i kako se osećate prema njima do detalja je neverovatan način da negujete mirno okruženje, gde će se vaše dete osećati sigurno da bude ono što jeste.

Provedite manje vremena pokušavajući da kontrolišete vreme pred spavanje, a više vremena slušajući.

Ali vreme pred spavanje takođe može biti neverovatan trenutak da jednostavno ležite s njima i SLUŠATE. Pokušajte da ništa ne kažete. Slušajte ono što oni govore. Koja pitanja postavljaju? Ja to radim sa svojim četvorogodišnjakom, i on će podeliti gotovo svaki detalj svog dana sa mnom, do toga koliko je kake izbacio.

Jednom sam čula da roditelji ne bi trebalo da pridaju veliki značaj vremenu za spavanje iz straha da će im deca to zloupotrebljavati u budućnosti. I, iako to ponekad mogu da rade, postoji razlog zašto to rade. Zato što se vaše dete oseća povezanim sa vama u tim trenucima pre spavanja, ono želi da to traje zauvek. Nije to nužno zato što želi da ostane budno duže. I iako posvećivanje malo više pažnje rutinama pred spavanje može izazvati neke frustrirajuće trenutke u roditeljstvu u budućnosti, to ne bi trebalo da nas navede da ih u potpunosti izbegavamo.

Ti trenuci takođe mogu stvoriti prilike da naučite svoje dete samoregulaciji i kontroli impulsa. Dozvoljavajući da neke večeri budu posebne, a druge brže, „hajde da legnemo jer je kasno“, izlažete ih situacijama u kojima neće uvek dobiti ono što žele, i to je u redu.

Roditelji, ne možemo izbeći određene borbe sa svojom decom. One će se pojavljivati. Jedna od najvećih laži naše kulture je uveravanje da roditeljstvo treba da bude lako, naša deca uvek poslušna, a da naše vreme pred spavanje uvek teče glatko. Međutim, stvarnost nije takva. A prihvatanje činjenice da se stvari neće uvek odvijati onako kako mi želimo i očekujemo, pomoći će nam da regulišemo svoje emocije i očekivanja.

Provera zahvalnosti pred spavanje

Vreme za spavanje takođe može biti odličan način da pomognete svom detetu da prepozna ono što je dobro u njegovom životu, što podstiče zahvalnost. Kao hrišćani, mi bi trebalo da to dragoceno vreme pred spavanje iskoristimo i da razmišljamo o Božjoj dobroti; da mu zahvalimo za mnoge blagoslove koje imamo. Uključivanje toga u vreme pred spavanje je odličan način da podstaknete svoju decu na njihovom sopstvenom verskom putovanju.

vo nekoliko fraza koje će ostaviti vaše dete sigurnim u vašu i Božju ljubav prema njemu i u to kakve ih je Bog stvorio da budu.

Ali takođe se pobrinite da napravite prostor da samo razgovaraju o čemu god da im je na umu, bez pitanja za podsticanje. Mogli biste se iznenaditi kako će oni ispunjavati tišinu.

Stvari koje možete reći pred spavanje da biste svoje dete učinili posebnim

„Volim što sam tvoj roditelj.“

Kao roditelji, ponekad zaboravljamo privilegiju koja dolazi s roditeljstvom prema dragocenim darovima koje smo dobili. Upletemo se u svakodnevnoj rutinu i dozvolimo da nas ispravke nadjačaju. Ali istina je da vaša deca treba da znaju da vi uživate u tome što ste njihov roditelj. Takođe, treba da se podsetite da je voleti biti roditelj često izbor koji moramo da napravimo. Ljubav je izbor, ne osećaj.

Da smo vodili naše roditeljstvo na osnovu naših osećaja, bili bismo loši roditelji. A odličan način da podsetite i sebe i svoje dete koliko ga volite jeste da izgovorite sledeće reči pred spavanje: „Volim što sam tvoj roditelj.“

„Mislio/la sam na tebe danas dok si bio/la u školi.“

Osim što vaša deca znaju da volite što ste njihovi roditelji, takođe treba da znaju da vam nedostaju. Svi vole kada nekomo nedostaju. Kada to kažem svojoj deci, njihove male oči zasijaju, znajući da ih toliko volim da mi nedostaju kada nisu tu.

„Ponosan/na sam na ono što jesi.“

Roditelji se ponekad uhvate u tome da kažu da su ponosni na svoju decu kada postignu nešto, poput osvajanja trofeja ili dobijanja odličnih ocena u svedočanstvu. Ali šta ako deci kažemo da smo ponosni na njih samo zato što su to što jesu. ONI MORAJU da čuju ove reči i to često.

„Možeš li nabrojati 3 stvari za koje si zahvalan/zahvalna danas?“

Zahvalnost će vašoj deci doneti mnogo koristi – emotivno, duhovno, fizički i mentalno. Odličan način da ih usmerite da budu zahvalni na blagoslovima u svom životu je da razgovarate o tim stvarima pre spavanja. To im pomaže da svoj um usmere na pozitivne stvari u životu, što je korisno i za njihov san.

„Bog je stvorio nekoga tako posebnog kao što si ti.“

Vaša deca su jedinstvena i posebna baš onakva kakva jesu. Oni treba da čuju to od vas. „Tvoje oči su odraz Božje kreativnosti. Tako su plave i sjajne!“ Ili: „Tvoj osmeh osvetljava sobu. Volim da vidim tvoj predivan osmeh.“

„Volim kada sa mnom deliš svoje ideje.“

Naša deca treba da budu uverena da imaju dobre ideje. To podstiče kritičko razmišljanje i preduzetništvo, što se kod nas kod kuće ceni.

„Tako sam zahvalan/zahvalna što te imam.“

Osim što im pomažete da vide blagoslove za koje treba biti zahvalan, vašoj deci takođe treba da čuju za šta ste vi zahvalni, a posebno za njih. Deca su blagoslov od Boga i treba često da čuju ovo izgovoreno.

„Volim da provodim vreme s tobom. Toliko si sjajan/sjajna.“

Koliko god vašoj deci bilo potrebno da znaju vašu bezuslovnu ljubav prema njima, takođe treba da znaju da vam se oni i bezuslovno sviđaju. To znači da bez obzira koliko teško bilo biti njihov roditelj u poslednje vreme, ipak treba da znaju da ih volite i da uživate u njima. I opet, mi ponekad moramo da razdvojimo naša osećanja od naših izbora. Možda mislite da je ovo neiskreno. Ali moramo shvatiti da kada donosimo dobre izbore, naša osećanja nas u tome često prate. Takođe, ako tretirate svoje dete kao teret, ono će vam i postati teret. Treba da doživljavamo našu decu onako kao što ih Bog vidi. Oni su nesavršena deca kojima je ptrebna ista ona blagodat od nas koju mi svakodnevno dobijamo od Hrista. Na kraju krajeva, mi nismo ništa bolji od svoje dece. Mi grešimo podjednako kao i oni i grešimo koliko i oni.

Kada vidimo našu decu kao osobe kojima je podjednako potrebna blagodat kao i nama, naša perspektiva se menja.

„Nikada ništa ne bi promenilo moju ljubav prema tebi.“

Bezuslovna ljubav. To je to. Ona nije zasnovana na njihovim dostignućima ili savršenstvu, već na činjenici da su oni vaša deca i da ih volite uprkos greškama koje će praviti. To je ljubav koju Bog nama pokazuje i očekuje od nas da takvu ljubav pokažemo drugima.

„Ništa nikada ne bi promenilo Božju ljubav prema tebi.“

Kada pokažemo našoj deci našu bezuslovnu ljubav, to im predstavlja temelj za zdravo razumevanje ljubavi i pomaže im da bolje shvate Božju ljubav prema nama. Ali pošto smo nesavršeni ljudi, mi ćemo razočarati našu decu. Na kraju, Božja ljubav prema našoj deci će ih podržati daleko više nego što bismo mi to ikada mogli.

Zato najveći dar koji svojoj deci možete dati jeste da ih naučite o Božjoj savršenoj ljubavi prema njima.

„Ti si mi važan/važna.“

Pored IZGOVARANJA ovih reči, još je važnije POKAZATI delima svom detetu da vam je stalo do njega. Gledanje u telefon dok vaše dete pokušava da vam pokaže nešto ili podeli sa vama iskustva svog dana nije način da mu pokažete da vam je važno; u njegovim očima to znači da je vama vaš telefon važniji od njega.

Nažalost, nezdrava upotreba mobilnih telefona je ubica odnosa, a ne sam mobilni telefon. Mi još uvek imamo izbor da li ćemo dozvoliti našim uređajima da unište naše odnose. Izražavanje i pokazivanje našoj deci da su nam važna ima mnogo veze sa našim prioritetima. Uverite se da vaša deca znaju da su vam važna.

„Hvala ti mnogo za svu tvoju pomoć danas. Stvarno to cenim.”

Moj sin je veoma koristan po kući. To mi je postalo jasnije nakon što sam imala operaciju. Stvarno se potrudio i pomogao mi kada nisam mogala da koristmi ruke ni za šta. Zato sam se pobrinula da on zna koliko ga cenim. Doslovno nisam mogala da se snađem bez njega.

Naša deca treba da čuju da smo im zahvalni za njihovu pomoć po kući. Treba da čuju da cenimo što obavljaju svoje obaveze. Nemojte zaboraviti da im kažete!

„Volim da se smejem s tobom.“

Nikada nemojte potcenjivati moć zajedničke zabave kao porodice. Odrasli imaju odličan način da „isisaju“ zabavu iz svega, a posebno kada konstantno ispravljamo umesto da opuštenije shvatimo neke izazovne situacije. Ako vaše dete ima problema sa željom da opere zube, napravite igru od toga. Recite: „Takmičićemo se ko će pre stići do kupatila!“

Toliko puta kada olako shvatim situaciju, izbegavam konfrontaciju sa svojim detetom. Ne kažem da bi to trebalo stalno da radite. Deca takođe treba da nauče da kada nešto kažete, treba da slušaju.

„Primetio/la sam da si bio/la ljubazan/ljubazna prema tvom bratu/drugu danas.“

Primetite kada vaša deca uspeju, čak i u sitnicama. Možemo uhvatiti sebe u konstantnom ispravljanju tokom dana i primetiti šta naša deca rade pogrešno umesto da primetimo šta rade pravilno. Borite se protiv ovoga tako što ćete im više govoriti o tome šta rade ispravno nego o greškama.

„Volim kada mi kažeš kako se osećaš. Uvek sam tu da te saslušam.“

Vaše dete treba da zna da ste tu, spremni da slušate sve što im je na srcu. Što više aktivno slušate ono što im leži na srcu, oni će sve više sa vama deliti i nastaviti da to rade kako odrastaju. Česta zabluda je da tinejdžeri više ne žele da razgovaraju sa svojim roditeljima.

Do neke mere, oni će više toga deliti sa prijateljima kako odrastaju, ali deca, čak i tinejdžeri, uvek treba da se osećaju bezbedno da ono što im je na srcu otovreno podele sa svojim roditeljima. Ako oni to ne čine, onda smo mi, negde usput, doprineli da se oni osećaju nelagodno. Da biste to izbegli, uvek im ponudite sigurnost da ste tu da ih saslušate, a to ponekad znači da MORAMO SAMO to da radimo, a ne da pokušavamo da im namećemo svoja mišljenja ili pridikujemo.

Izvor: world from a bird

(Visited 7 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *