Deset stvari koje želim da moje devojčice znaju o društvenim mrežama

Moje devojčice imaju 12 godina, pa su, prema pravilima Fejsbuka, skoro dovoljno velike za nalog na Fejsbuku. Iako moje devojčice nemaju Fejsbuk, od početka godine imaju nalog na drugoj društvenoj mreži i koriste imejl i druge usluge za školu. Društvene mreže postaju deo njihovog života. Provela sam mnogo vremena razmišljajući o društvenim mrežama i internetu, kao i o tome šta moja deca treba da znaju kako bi sigurno i srećno prolazila kroz sve to. Osim uobičajenih smernica za bezbednost, postoji još nekoliko stvari koje smatram važnim da moja deca znaju.

Deset stvari koje želim da moje devojčice znaju o društvenim mrežama:

  1. Internet nije privatno mesto. Ništa što podelite na mreži nije privatno, nikada. Može vam se činiti privatnim, ali čim podelite informacije na mreži, bilo u kojem formatu, gubite neku kontrolu nad njima. To posebno važi za društvene mreže. Možda mislite da delite informacije samo sa odabranim prijateljima, ali nikada ne možete znati šta se dešava s nečim nakon što ga podelite. Koristite tu informaciju da donosite informisane odluke.
  2. Društvene mreže se šire kao požar i teško se gase. Deo radosti interneta je što možete brzo dosegnuti mnogo ljudi. To znači da možete koristiti internet za mnoge neverovatne stvari, ali takođe znači da i negativne stvari mogu vrlo brzo izmaći kontroli. I jednom kad je nešto tamo, vrlo je teško ukloniti ga. Razmislite o tome šta delite na mreži i ako niste spremni da to bude objavljivano sa krovova i deljeno sa svetom, zadržite to za sebe.
  3. Budi bezbedan, čak i ako to nije popularno. Znajte šta je sigurno korišćenje interneta i pridržavajte se tih smernica – nikada ne delite svoje puno ime, ili lokaciju, ili ime škole… nikada, čak i ako vam se to čini nevažnim.
  4. Dobri i loši ljudi postoje svuda, čak i na internetu. Nije svako na internetu zao, ali društvene mreže mogu olakšati ljudima da budu zli ili neprikladni. To ne znači da su svi na mreži tu da vam naude, samo budite svesni i oprezni kad je to potrebno, baš kao i u stvarnom životu.
  5. Razmislite o tome šta znači biti prijatelj. Danas od nas traže da “budemo prijatelji” s ljudima koje nikada nismo sreli i verovatno nikada nećemo sresti. Morate razumeti da biti “prijatelj” na društvenim mrežama nije isto što i biti prijatelj u stvarnom životu. Ono što delite s prijateljima na mreži i ono što očekujete od njih nije isto kao odnos koji imate sa prijateljima u stvarnom životu.
  6. Snaga “lajka”. Dodirom prsta ili klikom na dugme, mali “lajk” ili “prijatelj” ili komentar može nas učiniti sjajnim ili groznim. Ne dajte društvenim mrežama moć nad vašim samopouzdanjem. Lako je sakriti se iza ekrana.
  7. Lako je sakriti se iza ekrana. Lako je osećati se odvojeno od stvarnosti ili se skrivati iza ekrana i donositi loše odluke o tome kako komuniciramo s ljudima na mreži, ali zapamtite da iza svakog avatara stoje stvarni ljudi. Budite osoba na mreži kakva želite biti i u stvarnom životu. Ako vidite da se drugi ponašaju loše ili vrše nasilje, konfrontirajte ih ili zatražite pomoć.
  8. Nemojte upasti u zamku poređenja. Nemojte upadati u zamku poređenja svog stvarnog života s tuđim životom na mreži. Lako je učiniti svoj život onlajn mnogo sjajnijim nego što zaista jeste.
  9. Nadziraću te. Baš kao kada si učila da hodša, a ja sam te držala za ruku ili kada si učila da čitaš, a ja sam ti pokazivala svaku reč, pomoći ću ti i da naučiš kako da koristiš društvene mreže. To znači da ću razgovarati s tobom o tome, sedeću pored tebe i pokazivati ti, a baciću i pogled preko tvog ramena dok koristiš društvene mreže. To takođe znači da ću postavljati pravila, da ću znati tvoje lozinke i da ću proveravati šta se dešava, a ponekad ću ti reći “ne” ili ću te naterati da ukloniš stvari ili “prekineš prijateljstvo”. Uzeću aktivnu ulogu u tome kako koristiš društvene mreže dok ne osetim da možeš samostalno i zrelo da upravljaš time. I uvek ću biti tu da porazgovaramo o tome.
  10. Isključivanje je tvoje najmoćnije oruđe. Ako vidiš nešto što čini da se osećaš nelagodno ili ako te same društvene mreže podstiču da se osećaš loše ili poniženo, isključi računar i udalji se.

Izvor: pickle bums

Možda će vas zanimati sledeće emisije:

Digitalna adikcija

Let us take a selfie 

(Visited 251 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *